Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

«Έκρηξη κρουσμάτων τον Ιανουάριο. Πιθανό πιο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα»

Το σκληρό lockdown στην Ελλάδα είναι ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσακρή, δεδομένου πως αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Σκληρό lockdown στην Ελλάδα: Αναμένεται ν’ αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως, τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σκληρό lockdown στην Ελλάδα: Πρέπει να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική

Όσον αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, επεσήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων, ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο». Συμπλήρωσε δε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσάκρης, η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί, καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.

Σκληρό Lockdown για άλλους δύο μήνες «φωτογραφίζει» και ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών – Τι μέτρα έρχονται

Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η πορεία για την άρση του lockdown θα είναι επίπονη και χρονοβόρα.

Με δεδομένο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέο σχεδιασμό με ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Ήδη μία πρόγευση δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακοίνωσε μειωμένα ενοίκια για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα επανασχεδιάζεται ο προγραμματισμός από το οικονομικό επιτελείο με πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας αλλά τα νοικοκυριά που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με για υπάρχουσες πληροφορίες, εκτός από τα ενοίκια που θα είναι κουρεμένα κατά 80% στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, θα έχουμε έναν ακόμη κύκλο, τον έκτο στην σειρά, των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο, ενώ εξετάζονται και νέες παρεμβάσεις. Την φορά αυτή θα είναι πιο στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο τους να παρουσιάζει δραματική πτώση, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο το πότε τελικά θα επαναλειτουργήσει η αγορά.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως αυτός περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές, προβλέπει για το 2021 κονδύλια 7,5 δις ευρώ για τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο είναι προφανές ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία, θα κάνουν το ποσό αυτό ξεπερασμένο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News