ektakti-anakoinosi-an-echete-oikopedo-sas-afora-moydiasan-chiliades-idioktites-amp-8220-xafnikos-thanatos-amp-8221-234777
22:56

Έκτακτη ανακοίνωση, αν έχετε οικόπεδο σας αφορά: «Μούδιασαν» χιλιάδες ιδιοκτήτες – “Ξαφνικός θάνατος”

22:56
Νίκη Μουλά

Εκατομμύρια οικόπεδα δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν, με βάση το νέο σχέδιο νόμου, που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες τους.

“Ξαφνικός θάνατος” για ιδιοκτήτες οικοπέδων

Advertisement

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, μιλώντας στα “ΝΕΑ”, «πάνω από 2.000.000 ακίνητα που μέχρι το τελευταίο διάστημα μπορούσαν να οικοδομηθούν – σύμφωνα με τα όσα εφαρμόζονταν –, αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση, δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν, που σημαίνει ότι πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν την περιουσία τους με τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου (!)».

Advertisement

Το σχέδιο νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση, αναμένεται να τεθεί, εντός του επόμενου διαστήματος, σε δημόσια διαβούλευση, καθώς σύμφωνα με πηγές, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, ενώ ο σχεδιασμός – αν τελικά περάσει – θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Advertisement

Ποια οικόπεδα δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν

«Τυχεροί είναι όσοι είχαν τα χρήματα (και έχουν έως την ψήφιση του νομοσχεδίου) και αγόρασαν αγροτεμάχια στις εκτός σχεδίου περιοχές τα τελευταία πέντε χρόνια, μιας και γι’ αυτά δεν απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε δρόμο που υπάρχει πριν από το 1977», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων Μηχανικών (CLGE) Μιχάλης Καλογιαννάκης και προσθέτει ότι «αυτά τα αγροτεμάχια αποκτούν μια ιδιαίτερη δυνατότητα και αξία, μόνο λόγω του ότι αγοράστηκαν πρόσφατα και τίποτα άλλο που να αφορά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ή κάποιες τεχνικές προδιαγραφές. Τα ακίνητα αυτά, στην πλειονότητά τους είναι σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Επομένως η αξία τους πολλαπλασιάζεται και αυτές οι περιοχές (που είναι κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος) οδηγούνται σε μια άναρχη οικοδόμηση χωρίς σχεδιασμό και δικλίδες ασφαλείας».

Advertisement

Για παράδειγμα, επισημαίνει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, δύο αδέλφια έχουν δύο οικόπεδα (γήπεδα) ακριβώς τα ίδια. Αυτός που θα το πουλήσει ή το πούλησε τα τελευταία πέντε χρόνια σε έναν συγγενή του (κάνοντας μια εταιρεία) μπορεί να χτίσει και ο άλλος όχι και το χειρότερο είναι πως όσοι το έμαθαν από διαρροές κερδίζουν.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως αν το οικόπεδο έχει δημιουργηθεί πριν από το 1985 και έχει πουληθεί την τελευταία πενταετία, μπορεί να οικοδομηθεί. Αν το οικόπεδο έχει δημιουργηθεί μεταξύ 1985 και 2003 και έχει πουληθεί επίσης την τελευταία πενταετία, δεν μπορεί να οικοδομηθεί, με πηγές του ΤΕΕ να αναρωτιούνται «τελικά η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την επένδυση που έγινε την τελευταία πενταετία ή βάζει κι άλλες προϋποθέσεις;».

Advertisement

Και καταλήγει ο Γιώργος Στασινός «είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει κατ’ ελάχιστον ασφάλεια δικαίου και ξαφνικά μια μέρα να αποφασίζει η πολιτεία την κατάργηση της περιουσίας των πολιτών. Για να το πω πιο απλά: ακόμη κι αν το σύνολο των πολιτών επιθυμεί την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μεταβατική περίοδος μέχρι την έκδοση των Πολεοδομικών Σχεδίων που θα εγκριθούν από το ΣτΕ, αν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα».