Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Αυστηροί έλεγχοι, τσουχτερά πρόστιμα, drones, μπλόκα και αστυνομία παντού

Υπόθεση Πάσχα στην πόλη: Θα πέσουν πρόστιμα.

Πάσχα στην πόλη: Πρόστιμα, drones, μπλόκα, αυστηροί έλεγχοι και αστυνομία παντού περιλαμβάνει η επιχείρηση για το Πάσχα.

Εντατικοί έλεγχοι, drones και μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Με αυτό η Ελληνική Αστυνομία θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις μετακινήσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην επαρχία εν όψει του Πάσχα.

Πάσχα στην πόλη: Η άποψη του πρωθυπουργού

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας, θα έχει… «άρωμα» Χριστουγέννων και θα περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών. Σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Υπόθεση Πάσχα στην πόλη: Θα πέσουν πρόστιμα.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του έδωσε τον γενικότερο τόνο: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις. Ειδικά, στην έξοδο από την Αθήνα», είπε, προειδοποιώντας ότι «τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο. Θα συνιστούσα να συμμορφωθούμε, με τις υποδείξεις της πολιτείας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μπορούμε να κάνουμε Πάσχα στην Αθήνα. Μπορεί να γίνει, πηγαίνοντας στη παραλία, τα πάρκα ή τα βουνά της Αττικής. «Έχουμε πει ότι θέλουμε μέχρι δύο οικογένειες να βρεθούν. Κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Νομίζω μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», σημείωσε. Επίσης, προέτρεψε όσους ονειρεύονται την έξοδο από την πόλη να κάνουν υπομονή άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Μαΐου. Τότε, θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας.

Προβλέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού μόνο για τους εξής λόγους:

Πάσχα στην πόλη: Για λόγους εργασίας
– Για λόγους υγείας
– Για τελετή
– Για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
– Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
– Για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αρκετοί εργοδότες στην επαρχία να γράφουν «μαϊμού» βεβαιώσεις μετακίνησης για λόγους εργασίας σε φίλους και συγγενείς τους. Σκοπός είναι να τους εξυπηρετήσουν.

Πάσχα στην πόλη: Εξετάζεται ακόμα και μπλόκο στο «Εργάνη» – Αυστηρά πρόστιμα για ψευδείς ή εικονικές μετακινήσεις:

Η απόφαση για κλειστά διόδια είναι ειλημμένη, με τα πρόστιμα για εικονικές ή ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης εκτός νομού να επιφέρουν και ποινικές ευθύνες. Δεν θα είναι μόνο το πρόστιμο των 300 ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει όποιος πιαστεί για παράνομη μετακίνηση αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και τη Δικαιοσύνη.

Όποιος μετακινηθεί για εργασία τις ημέρες του Πάσχα, θα πρέπει η μετακίνησή του να έχει δηλωθεί επίσημα από τον εργοδότη του καθώς από την Δευτέρα του Πάσχα θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στοιχεία και να διεξάγονται διασταυρώσεις.

Πάσχα στην πόλη: Ωράριο Κυκλοφορίας τις μέρες του Πάσχα

Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Εκτός του δήμου κατοικίας οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Αλλαγές και στο ωράριο κυκλοφορίας, καθώς τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα – που ανοίγει και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 έως τις 23:00.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Πάσχα στην πόλη: Σαρωτικοί έλεγχοι σε δρόμους και διόδια

Οι αστυνομικοί αναμένεται να βρίσκοντα… παντού για να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι, θα είναι όμως και σχολαστικοί προκειμένου να βρεθούν πλαστά δικαιολογητικά μετακίνησης. Παράλληλα, σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι και εντός των πόλεων σε κομβικά σημεία, ενώ ο έλεγχος θα αυξηθεί τις βραδυνές ώρες ώστε να τηρηθεί το χρονικό όριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακίνησης.

Drones και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, για να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News