Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Η απάτη του αιώνα: Το σκάvδαλo Κοσκωτά, η σύλληψη από το FBI, η αποφυλάκιση και που βρίσκεται σήμερα

Τι κάνει ο Γιώργος Κοσκωτάς σήμερα

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος συνελήφθη στην Αμερική και φυλακίστηκε, ζει πλέον στο εξωτερικό και επισκέπτεται την Ελλάδα περιστασιακά, ενώ έχει σταματήσει να δραστηριοποιείται με τις επιχειρήσεις, αφήνοντας τα παιδιά του ν’ ασχολούνται μ’ αυτές.

Ειδικότερα, ο πρώην τραπεζίτης, που ταρακούνησε την Ελλάδα με το περίφημο σκάνδαλο, παρακολουθεί απλά τα όσα συμβαίνουν εδώ, αφού η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά του.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο Σταύρος Κοσκωτάς «ο Γιώργος είναι πολύ καλά, δεν μένει πλέον στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και δεν δραστηριοποιείται καθόλου εδώ. Κινείται μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής και δεν ανακατεύεται πολύ με επενδύσεις πλέον. Αυτό το κάνουν περισσότερο τα πέντε παιδιά του, η Σταυρούλα, ο Βασίλης, ο Κώστας, η Αγγελική και ο Αντρέας».

Όταν έρχεται στην Ελλάδα ο Γιώργος Κοσκωτάς, δεν τον αντιλαμβάνεται κανείς, εκτός από ελάχιστους δικούς του ανθρώπους, που τον αποκαλούν ακόμη πρόεδρο, ενώ αποφεύγει τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλει να επιστρέψει μόνιμα στη χώρα που συντάραξε συθέμελα με την ιλιγγιώδη άνοδο και την κατακόρυφη πτώση του, αυτή που τον οδήγησε στη φυγοδικία πριν συλληφθεί στην Αμερική.

Το χρονικό της σύλληψης του Γιώργου Κοσκωτά

Οι πράκτορες του FBI δεν δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τον Γιώργο Κοσκωτά, το βράδυ Τετάρτης 23 Νοεμβρίου του 1988.

Όταν τον πλησίασαν, ο πρώην πλέον τραπεζίτης κατάλαβε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και άπλωσε τα χέρια του για να του φορέσουν χειροπέδες.

Η Μασαχουσέτη ήταν ο τελευταίος του σταθμός, εκεί όπου κατέφυγε φυγόδικος από την Ελλάδα, μετά τα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου με την Τράπεζα Κρήτης και έπειτα από μια σύντομη στάση στη Βραζιλία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, ιδιοκτήτης μιας τράπεζας που κανείς δεν κατάλαβε πώς κατέληξε στα χέρια του και μιας μηντιακής αυτοκρατορίας ήταν πλέον κρατούμενος.

Στην Ελλάδα, το πάρτι στα ΜΜΕ ξεκίνησε λίγες ώρες μετά, όταν η είδηση έγινε γνωστή, με την εικόνα του πρώην πανίσχυρου τραπεζίτη και προέδρου του Ολυμπιακού πίσω από τα κάγκελα, ήταν το πιο καυτό θέμα των ημερών σε μια Ελλάδα που «έβραζε» στα απόνερα του σκανδάλου.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε διαγράψει μέσα σε εννιά χρόνια μια πορεία που άλλοι θέλουν δεκαετίες για να την πραγματοποιήσουν.

Η πορεία που είχε ο Γιώργος Κοσκωτάς μέχρι τη σύλληψή του

Από διευθυντής συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης το 1979, έφτασε το 1984 να ελέγχει το 56% των μετοχών της και λίγο αργότερα το 82% και κανείς δεν τον ρώτησε πού βρήκε τα κεφάλαια για να αγοράσει τις μετοχές.

Ήδη από το 1982 ήταν και μηντιάρχης ελέγχοντας έναν όμιλο, την περίφημη «Γραμμή Α.Ε.» που περιλάμβανε το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την εφημερίδα «Καθημερινή», την εφημερίδα «24 Ώρες»-την έβγαλε στα πρότυπα της USA today με το πιο ακριβό και καλό χαρτί που υπήρχε-την «Εβδόμη», τη «Βραδυνή» και έξι περιοδικά.

Όταν το 1987 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού, οι επιχειρήσεις του στο σύνολό τους, απασχολούσαν 4.000 εργαζόμενους.

Η γυναίκα του, Κάθι, κυκλοφορούσε με πανάκριβες βιζόν και κοσμήματα και όλοι ήθελαν να βρεθούν δίπλα του για λίγο.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, η αποκαθήλωση του Κοσκωτά δεν χρειάστηκε παρά λίγα 24ωρα για να εκφραστεί σε όλο της το μεγαλείο, αφού αυτοί που τον προσκύναγαν, εξαφανίστηκαν.

Ξαφνικά τον απέφευγαν όλοι και κανένας δεν σήκωνε το τηλέφωνο, ακόμη και αυτοί που είχαν «ευεργετηθεί» από τον Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος μεγάλωσε καταγόταν από τον Ασπρόπυργο, αλλά μεγάλωσε στην Αμερική.

Την νύχτα που έφυγε με το ιδιωτικό lear jet του Αργύρη Σαλιαρέλη από το Ανατολικό αεροδρόμιο, μπορεί και να ήταν σίγουρος ότι δύσκολα θα ξανάβλεπε τα φώτα της πρωτεύουσας.

Είχε φροντίσει να έχει χρήματα, πολλά χρήματα, ώστε να μη χρειαστεί να δουλέψει ξανά και η Βραζιλία όπου κατέφτασε αρχικά, ήταν μάλλον η ιδανική χώρα για να κρυφτεί.

Ωστόσο, αποφάσισε ότι δεν του άρεσε και έτσι ρίσκαρε ένα ταξίδι στην Αμερική, τη χώρα που πάντα λάτρευε για να κάνει εκεί μια νέα αρχή.

Τι κάνει σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς

Τι κάνει σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News