katargisi-ton-kalokairinon-adeion-exetazei-to-ypoyrgeio-ergasias-meta-apo-aitima-ergodotikon-foreon-41174
11:34

Κατάργηση των καλοκαιρινών αδειών εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα εργοδοτικών φορέων

11:34
Newsroom

Εργοδοτικοί φορείς: Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο για αναστολή των φετινών καλοκαιρινών διακοπών για πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σχέδιο εξετάζεται έπειτα από σχετικό αίτημα. Αξίζει να αναφερθεί πως το προαναφερθέν αίτημα υποβλήθηκε μέσω των εργοδοτικών φορέων.

Εργοδοτικοί φορείς: Τι θα γίνει αν καταργηθούν οι φετινές καλοκαιρινές άδειες

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα θα πρόκειται για βόμβα εν αιθρία και ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αυτοί φαίνεται πως θα πρέπει να αρκεστούν για φέτος, στις υποχρεωτικές «διακοπές» που κάνουν λόγω καραντίνας.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες, εργοδοτικοί φορείς έχουν ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να επαναρρυθμίσει το θέμα της θερινής άδειας για φέτος. Η πανδημία και η υποχρεωτική αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, «δεν αφήνουν χρόνο για διακοπές». Το αίτημα των εργοδοτών, το μελετά το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, σύντομα θα προβεί στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα. Υποτίθεται και καλώς εχόντων των πραγμάτων, βαίνουμε προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και του ανοίγματος σταδιακά της οικονομίας. Η πρώτη φάση θα ενεργοποιηθεί στις 27 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη από την πανδημία.

Advertisement

Advertisement

Εργοδοτικοί φορείς: Αντιδράσεις από τον τουριστικό κλάδο

Ωστόσο, στο αίτημα των εργοδοτών και στην επικείμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, αντιδρά έντονα ο τουριστικός κλάδος. Θεωρούν, ότι με ένα τέτοιο μέτρο, απαγόρευσης ή συρρίκνωσης του χρόνου των διακοπών, θα τελειώσει οριστικά τον τουρισμό για φέτος. Ο τουριστικός κλάδος έχει εναποθέσεις τις ελπίδες του στον εσωτερικό τουρισμό και αν και αυτός περιοριστεί, δεν θα υπάρξουν ελπίδες ανάκαμψης για τον κλάδο.

Οι εργοδότες ζητούν συγκεκριμένα, όπως, ειδικά για φέτος, οι εργαζόμενοι να μην λάβουν θερινή άδεια, καθώς έχουν «ξεκουραστεί» λόγω της αναστολής εργασίας, αλλά να μείνουν να δουλέψουν στις επιχειρήσεις, ώστε να ανακτηθεί το έδαφος που χάθηκε από την καραντίνα, στην οποία έχει μπει η χώρα από τα μέσα Μαρτίου.

Εργοδοτικοί φορείς: Τα προς εξέταση σενάρια

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τα ακόλουθα σενάρια:

Advertisement

Για ορισμένους κλάδους να είναι υποχρεωτικό το μπλόκο στις θερινές άδειες. Για άλλους κλάδους να είναι προαιρετικό και να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, να αποφασίσει αν θα χορηγήσει άδεια στους εργαζόμενους, με βάση την κίνηση που θα έχει η επιχείρηση. Για άλλους κλάδους το θέμα της άδειας να είναι ζήτημα διαβούλευσης εργοδότη και εργαζόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση της θερινής άδειας θα αφορά τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τα μέσα Μαρτίου ή από αργότερα και απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη να δουλέψουν στο φουλ μετά τη λήξη της καραντίνας. Παρότι θα είναι καλοκαίρι, εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι ειδικές, καθώς η κοινωνία και η οικονομία θα εξέλθουν από μια καραντίνα τουλάχιστον 45 ημερών και μπορεί να χρειαστεί παραγωγή να είναι στο φουλ για το προσεχές διάστημα.

Το μέτρο, δεν θα αφορά υπαλλήλους οι οποίοι εξακολουθούν και εργάζονται, είτε με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις είτε με τηλεργασία. Επίσης, δεν τίθεται θέμα άδειας για τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα. Για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους το ζήτημα είναι να βρεθεί απασχόληση, μετά τη λήξη της καραντίνας και όχι η θερινή άδεια, την οποία άλλωστε δεν λαμβάνουν ποτέ εκείνη την περίοδο.

Advertisement