Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Κρίση της πανδημίας: Μείωση μισθών παγκοσμίως και έρχονται χειρότερα – Αναζητούνται “εμβόλια στην οικονομία”

Μειώνονται οι μισθοί: Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μείωση στους μισθούς για τους πρώτους έξι μήνες του 2020. Οι συνέπειες φαίνεται πως θα είναι πιο εμφανείς μελλοντικά. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, αναζητούνται ενέσεις για το καλό της οικονομίας. Αναλυτικότερα:

Μειώνονται οι μισθοί: Η αναφορά της ΔΟΕ

Η πανδημία της COVID-19 ώθησε τους μισθούς προς τα κάτω το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τους κάνει να υποστούν πολύ ισχυρή πίεση μείωσης. Αυτό βασίζεται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Η παγκόσμια έκθεση της ΔΟΕ για τους μισθούς δείχνει το πρώτο εξάμηνο του 2020 “μια πίεση προς τα κάτω στο επίπεδο ή στο ποσοστό αύξησης των μέσων μισθών στα δύο τρίτα των χωρών” για τις οποίες είναι διαθέσιμα πρόσφατα δεδομένα, αναφέρει η ΔΟΕ.

Η Οργάνωση αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει πως “στις άλλες χώρες, ο μέσος μισθός αυξήθηκε με τρόπο σε μεγάλο βαθμό τεχνητό. Οι επακόλουθες απώλειες θέσεων απασχόλησης έπληξαν τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους”. “Στο εγγύς μέλλον, οι συνέπειες της κρίσης της Covid-19 στην οικονομία και στην απασχόληση θα επιφέρουν τεράστια πίεση προς τα κάτω στους μισθούς”, αναφέρει η ΔΟΕ. Η ίδια προτείνει “κατάλληλες και ισορροπημένες μισθολογικές πολιτικές, επεξεργασμένες μέσα στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου εμπεριστατωμένου και με τη συμμετοχή όλων”. Σκοπός είναι να “περιορισθούν τα αποτελέσματα της κρίσης και να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη”.

Μειώνονται οι μισθοί: Τι άλλο απορρέει από την έκθεση

Η έκθεση δείχνει επίσης πως η κρίση δεν είχε τις ίδιες συνέπειες για τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι τελευταίες επλήγησαν “με δυσανάλογο τρόπο”. Βασιζόμενη σε μια επιλογή 28 ευρωπαϊκών χωρών, η έκθεση εκτιμά πως χωρίς την καταβολή μισθολογικών επιδομάτων, το σύνολο των μισθων θα είχε μειωθεί κατά 6,5% ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020: κατά 8,1% στις γυναίκες και κατά 5,4% στους άνδρες, μια διαφορά που είναι «κυρίως συνέπεια της μείωσης των ωρών που εργάσθηκαν”.

Η κρίση έπληξε επίσης με δυσανάλογο τρόπο τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους. Επιδείνωσε τις μισθολογικές ανισότητες, αναφέρει η ΔΟΕ. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, «χωρίς τα μισθολογικά επιδόματα, οι μισοί από τους λιγότερο καλά αμειβόμενους εργαζομένους θα είχαν χάσει περίπου το 17,3% του μισθού τους», έναντι 6,5% για το σύνολο των εργαζομένων.

Ωστόσο οι προσωρινές επιδοτήσεις μισθού, οι οποίες θεσπίσθηκαν ή επεκτάθηκαν για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, «Επέτρεψαν σε πολυάριθμες χώρες να αντισταθμίσουν εν μέρει την μείωση των μισθολογίων. Επιπλέον, να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις μισθολογικές ανισότητες», υπογραμμίζει η ΔΟΕ. Σε δείγμα δέκα ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η έκθεση εκτιμά πως τα μισθολογικά επιδόματα επέτρεψαν «να αντισταθμισθεί το 40% των απωλειών στο σύνολο των μισθών».

Οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ παρατηρεί επίσης πως συστήματα κατώτατου μισθού υπάρχουν στο 90% των 187 χωρών μελών του με διάφορες μορφές. Όμως στον κόσμο «266 εκατομμύρια» μισθωτοί αμείβονται «κάτω από το ισχύον ελάχιστο ημερομίσθιο». Αυτό γίνεται, είτε επειδή δεν καλύπτονται από τον νόμο, είτε εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, πως οι κατάλληλοι κατώτατοι μισθοί μπορούν «να μειώνουν τις ανισότητες και τη φτώχεια». Επιπλέον, μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για μια ανάκαμψη «επικεντρωμένη στον άνθρωπο». Όμως πρέπει να έχουν μελετηθεί καλά. «Να αγγίζουν αρκετό κόσμο. Να έχουν ορισθεί σε κατάλληλο επίπεδο και να προσαρμόζονται περιοδικά ανάλογα με τις τιμές και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Οι συνέπειες της πανδημίας “θα είναι αισθητές μακροπρόθεσμα και υπάρχουν πολλές αναταράξεις και αβεβαιότητες», συνέχισε παρατηρώντας κυρίως πως τα εμβόλια δεν είναι από μόνα τους εμβόλια στην οικονομία”.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News