loyloydi-toy-darvinoy-to-paranomo-kynigi-toy-ellinikoy-fytoy-poy-axizei-chrysafi-kai-poleitai-50-0000e-to-kilo-33003
13:58

Λουλούδι του Δαρβίνου: Το παράνομο κυνήγι του ελληνικού φυτού που αξίζει χρυσάφι και πωλείται 50.0000€ το κιλό

13:58
Newsroom

Λουλούδι του Δαρβίνου: Οι κάτοικοι των περιοχών του Γράμμου, το ονομάζουν ως «Δρακάκι». Στις αγορές φέρει την ονομασία «Λουλούδι του Δαρβίνου». Η τιμή του κιλού είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αυτό, διότι φθάνει ακόμη και τις πενήντα χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά ακόμη και την τιμή των ναρκωτικών ουσιών.

Λουλούδι του Δαρβίνου: Τι συμβαίνει, τα τελευταία χρόνια

Πληθαίνουν οι καταγγελίες αλλοδαπών, κυρίως αλβανικής υπηκοότητας, που περνούν παράνομα τα σύνορα και κατευθύνονται προς τον Γράμμο, τον μεγαλοπρεπή ορεινό όγκο στη Μακεδονία, προκειμένου να βρουν και να μαζέψουν αυτό το αυτοφυές φυτό του οποίου οι ευεργετικές ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα κιόλας, ενώ στην πορεία η αλήθεια μπλέχτηκε με μύθους και δοξασίες που του έχουν προσδώσει έναν σχεδόν μαγικό και υπερφυσικό χαρακτήρα, που το έχει κάνει περιζήτητο.

Advertisement

Υπολογίζεται ότι ο τζίρος της παράνομης εκμετάλλευσης από πολίτες της γειτονικής χώρας ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που καταδεικνύει και την έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα. Είναι τόσο μεγάλη η αποψίλωση της υπαίθρου που ορισμένοι πια κάνουν ανοιχτά λόγο για τον κίνδυνο πλήρους εξαφάνισής του από την Ελλάδα.

Advertisement

Η στροφή μεγάλους μέρους του κοινού στις λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες έχουν εκτοξεύσει την ζήτησή του στην «μαύρη αγορά». Ωθούν ολοένα και περισσότερους παρανόμους που γνωρίζουν τις κακοτράχαλες διαδρομές και τα μυστικά περάσματα σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία στο να περνούν τα σύνορα για να το περισυλλέξουν στα όρια της πλήρους εξαφάνισής του.

Advertisement

Λουλούδι του Δαρβίνου: Οι ιδιότητες του φυτού και το παράνομο εμπόριο

Η Primula Varis περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή και ένζυμα. Θεωρείται πως έχει ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. Επιπλέον, η χρήση της επεκτείνεται ακόμη και στη μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική. Κυρίως, όμως, χρησιμοποιείται ως βότανο από ανθρώπους που προσδίδουν στην κίτρινης απόχρωσης πόα άλλες, ακόμη και μυστικιστικές ιδιότητες.

Η μικρή αυτοφυής παραγωγή δεν μπορεί πια να καλύψει ούτε τις διεθνείς ανάγκες. Φυσικά ούτε την παράνομη περισυλλογή του. Μάλιστα, η γεωγραφία της περιοχής καθιστά αδύνατη την προστασία του από τις ελληνικές Αρχές. Αυτή η κατάσταση του παράνομου εμπορίου που έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους υπευθύνους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη ολοκληρωτική εξαφάνισή του από την ελληνική γη και προτείνοντας μέτρα για την σωτηρία του.

Advertisement

Ποια είναι αυτά; Μα η προσπάθεια να καταστεί δυνατή η καλλιέργεια του θαυματουργηού βοτάνου ώστε από την μία μεριά να κανονικοποιηθεί η εμπορία του και από την άλλη να σωθεί το ίδιο το φυτό από εξαφάνιση. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης σχετικά πρόσφατα αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΙΑ, η οποία αποσκοπεί στην εισαγωγή του βοτάνου στην καλλιέργεια.

Λουλούδι του Δαρβίνου: Τι ανέφερε, ο περιφερειάρχης της Ηπείρου

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς».

Ίσως αυτή να είναι η τελευταία ελπίδα για να σταματήσει να συνδέεται το «Λουλούδι του Δαρβίνου» με την παρανομία και ταυτόχρονα να παραμείνει κομμάτι της ελληνικής γης, κομμάτι της ίδιας της Ελλάδας.

Advertisement