Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Σύψας: «Θα μολυνθούν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά. Πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού τα Χριστούγεννα»

14:15
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και στον εμβολιασμό των παιδιών με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων.

Advertisement

Νίκος Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.

«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Advertisement

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

«Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Το 85% στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι

Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους.

Advertisement

Δείτε το βίντεο 

TAGS:
Advertisement