oyte-pistopoiitiko-oyte-rapint-test-eycharista-nea-gia-toys-anemvoliastoys-58088
11:59

Ούτε πιστοποιητικό, ούτε ράπιντ τεστ: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους

11:59
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα

Παρελθόν φαίνεται πως θα αποτελέσουν σύντομα οι εικόνες με το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε εισόδους καταστημάτων εστίασης και λιανεμπορίου.

Advertisement

Εδώ και μέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τις σχετικές δηλώσεις του μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και πριν το Πάσχα.

«Στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Θεωρώ ότι 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε».

Advertisement

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν παίξει τα εμβόλια και η φυσική ανοσία που υπάρχει, αφού πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ σύντομα στη διάθεση των ειδικών θα είναι και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα.

Advertisement

«Σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια θα μειώνονται. Αυτή την στιγμή είμαστε σε ταλάντωση. Δεν βλέπουμε εκθετική φάση της πανδημίας», επισήμανε.

«Ο εμβολιασμός για απόκτηση του Green pass γίνεται για να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση δεν υπάρχει και λόγος χρήσης του» ανέφερε ακόμη, υπογραμμίζοντας όμως ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι «το πρώτο που θα επανέλθει εάν ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας».

Πότε καταργούνται οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

Εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έρχεται, σύμφωνα πάντα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, και η οριστική κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Advertisement

Ο ίδιος παρέθεσε ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κατάργηση του μέτρου της μάσκας, λέγοντας πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταργηθεί αρχικά στους επαγγελματικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί.

Πάντως, ξεκαθάρισε πως η κατάργησή της θα έρθει τελευταία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον, τόνισε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Θάνος Πλεύρης: Μέχρι το Πάσχα άρση και άλλων μέτρων

«Γενικότερα όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από τη γενική γραμματέα, την κυρία Αγαπηδάκη, ένα συνολικό πλάνο της κυβέρνησης, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει και δυναμικά χαρακτηριστικά με βάση την πορεία της πανδημίας.

Advertisement

Όσο δεν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλουμε να πάμε τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους στην απόλυτη κανονικότητα αλλά και γενικότερα να υπάρξει άρση μέτρων. Άρα μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα αλλά σίγουρα, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε και μετείχε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους στην εστίαση και στα ψώνια

Οι ανεμβολίαστοι αυτή τη στιγμή απαγορεύεται να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ενώ μπορούν να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους επιδεικνύοντας πάντα αρνητικό rapid test.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς με σύμμαχο τον καλό καιρό και με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πλέον και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η ημερομηνία που αναμένεται να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό νόσησης και το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους μόνο στους εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και στα καταστήματα λιανικής είναι τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου. 

Συνεπώς, ανεμβολίαστοι πολίτες χωρίς επίδειξη rapid test θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και οι εμβολιασμένοι θα πάψουν τα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους.

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε θα σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υποχρεωτική θα μείνει η μάσκα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.