panagia-eikosifoinissa-to-palaiotero-monastiri-tis-elladas-i-tragiki-istoria-kai-to-thayma-tis-eikonas-66871
14:36

Παναγία Εικοσιφοίνισσα: Το παλαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας, η τραγική ιστορία και το θαύμα της εικόνας

14:36
Newsroom

Παναγία Εικοσιφοίνισσα: Αποτελεί μεγάλο προσκύνημα της Μακεδονίας. Έχει θαυματουργό εικόνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μέτρων. Τοποθετείται στα όρια του νομού Σερρών και του νομού Καβάλας. Εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη της Δράμας.

Advertisement

Ο Άγιος Γερμανός είδε όραμα από άγγελο της Παναγίας. Έτσι, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και ήρθε στη Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ.

Advertisement

Ο Άγιος Γερμανός έχτισε το πρώτο εκκλησάκι. Ο ίδιος έφτιαξε το ξύλο, το οποίο στη συνέχεια ράγισε, όμως, επάνω του εντυπώθηκε η Παναγία, η οποία εμφανίστηκε με τον Χριστό μέσα από κοκκινωπό φως.

Advertisement

Παναγία Εικοσιφοίνισσα: Οι υπόλοιποι κτήτορες και το μοναστήρι

Ο Άγιος Διονύσιος ο Α΄ αποτελεί τον δεύτερο κτήτορα. Μάλιστα, παραιτήθηκε από τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Έτσι, έγινε ηγούμενος της μονής.

Advertisement

Οι Τούρκοι θανάτωσαν το 1507 και τους 172 μοναχούς, λόγω της δράσης τους. Το μνημείο τους βρίσκεται προ της μονής.

Το 1798, ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄ έμεινε ως εξόριστος στη μονή. Το 1917, οι Βούλγαροι έκλεψαν τα κειμήλια και τα πήγαν στη Βουλγαρία. Σήμερα, φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας.

Advertisement

Εκείνη την περίοδο, ένας αξιωματικός τους επιχείρησε να συλήσει την Εικόνα της Παναγίας, αλλά τινάχθηκε πίσω και εξέπνευσε.

Το 1943 οι Βούλγαροι εκδίωξαν πάλι τους μοναχούς. Το μοναστήρι κάηκε εκτός από το ναό. Η Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας ήταν έρημη μέχρι την επαναλειτουργία της ως γυναικείου μοναστηριού το 1967. Σήμερα στη μονή βρίσκονται περίπου 25 μοναχές.

Το Καθολικό των Εισοδίων της Θεοτόκου διαθέτει όμορφο επίχρυσο τέμπλο, όπου βρίσκεται η αχειροποίητος και θαυματουργή Ιερά Εικόνα. Από εκεί και πέρα, το Ιερό Βήμα σώζεται από τον 11ο αιώνα.

Ο ναός αποτελεί κομμάτι από το μοναστήρι «Παναγία Εικοσιφοίνισσα». Το ίδιο και οι ξενώνες, τα κελλιά των μοναζουσών, η Τράπεζα και το αρχονταρίκι. Το μοναστήρι διαθέτει μουσείο, παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας και τη Ζωοδόχο Πηγή. Επίσης, έχει στη διάθεσή του εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας. Αξιοθαύμαστα είναι και τα δύο μικρά κυπαρίσσια που βρίσκονται θαυματουργικά στη στέγη του ναού.

Η Παναγία Εικοσιφοίνισσα γιορτάζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του τιμίου Σταυρού, καθώς και στις 21 Νοεμβρίου στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου.