Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Παράταση lockdown: Τι σημαίνει άνοιγμα 2 ταχυτήτων που εξετάζει η κυβέρνηση

Lockdown: Τα περιοριστικά μέτρα θα αυξηθούν κατά μία εβδομάδα. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Δηλαδή, θα υπάρχει lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Τα κρούσματα φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει να μειώνονται. Όμως, θα πρέπει να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στο «κόκκινο».

Στην κυβέρνηση, με δεδομένο πως η αποκλιμάκωση έρχεται πολύ πιο αργά από όσο περίμεναν, αποφεύγουν να κάνουν μακρόπνοους σχεδιασμούς. Θα πηγαίνουν βήμα βήμα, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος σημείωσε πως η αποκλιμάκωση δεν θα γίνει με βάση τις ημερομηνίες, αλλά με βάση τα δεδομένα. Το βασικό πλάνο εξακολουθεί να είναι το γνωστό: να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου τα δημοτικά σχολεία και ακολούθως το λιανεμπόριο.

Το θέμα της εστίασης εξακολουθεί να είναι υπό αίρεση αυτή τη στιγμή, καθώς οι επόμενες δέκα ημέρες θα κρίνουν πολλά. Το άνοιγμα της εστίασης θα εξεταστεί πέριξ της 10ης Δεκεμβρίου όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ έχουν από τώρα δείξει απαγορευτικό στο άνοιγμα της εστίασης σε κλειστούς χώρους, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εντός δύο εβδομάδων η κατάσταση θα έχει ξεφύγει χωρίς επιστροφή», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Lockdown: Άνοιγμα δύο ταχυτήτων

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης R0 έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, όμως όχι με χρονοδιαγράμματα όπως είχε γίνει με τη «γέφυρα ασφαλείας» στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αυτή τη φορά ο οδικός χάρτης αργόσυρτης και προσεκτικής άρσης απαγορεύσεων θα είναι υπό συνεχή αιρεσιμότητα. Αυτό δηλαδή που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να δώσει έγκαιρα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μια πρώτη «ορατότητα Δεκεμβρίου» και όχι τόσο να κουμπώσει αποφάσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη φράση του Μητσοτάκη ότι «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής θα αναφέρονται σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν επόμενα βήματά μας».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News