scholeia-anoixan-gia-na-xanakleisoyn-amp-8211-ragdaia-ayxisi-sta-kroysmata-se-nipiagogeia-kai-dimotika-111660
15:25

Σχολεία: Άνοιξαν για να ξανακλείσουν – Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

15:25
Newsroom

Ελληνικά σχολεία: Η αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 είναι ραγδαία. Αυτό παρατηρήθηκε στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία. Συγκεκριμένα, η αύξηση των κρουσμάτων έγινε λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους στις 11 Ιανουαρίου. Αναλυτικότερα:

Ελληνικά σχολεία: Αυτά που έκλεισαν

Το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να κλείσει ξανά τμήματα σε 16 σχολικές μονάδες (1ο Δημοτικό Αστακού, 22ο Δημοτικό Λάρισας, 5ο Δημοτικό Ναυπλίου, 1ο Δημοτικό Ακράτας, 9ο Δημοτικό Ιλίου, 2ο Δημοτικό πόλεως Καλύμνου, 3ο Δημοτικό Άργους Ορεστικού, Δημοτικό Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, Ενιαίο ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο-λύκειο Ελευσίνας, 13ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης, 7ο Δημοτικό Νάουσας, 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 2ο Δημοτικό Σοφάδων, 2ο Δημοτικό Γαλατσίου, Ιδιωτικό Δημοτικό-Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη στη Λάρισα, 4ο Δημοτικό Παιανίας) μέσα σε τρείς μέρες, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα Covid-19.

Advertisement

Παρά τους επίμονους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι τα σχολεία είναι ασφαλή, η πραγματικότητα έρχεται και τους διαψεύδει πανηγυρικά.

«Είμαστε πλάι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την υγεία και την εκπαίδευση» δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Η δήλωσή της έγινε την πρώτη μέρα που επέστρεψαν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία τους. Βέβαια, η διασφάλιση της υγείας και το κατά πόσο αυτή επιτυγχάνεται στα σχολεία είναι μεγάλη κουβέντα.

Advertisement

Το κλείσιμο τμημάτων σε 16 σχολικές μονάδες μέσα σε τρεις μέρες είναι ένα δείγμα. Μπορεί να καταδείξει την αποτυχία των κυβερνητικών αποφάσεων και μέτρων.

Advertisement

Καθυστέρηση για Λύκεια και Γυμνάσια

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να απομακρύνεται από την ιδέα για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη εβδομάδα. Φυσικά, όλα θα κριθούν από τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Αυτή αναμένεται να γίνει σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Το πρωί της Κυριακής, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας. Το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου».

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι εφικτό το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, καθώς οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να είναι ταυτόχρονα και δια ζώσης (για τη Γ’ Λυκείου) και εξ αποστάσεως (για την Α’ και τη Β’).

Advertisement

Επιπλέον, η υπουργός δήλωσε την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξή της με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως «αυτή τη στιγμή δεν έχω εικόνα ότι θα υπάρχει αυτή την εβδομάδα τέτοια συζήτηση, αλλά θα γίνει για άλλα θέματα, όπως η πρακτική των τελειοφοίτων», είπε. Από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας προκύπτει το συμπέρασμα ότι αφού δεν θα συζητηθεί το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων αυτή την εβδομάδα, τότε δεν αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη.

Ελληνικά σχολεία: Τι θα αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών

Η γενικότερη στάση μελών της επιτροπής των ειδικών δείχνει ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα λάβουν αποφάσεις για τις εισηγήσεις τους για το λιανεμπόριο κι όχι για τα σχολεία. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα από Δευτέρα θα αρχίσει ξανά η λειτουργία του click away. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι δεν γίνεται να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων (Γυμνάσια και Λύκεια) και το λιανεμπόριο.

Τι δήλωσε ο Νίκος Σύψας

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας, υποστηριξε στον ΣΚΑΪ ότι το επόμενο βήμα για την επιτροπή θα είναι είτε το άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων είτε το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όπως εξήγησε, «υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα».

Advertisement

«Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν» επισήμανε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων για τη μεθεπόμενη εβδομάδα, εκτίμησε ότι «μια εβδομάδα είναι αρκετή για να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν δεν υπάρχει σημαντική επιδημιολογική επίδραση».

Ελληνικά σχολεία: Τι ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου

Από εκεί και πέρα, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε στο ζήτημα για το άνοιγμα των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να κάνουμε πολλές κινήσεις μαζί.

Η καθηγήτρια είπε στο Mega ότι από Δευτέρα δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο παράλληλα με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς αν αυξηθούν ταυτόχρονα τα κρούσματα δεν θα γνωρίζουμε τι θα το έχει προκαλέσει. Αύριο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του λιανεμπορίου και να σταλεί σχετική πρόταση στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια.