xekinise-ap-amp-8217-to-0-katektise-ta-panta-pethane-sta-52-stelios-sklavenitis-i-kinimatografiki-zoi-enos-panaxioy-ellina-119451
20:51

Ξεκίνησε απ’το 0, κατέκτησε τα πάντα, πέθανε στα 52: Στέλιος Σκλαβενίτης, η κινηματογραφική ζωή ενός πανάξιου Έλληνα

20:51
Newsroom

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης και τα δύο αδέλφια του ήταν την τρίτη γενιά της οικογένειας που κρατούσε στα χέρια της το τιμόνι του ομίλου πρότυπο για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα. Η οικογένεια, είχε πάντα στενότατους  δεσμούς με το εμπόριο και κατάφερε να μετουσιωθεί σε κολοσσό χωρίς ωστόσο να χάσει τον οικογενειακό χαρακτήρα.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου και ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έχοντας αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.

Advertisement

Η low-profile οικογένεια

Η οικογένεια, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα aixmi.gr, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ζούσε στο Πασαλιμάνι, κι εκείνη την εποχή έμενε δίπλα από τον κινηματογράφο ΖΕΑ, στην μεγάλη πολυκατοικία που βρίσκεται πάνω από το σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, στη γωνία της Ακτής Μουτσοπούλου με την Χαριλάου Τρικούπη. Έκανε μεγάλη εντύπωση τότε, οι γιοι ενός ιδιοκτήτη Σούπερ Μάρκετ που φάνταζε ήδη κολοσσός  να παραμένουν τόσο προσιτοί, απλοί και καταδεκτικοί και να συχνάζουν στα στέκια των παιδικών τους χρόνων, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν παρέα μόνο με κακομαθημένα πλουσιόπαιδα «της τάξης τους».

Advertisement

Ο ξαφνικός θάνατος

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, όταν έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ήταν μόλις 52 ετών. Όπως έγινε εκείνη τη περίοδο γνωστό ο εκλιπών δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, ωστόσο το 2018 νοσηλευόταν σε νοσοκομείο εξαιτίας γρίπης με την οποία διαγνώστηκε.Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών( ήταν νυμφευμένος με την Άννα) τα οποία δυστυχώς έχασαν πολύ νωρίς το πατρικό τους πρότυπο.

Όπως είχε αναφερθεί σε σχετική  ιατρική ανακοίνωση το 2018 του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» , «ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε πριν 3 χρόνια εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β».«Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Advertisement

Σοκ και θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο

Για δυσαναπλήρωτη απώλεια είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης με ανάρτησή του στο twitter είχε σχολιάσει ότι «τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει γρήγορα ο Θεός κοντά του.»

Συγκεκριμένα, ο κος. Μίχαλος είχε δηλώσει εκείνο το διάστημα:

«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο  θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.Η απώλεια  του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά  του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την  κοινωνία. Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη  δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη».

Advertisement

Ήταν ο εργοδότης που λάτρευαν οι εργαζόμενοι του!

«Μάς στάθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή. Έσωσε την οικογένειά μου, προσφέροντας χαρά και υγεία στο παιδί μου. Και το μόνο που απαίτησε ήταν να μην μαθευτεί ποτέ το καλό που μας έκανε. Πώς να πιστέψω ότι έφυγε από την ζωή ένας τέτοιος άνθρωπος;».Η κυρία Μαρίνα μονολογούσε και σκούπιζε στην κηδεία του τα δάκρυά της σε μία γωνία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά. Εκεί είχαν βρεθεί συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, υπάλληλοι και «ανταγωνιστές» για να τον αποχαιρετήσουν.

Η κυρία Μαρίνα και ο σύζυγός της δεν θα μπορούσαν να μην παρευρεθούν σε αυτό το αναπάντεχο «ύστατο χαίρε». «Δεν είμαστε οι μόνοι εδώ. Είναι και άλλοι που κουβαλούσαν τον Γολγοθά τους πριν τους γνωρίσει και τους προσφέρει τη βοήθειά του ο κυρ – Στέλιος. Άλλους τους θυμήθηκα ξανά και άλλους τους αναγνωρίζω από τα βουρκωμένα μάτια» είχε πει στην Real News.

«Ήταν ένας ξεχωριστός και υπέροχος άνθρωπος που βοηθούσε τους συνανθρώπους του. Τις φιλάνθρωπες πράξεις του τις μαθαίναμε τυχαία γιατί όποιος τολμούσε να συζητήσει για το έργο του μπορούσε να μην του ξαναμιλήσει ποτέ. Αλίμονο πόσα δεν θα μάθουμε ποτέ» είχε αναφέρει  ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην Real News.

Στο τιμόνι της διοίκησης Σκλαβενίτη

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και σήκωσαν το βάρος της συγχώνευσης με τον Μαρινόπουλο.

Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά από τη Λευκάδα, το 1920, με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1936 όμως ένα ατύχημα με μια μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που προοριζόταν για αποστολή στο εξωτερικό προκαλεί την κατάρρευση της εταιρείας και την οικονομική καταστροφή της οικογένειας και οδηγεί τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Βρισκόμαστε όμως λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, η οποία βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης και η σύζυγός του πεθαίνουν το 1942.

Το «γονίδιο» για το εμπόριο όμως είχε ήδη περάσει στα δύο παιδιά τους, τον Γιάννη και τον Σπύρο Σκλαβενίτη, οι οποίοι θα αρχίσουν να ασχολούνται και αυτοί επαγγελματικά με το εμπόριο στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Αρχικά διέθεταν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Στη συνέχεια στράφηκαν στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ, μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή και άκρως επιτυχημένη. Με προϊόντα άριστης φήμης που πωλούνταν σε τιμές χονδρικής, η εταιρεία εξαπλώνει σύντομα τη φήμη της σε όλη την Αττική. Το 1969, δημιουργούν το πρώτο κατάστημα λιανικής και, εν συνεχεία, το 1971, προχωρούν στην ίδρυση του πρώτου σουπερμάρκετ στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά έγιναν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί, έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τότε τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη χρειάστηκαν στήριξη με νέα κεφάλαια για να εξαγοράσουν τις μετοχές των εξαδέλφων τους. Τη στήριξη αυτή τη βρήκαν από τον Νίκο Μαμιδάκη της Jet Oil, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη είναι η Άννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, η οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της από τον χώρο της μόδας, καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.

Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας. Πρόκειται για τα αδέλφια Μαρία και Γεράσιμο που καλούνται σήμερα να αναμετρηθούν με μια μεγάλη απώλεια: αυτή του τρίτου αδελφού, του Στέλιου Σκλαβενίτη, που έφυγε τόσο ξαφνικά.

Τα τρία αδέλφια πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Άνοιξαν νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά.

Η εξαγορά της Makro

Tο 2014, ο Όμιλος Σκλαβενίτη προχώρησε σε μία ακόμη εξαγορά, αυτή των Makro, καθώς η γερμανική εταιρεία ήθελε να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Το αντίτιμο της εξαγοράς ανήλθε τότε στο πσό των 65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική επένδυση της Σκλαβενίτης, δεδομένου ότι μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς εισήλθε δυναμικά στην αγορά της χονδρικής, ενώ παράλληλα επέκτεινε, για πρώτη φορά, τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής.

Τα Makro μετονομάστηκαν στη συνέχεια σε «The MART» ώστε να δοθεί και επίσημα το στίγμα της νέας ιδιοκτησίας του ομίλου Σκλαβενίτη.

Τα καταστήματα Cash and Carry «The MART» διαθέτουν 13 σημεία πώλησης και έχουν ετήσιο τζίρο 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, με την πλευρά Σκλαβενίτη να δίνει στους Γερμανούς περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Eurobank. Επίσης μετά την εξαγορά η Grivalia, πρώην Eurobank Properties, πήρε εννιά ακίνητα της MAKRO με sale and lease back και αρχικό ετήσιο συνολικό μίσθωμα 5,7 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια.

Η συμφωνία με τον Βερόπουλο που ναυάγησε

Οι οικογένειες Βερόπουλου και Σκλαβενίτη βρέθηκαν μια ανάσα από την τελική συμφωνία, ωστόσο το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης, η οποία είχε εξαγοράσει ήδη την Makro Cash & Carry μπαίνοντας στην αγορά του χονδρεμπορίου, και στη συνέχεια το ποσοστό της Βερόπουλος στην κρητική Χαλκιαδάκης, είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Νίκο Βερόπουλο ώστε να αποκτήσει τα καταστήματα του ομώνυμου ομίλου στην Ελλάδα. Ωστόσο, η συμφωνία συνέπεσε χρονικά με τα capital controls και δεν προχώρησε.

Η τελευταία μεγάλη κίνηση ήταν η εξαγορά της «Μαρινόπουλος». Ο εκλειπών μαζί με τα αδέλφια του σήκωσαν όλο το βάρος των διαπραγματεύσεων που είχαν αίσιο τέλος κυρίως για τους εργαζόμενους της «Μαρινόπουλος» που εντάχθηκαν στην «οικογένεια» Σκλαβενίτη. Σήμερα ο όμιλος Σκλαβανίτη αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.