Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Τέλος η απάτη με τα μικρά εκκλησάκια στις πολυτελείς βίλες – Πως “νομιμοποιούσαν” το αυθαίρετο χτίσιμό τους

Αυθαίρετα σπίτια: Τέλος μπαίνει στη δόμηση για ιερούς ναούς σε περιοχές που βρίσκονται εκτός δόμησης. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι, αναμένεται να λάβει τέλος και το κόλπο, με τα μικρά εκκλησάκια στα αυθαίρετα σπίτια.

Αυθαίρετα σπίτια: Τι αναφέρεται στο ρεπορτάζ

Σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα, σε νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, μέσα, κυρίως, σε δασικές εκτάσεις ή πάνω στον αιγιαλό, αποκλείεται να μην έχετε δει έστω και σε μία αυλή κάποιας τεράστιας υπερπολυτελούς και χλιδάτης βίλας ή «εξοχικής κατοικίας», εξόφθαλμα αυθαίρετης, ένα μικρό εκκλησάκι, που, γενικότερα, δεν «ταιριάζει» και τόσο πολύ με όλο το υπόλοιπο «πακέτο».

Ο λόγος, λοιπόν, είναι, όχι, φυσικά, η πίστη του ιδιοκτήτη. Είναι το εξής ελληνικότατο κόλπο: Αφού περιφράξεις το «οικόπεδό σου», πας στον τοπικό μητροπολίτη της περιοχής και ζητάς άδεια από το τμήμα ναοδομίας για την ανέγερση «ναϊσκου». Το κάνει πχ. στη μνήμη του τάδε αγίου. Και η συνέχεια είναι αυτή που φαντάζεστε… Χτίζεις έτσι αυθαίρετο σπίτι (σ.σ. όπως κάνανε και άλλοι με τα σπίτια τους) για «φιλοξενία των πιστών». Το συγκεκριμένο αυθαίρετο παίρνει ρεύμα και νερό από το εκκλησάκι! Η μόνη υποχρέωση είναι να λειτουργεί μια φορά τον χρόνο κατά την εορτή του προστάτη του. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν έναν προστάτη-άγιο που γιορτάζει χειμώνα. Όμως, ακόμη και καλοκαίρι να γιορτάζει, σπάνια γίνεται κάποιο πανηγύρι.

Και φυσικά, καμία δημόσια αρχή δεν μπορεί να αρνηθεί τις παροχές. Επίσης, καμία δημόσια αρχή, όπως τα δασαρχεία και η πολεοδομία, δεν μπορούν να κηρύξουν αυθαίρετο ή παράνομο ή κατεδαφιστέο έναν ναό. Σε όλο αυτό το απίστευτο κόλπο, λοιπόν, που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, τώρα φαίνεται πως μπαίνει ένα τέλος. Αλλάζει η νομοθεσία για τους Ιερούς Ναούς και τα ναϋδρία σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος! Το ίδιο το υπουργείο, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μπαίνει τέλος στη φάμπρικα κατασκευής ναών όπου μετά εμφανίζονταν με την ίδια οικοδομική άδεια βίλες».

Αλλαγή στο Προεδρικό Διάταγμα του 78

Η αλλαγή αφορά στο ΠΔ του 78 βάσει του όποιου οι ιδιοκτήτες οικοπέδου εκτός σχεδίου από 500 μετρά και άνω μπορούν να χτίσουν ιδιωτικά εκκλησάκια, καθώς οι περισσότεροι στη συνέχεια έχτιζαν σπίτια.

«Με τη νέα διάταξη (που αντικαθιστά το άρθρο 12 του από 6.10.1978 π.δ. (Δ’ 538) προβλέπεται ότι πλέον στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να προχωρήσουν σε ανέγερση Ιερών Ναών ή ναϊδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 4000 τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,18 της επιφανείας του γηπέδου», τονίζεται από το υπουργείο.

Μέχρι σήμερα ο νόμος έδινε καταχρηστική εφαρμογή της ρύθμισης από ιδιώτες που έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϊδρίων σε γήπεδα από 500 μέτρα στα οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης και τις χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία αυθαίρετων κατοικιών. Να σημειωθεί πως δεν αλλάζει κάτι στην υφιστάμενη νομοθεσία για εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να ανεγείρουν Ιερούς Ναούς και ναΐδρια σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 500 τ.μ., εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια άνω του 0,20 της επιφάνειας του γηπέδου. Μπαίνει λοιπόν ένα τέλος στα αυθαίρετα σπίτια.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News