Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Βασίλης Τσιβιλίκας: Η ταινία που εκτόξευσε την καριέρα του, ο κρυφός γάμος και το ξαφνικό τέλος το 2012

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο γνωστός ηθοποιός υπήρξε ένας χαρισματικός άνθρωπος. Χαρισματικός τόσο επάνω στο σανίδι ή πίσω από το γυαλί, όσο και στην ίδια τη ζωή. Μπορεί ο ίδιος να έλαμψε μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Όμως, η αγάπη του ήταν άλλη. Ήταν το θέατρο, με τις κωμωδίες του, τα οποία υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Αναλυτικότερα:

Βασίλης Τσιβιλίκας: Καταγωγή

Ο Έλληνας ηθοποιός είχε καταγωγή από τα χωριά Δομνίστα και Μεγάλο Χωριό, που βρίσκονται στην Ευρυτανία. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942. Ο πατέρας του ήταν καταστηματάρχης, πράγμα το οποίο εξασφάλιζε στην οικογένειά του μια άνετη ζωή. Αγαπούσε, όμως και το θέατρο, πράγμα που πέρασε και στην οικογένειά του.

Ο Βασίλης ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ακολούθησαν δύο κορίτσια. Η αδελφή του, Ελένη Τσιβιλίκα, είναι σημαντική αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, με σπουδαίο ανασκαφικό έργο στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Βασίλης Τσιβιλίκας: Σπουδές και υποκριτική

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας αγαπούσε τα γράμματα, τον αθλητισμό και ήταν επιμελής μαθητής. Τα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στο Αμερικάνικο Κολέγιο της Θεσσαλονίκης “Anatolia”. Οι καθηγητές του είδαν από νωρίς την κλίση που είχε προς το θέατρο. Τον παρότρυναν, λοιπόν, να ασχοληθεί με την υποκριτική, αρχικά συμμετέχοντας στην θεατρική ομάδα του σχολείου.

Μόλις τέλειωσε τις σπουδές του στο κολέγιο Anatolia, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην σχολή της Αγγλικής Φιλολογίας στην Θεσσαλονίκη. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε ποια ήταν η πραγματική του επιθυμία και εγκατέλειψε την Αγγλική Φιλολογία για να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσει πλέον να ασχολείται επαγγελματικά με την υποκριτική.

Η πρώτη του προσπάθεια ήταν να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν έγινε δεκτός εκεί. Τελικά, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Βασίλης Τσιβιλίκας: Θέατρο, κινηματογράφος και τηλεόραση

Η πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Τσιβιλίκα στο θέατρο ήταν το 1965 στη Νέα Ιωνία. Δυο χρόνια μετά, το 1967, ο Κάρολος Κουν καλεί τον Τσιβιλίκα στο Θέατρο Τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αρχίζει να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ασχολήθηκε και με την πρόζα.

Η δεκαετία του 1970 ήταν σημαντική για τον Βασίλη Τσιβιλίκα, καθώς εκείνη ήταν και η περίοδος κατά την οποία έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το 1970 «Η θεία μου η χίπισσα» του Αλέκου Σακελάριου, δίπλα στην Ρένα Βλαχοπούλου.

Αυτή ήταν και η ταινία που τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν δεκάδες ταινίες, στις οποίες συμμετείχε, και οι οποίες όλες τους έγιναν επιτυχίες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε τις ταινίες: «Ο κατεργάρης» το 1971, «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» επίσης το 1971, «Ο κύριος σταθμάρχης» το 1972, «Ο μάγκας με το τρίκυκλο» το 1972 και «Η Ρένα είναι οφ-σάιντ» επίσης το 1972.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Βασίλη Τσιβιλίκα στην τηλεόραση, ένα μέσο που δεν το προτιμούν οι άνθρωποι του θεάτρου. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στις παρακάτω σειρές: «Το θέατρο της Δευτέρας» το 1970, «Αξιωματικός υπηρεσίας» το 1972, «Εν τούτω Νίκα» το 1973, «Βίβα Κατερίνα» 1973, «Ατσίδες» το 1976, «1000 χρόνια πριν» το 1977, «Βράδια επιθεώρησης» το 1984 και «Μπέιμπι Στάιλ» το 2001.

Λίγο καιρό πριν φύγει από την ζωή, είχε δεχτεί μια πρόταση για να συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή Dancing With The Stars, την οποία συζητούσε, αλλά δεν πρόλαβε να την υλοποιήσει.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας αγάπησε το θέατρο με όλη του την ψυχή. Μέχρι την τελευταία του μέρα έπαιζε στο θέατρο. Η τελευταία παράσταση, στην οποία συμμετείχε, ήταν «Η Ζωή ποδήλατο».

Βασίλης Τσιβιλίκας: Η Αλίκη

Η γυναίκα της ζωής του Βασίλη Τσιβιλίκα ήταν η Αλίκη, δικηγόρος και νομικός. Μείνανε μαζί 45 χρόνια και αποκτήσανε δύο παιδιά, ένα αγόρι, τον Γιάννη κι ένα κορίτσι, την Έλλη. Οι γονείς της Αλίκης δεν ήταν θετικοί σε αυτή την σχέση των δύο νέων και γι’ αυτό αρνήθηκαν να δώσουν την ευχή του για τον γάμο του Βασίλη και της Αλίκης. Όταν συνέβη αυτό, ο Βασίλης αρχικά απείλησε ότι θα πάρει την Αλίκη και τελικά την έκλεψε.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Βασίλης και η Αλίκη εμφανίστηκαν μαζί σε μια εορταστική εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΑΝΤ1. Καθώς ήταν μαζί πολλά χρόνια και ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, όπως ήταν φυσικό, τους ρωτήσανε ποιο είναι το μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο. Για εκείνους το μυστικό ήταν η καλή εξήγηση από την αρχή, πέρα φυσικά από το να είσαι ερωτευμένος.

«Αλλά να μην μπερδεύεσαι από τον έρωτα, και να καταλάβεις πως αυτό που έχεις από εδώ και στο εξής, είναι ένα τραίνο που πηγαίνει. Και να μην έχεις πολλές σκέψεις μέσα σου, γιατί θα τις βρεις μπροστά σου! Ευτυχήσαμε γιατί καταφέραμε να εξηγηθούμε, και πολλές φορές εξηγηθήκαμε μέχρι κόντρας!» είχε πει ο Βασίλης Τσιβιλίκας.

Η Αλίκη είχε πει στον Βασίλη: «Άμα ξανάρθεις στη ζωή, είπαμε θα ξαναγαπήσεις εμένα!». Η απάντηση του Βασίλη ήταν: «Αν σε βρω… βέβαια! Να κρατάς αυτό…!» και της έδωσε ένα λουλούδι. Ο Βασίλης Τσιβιλίκας αγαπούσε πολύ την οικογένειά του. Η οικογένεια ήταν πάντα στην πρώτη θέση στην καρδιά του και μετά ακολουθούσε το θέατρο, παρόλο που το θέατρο μπορεί να του στερούσε οικογενειακές στιγμές. Ο ίδιος σε μια συνέντευξή του αναφέρει την προσωπική του εμπειρία:

Βασίλης Τσιβιλίκας: Το ξαφνικό τέλος και η τελευταία συνέντευξη

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας συμμετείχε στην θεατρική παράσταση «Η Ζωή ποδήλατο». Μέχρι τότε δεν είχε παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας που να ενέπνεε ανησυχία. Στις 29 Φεβρουαρίου το 2012 ένιωσε κάποια ενόχληση στην καρδιά του. Η ενόχληση αυτή ήταν τόσο έντονη και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Κατά την διακομιδή του στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο, λίγο μετά τις 7:00 το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή.

Είχε πάθει έμφραγμα. Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες για την επαναφορά του, αλλά και από τους γιατρούς του νοσοκομείου, για 40 λεπτά περίπου, χωρίς όμως να καταφέρουν να τον επαναφέρουν στην ζωή. Ο Βασίλης Τσιβιλίκας πέθανε στα 70 του χρόνια, βυθίζοντας τον καλλιτεχνικό, και όχι μόνο, κόσμο στην θλίψη γι’ αυτή την μεγάλη απώλεια.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News