volos-chiliades-nosisan-apo-aeria-rypansi-amp-8211-poioi-amp-8220-siopoyn-amp-8221-gia-ta-epikindyna-oria-gia-tin-ygeia-17935
15:02

Βόλος: Χιλιάδες νόσησαν από αέρια ρύπανση – Ποιοι “σιωπούν” για τα επικίνδυνα όρια για την υγεία

15:02
News_Room

Βόλος: Ζούμε το 2020, τα όρια και οι δυνατότητες για έρευνες είναι απεριόριστες και τα αποτελέσματα τους πιο ακριβή από ποτέ… όμως, σε μια πόλη όλοι γνωρίζουν την αλήθεια ( όπως ακριβώς καταγράφουν και μετρητές) κανείς δεν κάνει κάτι για αυτό και αρκετοί…σφυρίζουν αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει τίποτα, προκαλώντας ερωτηματικά και τον πιο αφελή πολίτη του Βόλου…

Advertisement

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο συσχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των καρδιοαναπνευστικών περιστατικών που καταλήγουν στο τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται, και καταδεικνύει πως η αυξημένη ρύπανση στην πόλη του Βόλου συνδέεται με αύξηση 30% στην προσέλευση ασθενών στο νοσοκομείο με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, τις ημέρες που ακολουθούν.

Advertisement

Ο συσχετισμός αφορά τόσο τα παιδιά, που είναι καθαροί οργανισμοί και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα όσο και τους μεγάλους. Οι κύριες αιτίες αερορύπανσης είναι οι εκπομπές που συνδέονται με τη βιομηχανία, την θέρμανση, την εστίαση και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Advertisement

Βόλος: Η επιστημονική ομάδα κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Μεταξύ άλλων προτείνεται η εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών (BATs) για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην ΑΓΕΤ, αλλαγή και επανασχεδιασμός δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ, δεντροφυτεύσεις, αλλαγές στους φωτεινούς σηματοδότες και ενημερωτικές πινακίδες για το κοινό από τον Δήμο Βόλου.

Παράλληλα, ζητούν εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγριά, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο, εκεί δηλαδή που είναι εγκατεστημένες ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Βόλου, η επιστημονική ομάδα ανέφερε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένα Βόλου και Χαλυβουργία δεν δέχτηκαν τις προτάσεις τους.

Advertisement

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων των μικροσωματιδίων PM2.5 από το Δίκτυο των 12 Μετρητών του GreenYourAir και η καταγραφή περιστατικών από το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μέσω της εφαρμογής GreenYourAir Application.

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.500.000 στοιχεία για την εξαγωγή των τελικών δεδομένων για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020.

Ο μέσος όρος για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 έως και 29/02/2020 ανήλθε στα επικίνδυνα μικροσωματίδια pm2,5 στα 30.03 μg/m³, την ώρα που το ετήσιο όριο με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 10.00 μg/m³ και το ετήσιο όριο PM2.5 με βάση την Ελληνική Νομοθεσία είναι 25.00 μg/m³.

Κοινώς τα επικίνδυνα σωματίδια ξεπερνούν τα όρια της Νομοθεσίας.

Advertisement

Ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2.5 ήταν πάνω από τα 25.00 μg/m3 (ημερήσιο όριο με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) είναι ίσος με 178 που αντιστοιχεί στο 48.68% του χρόνου.

Οι τιμές ήταν πάνω από το όριο κατά μέσο όρο 15 ημέρες κάθε μήνα.

Οι μεγαλύτερες υπερβάσεις σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2019, τον Απρίλιο του 2019, τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Μάρτιο του 2019 συνολικά έγιναν συνολικά εξετάσεις σε 676 περιστατικά, τον Απρίλιο του 2019 σε 580 άτομα, τον Μάιο σε 544, τον Ιούνιο σε 478, τον Ιούλιο 419, τον Αύγουστο 402, τον Σεπτέμβριο 443, τον Οκτώβριο 620, το Νοέμβριο 563, τον Δεκέμβριο 624, τον Ιανουάριο του 2020 761 και τον Φεβρουάριο 820.

Βόλος: Αέρια ρύπανση και παιδιατρικά περιστατικά

Συνολικά 4.271 εισαγωγές έγιναν στο Νοσοκομείο του Βόλου τις 366 μέρες της έρευνας. Το 32,43% , δηλαδή 2.376 παιδιά συσχετίστηκαν με τις ημέρες που τα επικίνδυνα μικροσωματίδια ήταν άνω των 25mg3.

Συσχέτιση PM2.5 με τα Επείγοντα Περιστατικά της Παθολογικής Κλινικής

Σε 2.084 περιστατικά, τα 1.133 συσχετίστηκαν με εισαγωγές όταν τα μικροσωματίδια ήταν πάνω από τα όρια. Δηλαδή ποσοστό 25,83%.

Πηγές ρύπανσης χωροταξικά

Οι πηγές ρύπανσης χωρίστηκαν σε 5 βασικές κατηγορίες με βάση την γεωγραφική τους κατανομή: ρύπανση που προκαλείται μέσα στην πόλη του Βόλου, μεταφερόμενη ρύπανση από τον Βορρά, μεταφερόμενη ρύπανση από την Ανατολή, μεταφερόμενη ρύπανση από τον Νότο, μεταφερόμενη ρύπανση από την Δύση.

Βόλος: Γεωγραφικός Επιμερισμός Πηγών

Πόλη του Βόλου:

1) Θέρμανση/Εστίαση και

2) Κυκλοφορία Οχημάτων.

Βορράς:

1) Θέρμανση/Εστίαση και

2) Κυκλοφορία οχημάτων.

Ανατολή:

1) Βιομηχανική Δραστηριότητα,

2) Θέρμανση/Εστίαση, και

3) Κυκλοφορία οχημάτων.

Νότος:

1) Βιομηχανική Δραστηριότητα.

Δύση:

1) Βιομηχανική Δραστηριότητα και

2) Κυκλοφορία Οχημάτων.

Ποσοστιαία συμβολή των πηγών ρύπανσης

Οι πήγες της ρύπανσης χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες με βάση την προέλευση τους με ισόποσα ποσοστά συμμετοχής, δηλαδή 33% για τη Βιομηχανία, 33% για τη Θέρμανση/Εστίαση και 33% η κυκλοφορία οχημάτων.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Οι προτάσεις για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών είναι οι εξής: -Βιομηχανική Ζώνη Βόλου: Εγκατάσταση μετρητών PM2.5 για λεπτομερή επιμερισμό πηγών της ρύπανσης που έρχεται από δυτικά και δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα τωνPM2.5.

-Δήμος Βόλου: Ρύθμιση φαναριών για μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2.5, εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων για την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο. -Εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών (BATs) προτεινόμενων από την ΕΕ για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην ΑΓΕΤ.

-Αστικά ΚΤΕΛ Βόλου: Επανασχεδιασμό δικτύου, Δημιουργία συστήματος τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο και διάθεση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να είναι εφικτή η μετεπιβίβαση με το ίδιο εισιτήριο σε δεύτερο λεωφορείο. -Εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγριά, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ