15-kyttara-prodosan-ton-enocho-i-exichniasi-tis-dolofonias-14chronis-me-ti-mikroteri-posotita-dna-stin-istoria-54720
22:48

15 κύτταρα πρόδωσαν τον ένοχο: Η εξιχνίαση της δολοφονίας 14χρονης με τη μικρότερη ποσότητα DNA στην ιστορία

Stephanie Isaacson: Το 1989 δολοφονήθηκε ένα 14χρονο κορίτσι από το Λας Βέγκας. Η υπόθεση της παρέμεινε στα αρχεία, μέχρι που η τεχνολογία κατέστησε δυνατό να ελεγχθεί το ελάχιστο εναπομείναν DNA του υπόπτου, το οποίο ισοδυναμούσε με μόλις 15 ανθρώπινα κύτταρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για την δολοφονία που εξιχνιάστηκε με την χρήση της «μικρότερης στην ιστορία» ποσότητας ανθρώπινου DNA.

Advertisement

Stephanie Isaacson: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση δολοφονίας μετά από 32 χρόνια

Όπως αναφέρει η αστυνομία, ταυτοποίησε τον δράστη χρησιμοποιώντας αλληλουχία γονιδίων και δημόσια γενεαλογικά στοιχεία. Ο φερόμενος δολοφόνος της 14χρονης πέθανε το 1995.

Η μητέρα της Στέφανι σημείωσε σε γραπτή δήλωση, που κοινοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου: «Χαίρομαι που βρήκαν ποιος σκότωσε την κόρη μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα εξιχνιαζόταν η υπόθεση».

Advertisement

Advertisement

Stephanie Isaacson: Το χρονικό της υπόθεσης

Το 1989, το πτώμα της Στέφανι εντοπίστηκε κοντά στον δρόμο, όπου περπατούσε για να πάει στο σχολείο της. Η 14χρονη κοπέλα δέχθηκε επίθεση και στραγγαλίστηκε. Φέτος, οι αρχές άνοιξαν και πάλι την υπόθεση δολοφονίας, μετά την δωρεά ενός ντόπιου, που επέτρεψε να σταλεί το δείγμα στην ιδιωτική εταιρία Othram, που οδήγησε με την σειρά της στην ταυτοποίηση ενός εξαδέλφου του Darren Roy Marchand και στη συνέχεια τον ίδιο.

Το DNA του Marchand βρισκόταν στη βάση δεδομένων από μια παλαιότερη υπόθεση δολοφονίας το 1986 και χρησιμοποιήθηκε για την ταυτοποίηση. Ο φερόμενος δολοφόνος δεν καταδικάστηκε ποτέ και αυτοκτόνησε το 1995.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Othram, David Mittelman σημείωσε: «Πρόκειται για σπουδαίο ορόσημο. Όταν έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες από τόσο μικρή ποσότητα DNA, ανοίγει πραγματικά τις δυνατότητες σε τόσες άλλες υποθέσεις που ιστορικά έχουν κριθεί ανεπίλυτες».

Advertisement

Με πληροφορίες από BBC