anapiros-iroas-voytixe-kai-esose-antra-apo-pnigmo-sto-idio-simeio-poy-eiche-meinei-paralytos-prin-13-chronia-17843
08:40

Ανάπηρος ήρωας βούτηξε και έσωσε άντρα από πνιγμό στο ίδιο σημείο που είχε μείνει παράλυτος πριν 13 χρόνια

08:40
Newsroom

Παράλυτος άνδρας: Πρόκειται για την περίπτωση ενός άνδρα, με αναπηρία. Ο ίδιος βούτηξε στο νερό. Ο λόγος ήταν για να σώσει από πνιγμό έναν άλλον άνδρα. Ο ίδιος είχε δώσει το «παρών» στην αποβάθρα για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ. Το θέμα του ντοκιμαντέρ ήταν ο τρόπος που έμεινε ο ίδιος ανάπηρος στο ακριβώς ίδιο σημείο, 13 χρόνια πριν!

Ο Nikita Vankov παρατήρησε δυο άτομα να προσπαθούν να βοηθήσουν έναν άλλον άντρα που πνίγονταν. Το περιστατικό συνέβη στις 6 Οκτωβρίου στην πόλη Ανάπα(Anapa) της Ρωσίας.

Παράλυτος άνδρας: Ο γενναίος Νικίτα

Ο Νικίτα όταν παρατήρησε το περιστατικό ξεκίνησε να φωνάζει οδηγίες προς τους δυο άντρες. Όμως ήδη ήταν εξουθενωμένοι και μετά βίας κατάφερναν να κρατηθούν στην επιφάνεια του νερού, όσο προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον τρίτο άντρα. Ήταν η στιγμή που πήρε την απόφαση να ξεντυθεί στο αμαξίδιο του και χωρίς να διστάσει λεπτό, βούτηξε από την αποβάθρα.

Advertisement

Για καλή τους τύχη, ο Νικίτα είναι ο πρώτος πιστοποιημένος δύτης με αναπηρία στη Ρωσία. Κολυμπά και βουτά επαγγελματικά. Προφανώς και για αυτό αγνόησε τον κίνδυνο όταν βούτηξε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Κολύμπησε ανάσκελα και γρήγορα, ώστε να προσφέρει τη βοήθεια του στους τρεις άντρες. Τοποθέτησε το χέρι του τριγύρω από τον έναν που πάλευε να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό.

Ενώ προσπαθούσαν και οι τέσσερις να πλησιάσουν την ασφάλεια της αποβάθρας ένα σκάφος τους προσέγγισε και βοήθησε στη διάσωση τους. Οι επιβάτες του σκάφους τους τράβηξαν όλους και τους οδήγησαν στην ασφάλεια.

Advertisement

Παράλυτος άνδρας: Έσωσε άνθρωπο εκεί που πήγε να πνιγεί

Ο Νικίτα όπως είπαμε, ήταν στην αποβάθρα. Ο παρολίγον δικός του πνιγμός επρόκειτο να γίνει ντοκιμαντέρ. Τα γυρίσματα αφορούν το δικό του παραλίγο πνιγμό. Δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Ίνσταγκραμ(Instagram), όπου η είδηση άμεσα διαδόθηκε ανά τον κόσμο.

Advertisement

Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση. Σε μια κατάσταση που θα διασώσω μια ανθρώπινη ζωή. Οι δυο άντρες προσπαθούσαν για ώρα να σώσουν το τρίτο άτομο. Ένας από αυτούς όμως είχε ξεκινήσει ήδη να έχει κράμπες. Δοξάζω όμως την προσπάθεια τους, καθώς είναι υπέροχοι φίλοι. Με κόστος της δικής τους υγείας και ζωής, εντελώς ηρωικά έσωσαν έναν άνθρωπο. Τι ιστορία όμως! Πριν 13 χρόνια ήμουν εγώ που σερνόμουν στο βυθό και επαναλάμβανα στον εαυτό μου τη φράση: θα ζήσω, θα ζήσω. Και σήμερα έσωσα έναν άνθρωπο στο ίδιο σημείο!

Ο Νικίτα έμεινε παράλυτος μετά από βουτιά στο νερό από την ίδια ακριβώς γέφυρα πριν δεκατρία χρόνια. Η βουτιά είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει τρεις από τους σπονδύλους του και να βρεθεί σε κατάσταση αναπηρίας. Η γενναιότητα των αντρών είναι αξιοθαύμαστη. Ακόμα περισσότερο όμως η κίνηση του Νικίτα. Όχι μόνο λόγω της αναπηρίας του. Αλλά γιατί δε φοβήθηκε, δεν άφησε το δικό του επώδυνο και επίπονο βίωμα να τον επηρεάσει. Χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία διάσωσής, πήρε άμεσα την απόφαση πως πρέπει να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί.

Βλέποντας το βίντεο μου κάνει εντύπωση πως κανείς από τους παρευρισκόμενους στην αποβάθρα δεν έκανε την ίδια κίνηση. Να βουτήξει και να βοηθήσει. Ίσως κανείς τους να μη γνώριζε κολύμπι ή τα νερά να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα; Δε γνωρίζω και δε θέλω να βγάλω αυθαίρετα συμπεράσματα. Απλά καταθέτω τη σκέψη μου, πως ανάμεσα σε τόσους αρτιμελείς, ένα άτομο με αναπηρία ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. Καταφέρνοντας να σώσει σιγουρά μια ζωή και ίσως από τον κίνδυνο τον δεύτερο άντρα που αγωνίζονταν πλέον να επιπλεύσει.

Advertisement

Ακολουθεί σχετικό βίντεο: