antras-fytepse-monos-toy-olokliro-dasos-kai-esose-to-nisi-toy-apo-erimosi-64374
17:37

Άντρας φύτεψε μόνος του ολόκληρο δάσος και έσωσε το νησί του από ερήμωση

17:37
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Jadav Payeng: Όταν καποιο δάσος εξαφανίζετε είναι ένα φαινομενο το οποίο έχει βλάψει πολύ το περιβάλλον και συντελεί στην φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ιστορία του Jadav Payeng είναι η ιστορία ενος ανθρώπου που έχει κάνει διαφορά μόνος του. Εδώ και 40 χρόνια φυτεύει δέντρα στην Ινδία.

Advertisement

Jadav Payeng: Η συνταρακτική ανακάλυψη του

Το 1979 ο τότε 16χρονος Jadav έκανε μια ανακάλυψη που του σπάραξε την ψυχή. Βρηκε πολλά νεκρά φίδια στο νησί Majuli μέσα στον ποταμό Βραχμαπούτρα. Τα ερπετά πεθάναν λόγο του ότι δεν μπορούσαν να βρούνε σκιά να κρυφτούν από τον ήλιο.

Το θέαμα αυτό τον τάραξε και τον έκανε να λάβει δράση. «Όταν το είδα, σκέφτηκα ότι ακόμα και εμείς οι άνθρωποι θα πεθάνουμε με αυτό τον τρόπο μέσα στη ζέστη». Έτσι αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή του για να αλλαξει το νησί αυτό.

Advertisement

Κάθε μέρα φυτεύει από ένα δέντρο. Έχει φτάσει τώρα 40 χρόνια μετά να έχει φτιάξει ένα ολόκληρο δάσος μόνος του. Το δάσος αυτό έχει γίνει παράδεισος για πολλά και διάφορα είδει ζώων.

Advertisement

«Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει»

Το Majuli σιγά σιγά τρωγότανε από την διάβρωση του εδάφους. Έτσι ένας και μόνο ανθρωπος κατάφερε όχι μόνο να αναζωογονήσει το οικοσύστημα ενος ολοκλήρου νησιού. Παράλληλα κατάφερε να σώσει και ένα ολόκληρο νησί. Εφοσον οι ρίζες τον δέντρων έχουν επιβραδύνει κατά πολύ την διάβρωση του εδάφους.

Ο Payeng έχει κατακτήσει τον τίτλο «Ο άντρας του δάσους της Ινδίας» . Ο ίδιος ακόμα και μετά το ντοκιμαντέρ που λέει την ιστορία του έχει μείνει ταπεινός. «Δεν έκανα τα πάντα μόνος», σχολιάζει. «Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει. Ολόκληρο το οικοσύστημα ξέρει».

Advertisement