Enimerotiko.gr
Κόσμος

Φονικές ασθένειες, εκατομμύρια νεκροί: Οι 15 πιο θανατηφόρες επιδημίες στην ανθρώπινη ιστορία

Οι πιο θανατηφόρες ασθένειες είναι καταγεγραμμένες στην ιστορία, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, αφού αποτέλεσαν την αιτία πολλών θανάτων ανά τον κόσμο.

Το μόνο που χρειάζεται για να τερματιστεί μια ανθρώπινη ζωή είναι ένα απλό παράσιτο, το οποίο μπορεί να εισχωρήσει στο σώμα μας και να προκαλέσει ένα χάος. Ωστόσο, ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει προηγμένη ιατρική τεχνολογία και οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας επιδημίας ή πανδημίας είναι πολύ χαμηλές, ενώ αντιμετωπίζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Έμπολα – 11.000 θάνατοι

Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα το 2014 ήταν από τα χειρότερα. Λόγω του ιού αυτού χάθηκαν σχεδόν 11.000 ζωές στην Αφρική. Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και η θεραπεία του είναι αρκετά δαπανηρή και για αυτό το λόγο η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Η πανώλη της Μόσχας – 100.000 θάνατοι

Το 1770, η πανώλη της Μόσχας , εξαφάνισε περίπου 50.000 – 100.000 άτομα, τα οποία αποτελούσαν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης της Μόσχας.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Ο Λοιμός των Αθηνών – 100.000 θάνατοι

Ο Λοιμός των Αθηνών εξάλειψε τουλάχιστον 100.000 άτομα γύρω στο 430 π.Χ. Ο Θουκυδίδης, ιστορικός, έγραψε για τη νόσο με πολλές λεπτομέρειες, ώστε να μπορεί να εντοπίζετε στο μέλλον αλλά μέχρι σήμερα, υπάρχουν διαφωνίες για αυτό το θέμα.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Η δεύτερη πανδημία χολέρας– 100.000 θανάτους

Η δεύτερη πανδημία χολέρας εξαπλώθηκε όταν τα βρετανικά στρατεύματα επέστρεψαν στο σπίτι τους από την Ινδία – την αποικία τους την εποχή εκείνη. Θεωρείται ευρέως ως μια από τις πρώτες πανδημίες της σύγχρονης εποχής, καθώς η δεύτερη πανδημία πανώλης σκότωσε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους μεταξύ 1827 – 1832.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Γρίπη των χοίρων – 200.000 θάνατοι

Η επιδημία γρίπης των χοίρων κατά την περίοδο 2009-2010 κόστισε τη ζωή σε 200.000 άτομα . Ο λόγος για έναν τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων ήταν επειδή οι ιατρικοί ερευνητές δεν είχαν συναντήσει παρόμοιο ιό πριν. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί όταν ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ήταν παρεμφερής με τον ιό της γρίπης που φέρουν οι χοίροι..

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Η μεγάλη λευκή πανούκλα (φυματίωση) – 1,5 εκατομμύρια θάνατοι

Η “Μεγάλη Λευκή Πανούκλα” ήταν ίσως το πιο τρομακτικό συμβάν στην Ευρώπη μεταξύ 1600 και 1800. Πέθαναν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι – περίπου το 30% των θανάτων στην Ευρώπη. Ο ένοχος; Η φυματίωση.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Επιδημία Τύφου – 3 εκατομμύρια θάνατοι

Η επιδημία του Τύφου φαίνεται περίεργη επειδή η ασθένεια προκλήθηκε από ψείρες του σώματος, κάτι που δεν δείχνει ιδιαίτερα σοβαρό. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι προκλήθηκαν πάνω 3 εκατομμύρια θάνατοι, τότε ίσως είναι παραπάνω σοβαρό από οτι νόμιζαν κάποιοι και δεν πήγαιναν στο γιατρό.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: H πανώλη του Αντωνίνου – 5 εκατομμύρια θάνατοι

Αν υπήρχε μια ασθένεια που είχε την ικανότητα να πλήξει μια ολόκληρη αυτοκρατορία, ήταν αυτή. Η ασθένεια του Αντωνίνου κόστισε τη ζωή σε πάνω 5 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες παρέλυσαν τη Ρώμη.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Η τρίτη πανδημία πανούκλας – 12 εκατομμύρια θάνατοι

Η τρίτη πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα και διήρκεσε από το 1855 έως το 1959 – δηλαδή , σχεδόν 100 χρόνια! Η πανδημία τελικά εξαπλώθηκε σε άλλα έθνη και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Πανδημία της Ισπανικής Γρίπης, 20 – 40 εκατομμύρια θάνατοι

Η ισπανική γρίπη εξαφάνισε από 20 έως 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλις δύο χρόνια! Ο λόγος για το “ισπανική” είναι επειδή μόνο τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης παρείχαν χωρίς λογοκρισία κάλυψη της ασθένεια. Εντοπίστηκε αργότερα ως ένα στέλεχος του ιού H1N1.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: HIV / AIDS – 35 εκατομμύρια θάνατοι

Ο ιός HIV είναι μια μορφή ιού που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το άχρηστο προκαλώντας AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας). Αν και η σύγχρονη ιατρική κατέστησε δυνατή την καταπολέμηση του AIDS, η ασθένεια ήταν χειρότερη κατά τη διάρκεια του 2005, όταν κόστισε τη ζωή σε 3,1 εκατομμύρια άτομα εκείνο το έτος. Συνολικά, το AIDS έχει προκαλέσει περίπου 35 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Η μάστιγα του Ιουστινιανού- 100 εκατομμύρια θάνατοι

Η μάστιγα του Ιουστινιανού είναι από τις πρώτες πανδημίες στην ιστορία που έχει καταγραφεί και σκότωνε πάνω από 5000 ανθρώπους την ημέρα! Η μάστιγα αυτή διήρκεσε πάνω από 225 χρόνια και σκότωσε πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Μαύρος Θάνατος – 200 εκατομμύρια θάνατοι

Αυτή είναι ίσως η πιο θανατηφόρα και η πιο γνωστή πανδημία που έχει υπάρξει ποτέ. Προκαλείται από το βακτηρίδιο που ονομάζονται Yersinia pestis (βάκιλος του Γερσίν). Η Μαύρη Πανώλη κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα. Τα συμπτώματα αυτής της πανδημίας ήταν ο ιδρώτας, η αιμορραγία, και ο υψηλός πυρετός. Εκτιμάται ότι περίπου το 30-40% του πληθυσμού της Ευρώπης εξαφανίστηκε από τη Μαύρη Πανώλη.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Ευλογιά – 300 εκατομμύρια θάνατοι

Οι τελευταίες δύο ασθένειες στη λίστα μας υπάρχουν ακόμη και σήμερα, γι ‘αυτό θα σας προτείνουμε αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως. Η ευλογιά είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Variola ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα εξανθήματα σε όλο το δέρμα και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε θάνατο. Αν και αυτές τις μέρες η ευλογιά είναι αρκετά σπάνια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτη. Με το θάνατο περισσότερων από 300 ατόμων, η ευλογιά είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα πανδημία στην ανθρώπινη ιστορία.

Πιο θανατηφόρες ασθένειες: Ελονοσία – 300 – 600 εκατομμύρια θάνατοι

Η ελονοσία υπήρξε μια από τις πιο σταθερά καταστροφικές πανδημίες που οφείλονται στον απλό λόγο ότι ο ιός είναι ανθεκτικός στα φάρμακα. Η προέλευση της νόσου χρονολογείται πάνω από 300.000 χρόνια πριν και με την πάροδο των χρόνων έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 300-600 εκατομμύρια άτομα, καθιστώντας την, την πιο θανατηφόρα πανδημία που έχει υπάρξει ποτέ.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News