Γιορτή σήμερα 04/05: Της Αγίας Πελαγίας - Ποιοι γιορτάζουν
Enimerotiko.gr
Κόσμος

Γιορτή σήμερα 04/05: Της Αγίας Πελαγίας – Ποιοι γιορτάζουν

Γιορτή σήμερα 04/05: Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και τους πιστούς της. Η σημερινή γιορτή, οφείλεται στην Αγία Πελαγία, η μνήμη της οποίας τιμάται σήμερα από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Η Αγία Πελαγία γεννήθηκε στην Ταρσό. Έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και μάλιστα στην Ιταλική πόλη της Ρώμης. Η Αγία μεγάλωσε σε ένα όχι φιλοχριστιανικό περιβάλλον, καθώς μεγάλωσε από ειδωλολάτρες. Ωστόσο, σε πολύ μικρή ηλικία είδε ένα σημαντικό όραμα, το οποίο περιελάμβανε τον Επίσκοπο της Ρώμης. Ο Επίσκοπος την προέτρεψε να βαπτιστεί, όπως και έγινε στη συνέχεια.

Αρχικά, η Αγία Πελαγία χάρισε τα ακριβά ρούχα της, καθώς ήθελε να διατεθούν για σημαντικό σκοπό και πιο συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση των πτωχών και των αδυνάτων, έπειτα από την πώλησή τους. Έπειτα, φόρεσε τη στολή της βάπτισης και κατευθύνθηκε προς τη γυναίκα που την ανέτρεφε. Εκείνη εξοργίστηκε, λόγω των ενδυμάτων της και την έδιωξε από το σπίτι της.

Έτσι, η Αγία Πελαγία αποφάσισε να επιστρέψει στη μητέρα της για να βρει ζεστασιά. Ωστόσο, αυτό που έγινε δεν το περίμενε, η Αγία. Η μητέρα της ζήτησε από την ίδια να επιστρέψει στην ειδωλολατρία. Όμως, η Αγία Πελαγία έδειχνε να είναι αποφασισμένη να μείνει πιστή στο Χριστό.

Στη συνέχεια ακολούθησε η αυτοκτονία του αρραβωνιαστικού της και γιου του Διοκλητιανού, ο οποίος έφτασε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη, μετά από πληροφόρηση ότι η Αγία Πελαγία είχε αλλαξοπιστήσει.

Τότε, ο Διοκλητιανός διέταξε την Αγία Πελαγία να θυσιάσει στα είδωλα, αλλά δέχθηκε την αρνητική απάντηση της Αγίας. Τέλος, ο εξοργισμένος αυτοκράτορας διέταξε να βάλουν φωτιά σε ένα χάλκινο βόδι και να την τοποθετήσουν εντός αυτού.

Γιορτή σήμερα 04/05 – Ακολουθεί βίντεο από το Απολυτίκιον – Ήχος γ’, Θείας πίστεως

Γιορτή σήμερα 04/05 – Το Απολυτίκιον: Ήχος γ’, Θείας πίστεως

Θείας πίστεως, τη επιγνώσει, ζόφον έλιπες, της αγνωσίας, Πελαγία Χριστού, καλλιπάρθενε. Ου την αείζωον δρόσον πλουτήσασα, διά πυρός τον αγώνα ετέλεσας. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Γιορτή σήμερα 04/05 – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα:

1. Πελαγής
2. Πελάγιος
3. Πελαγία
4. Πελαγούλα
5. Πελαγίνα
6. Πελαγίτσα
7. Πελαγιώ

Γιορτή σήμερα 04/05: Ποιοι άλλοι γιορτάζουν:

8. Ιλάριος
9. Μελής
10. Μέλος
11. Μέλιος
12. Μέλας
13. Μέλια
14. Μελίτσα


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα