Enimerotiko.gr
Κόσμος

«Μετά από 3 χρόνια, αφόρητους πόνους και 14 διαφορετικούς γιατρούς, ήρθε η διάγνωση που μου άλλαξε τη ζωή»

Αληθινή ιστορία: Η Diane Palaganas ήταν χορεύτρια για πάρα πολλά χρόνια. Η ίδια έδειχνε την προτίμησή της στο μοντέρνο χορό, ενώ η διδασκαλία αποτέλεσε κομμάτι της ζωής της. Το 2013 παρουσιάστηκαν κάποια συμπτώματα που σχετίζονταν, με το πόδι της. Η ίδια πίστεψε πως ήταν τραυματισμός, λόγω του χορού. Ωστόσο, η ιστορία της ζωής της απέδειξε κάτι διαφορετικό…

Αληθινή ιστορία: Πώς ξεκινά

«Ξεκίνησε με τρέμουλο και αδυναμία στο δεξί μου πόδι». Η Palaganas, τώρα 36 ετών, παρουσίασε επίσης μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκολία ανύψωσης μέρους του δεξιού ποδιού της. Αλλά ήταν αρκετά τολμηρή με μερικές από τις χορευτικές της κινήσεις και έτσι αρχικά υπέθεσε ότι τα συμπτώματα ήταν το άμεσο αποτέλεσμα μιας απότομης κίνησης που έκανε. «Νόμιζα ότι θα επουλωθεί σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, ποτέ δεν εξαφανίστηκε», εξηγεί.

Καθώς τα συμπτώματα στο πόδι της παρέμεναν, η Diane αποφάσισε να δει έναν χειροπράκτη. Δεν πίστευε ότι κάτι άλλαξε κι έτσι πήγε σε έναν ορθοπεδικό γιατρό, ο οποίος την παρέπεμψε για μαγνητική τομογραφία στο γόνατό της. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι είχε τενοντίτιδα (φλεγμονή του τένοντα) και έλαβε ένεση κορτικοστεροειδούς για να βοηθήσει την αδυναμία στο δεξί της πόδι. Αλλά το πρόβλημα συνεχίστηκε, οπότε αποφάσισε να δει έναν ποδίατρο. Εκεί, της είπαν ότι πιθανώς είχε νευρική βλάβη και παραπέμφθηκε σε περισσότερους γιατρούς, ανάμεσά τους και ένας νευρολόγος.

Ο νευρολόγος πραγματοποίησε ηλεκτρομυογραφία, ένα διαγνωστικό τεστ για τη μέτρηση της υγείας των μυών και των νευρικών κυττάρων που τους ελέγχουν. «Είπε ότι τα πράγματα ήταν καλά», θυμάται η Diane, η οποία συνέχισε να αισθάνεται πόνο στο πόδι της. «Συνεπώς συνέχισα να αλλάζω γιατρούς για να ανακουφιστώ από τον πόνο».

Αληθινή ιστορία: Πώς συνεχίζει

Από εκεί, η Diane συμβουλεύτηκε να αναζητήσει φυσικοθεραπεία. Ένας φυσιοθεραπευτής τη διάγνωσε με πελματιαία περιτονία, φλεγμονή του συνδέσμου που συνδέει τη φτέρνα με τα δάχτυλα των ποδιών. «Δεν έβλεπα κανένα αποτέλεσμα, οπότε ρώτησε αν ήθελα να δω έναν γιατρό με μια πιο επιθετική προσέγγιση», λέει η Palaganas. «Ήμουν απελπισμένη για απαντήσεις και ανακούφιση από τον πόνο, οπότε είδα έναν νέο γιατρό».

Αυτός ο γιατρός, ειδικός στα πόδια και στον αστράγαλο, είπε ότι υπήρχε ουλώδης ιστός γύρω από τον αστράγαλο και συνέστησε να υποβληθώ σε αρθροσκόπηση αστραγάλου, μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα και χειρουργικά εργαλεία για την επιδιόρθωση των ιστών μέσα στον αστράγαλο. Η Diane επέλεξε τη χειρουργική επέμβαση. «Ήμουν απελπισμένη. Σκέφτηκα ότι αυτή θα ήταν η απάντηση», λέει. Δεν ήταν. Τότε κατέληξε να πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό, μέχρι που είδε τελικά έναν φυσιοθεραπευτή – τον τέταρτο – που είχε μια ενδιαφέρουσα θεωρία.

Πρότεινε ότι μπορεί να αντιμετωπίζει συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αυτό διακόπτει τα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο σώμα. Ανάλογα με τα νεύρα που επηρεάζονται, τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, αλλά τα κοινά σημεία περιλαμβάνουν ακραία κόπωση, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, προβλήματα όρασης και προβλήματα αδυναμίας ή ισορροπίας.

Αληθινή ιστορία: Τι γίνεται μετέπειτα

Η Diane παραπέμφθηκε σε νευρολόγο για να κάνει ξανά μαγνητική τομογραφία – αυτή τη φορά του εγκεφάλου. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου είναι ένα κοινό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε αυτό το σημείο, «ήξερα ότι αυτό ήταν πιο σοβαρό από ό,τι περίμενα», λέει. Η μαγνητική τομογραφία ήταν το σημείο αιχμής που οδήγησε στη διάγνωση: σκλήρυνση κατά πλάκας. Χρειάστηκαν τρία χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι που ανακάλυψε τελικά τι ήταν λάθος. «Ήμουν σοκαρισμένη. Ένιωσα ότι έχασα τον έλεγχο των πάντων στη ζωή μου. Νόμιζα ότι ήταν μια θανατική ποινή. Πέρασα από όλα τα στάδια – θλίψη, θυμό, άρνηση και τελικά αποδοχή».

Μέχρι τη στιγμή της διάγνωσής της, είχε περάσει από δύο γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τρεις χειροπράκτες, τρεις ποδίατρους, τέσσερις φυσικοθεραπευτές και δύο νευρολόγους. «Νομίζω ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος γιατί οι γιατροί αντιμετώπιζαν δευτερογενή συμπτώματα», λέει. Πολύ απογοητευτικό είναι το πώς η Diane συνοψίζει την εμπειρία της με την ιατρική κοινότητα. «Δεν ήξερα ποιον να ακούσω ή ποιον να εμπιστευτώ. Ήμουν απογοητευμένη με την έλλειψη εξετάσεων. Θυμάμαι να πηγαίνω σε κάθε γιατρό και να συμπληρώσνω ένα σωρό χαρτιά. Στη συνέχεια, κοιτούσαν τα χαρτιά μου, απαντούσα σε πολλές ερωτήσεις τους και μετά άκουγα τις απόψεις τους σχετικά με το ποιο πίστευαν ότι ήταν το πρόβλημα.

Το τέλος:

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπήρχαν πιο εκτεταμένες εξετάσεις. Θα έπρεπε να είχα τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας τουλάχιστον εντός του πρώτου έτους των συμπτωμάτων μου, ίσως ακόμη και νωρίτερα». Παρά τη θεραπεία με φάρμακα, η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει προχωρήσει, αναγκάζοντάς τη να σταματήσει να χορεύει και να εγκαταλείψει τη δουλειά της ως δασκάλα χορού. «Ο χορός ήταν όλη μου η ζωή. Ήταν ένας τρόπος για να εκφραστώ, να απελευθερώσω το άγχος και να γυμναστώ. Ήταν η καριέρα και τα προς το ζην μου. Ο χορός μού έφερνε χαρά και ήταν η σύνδεσή μου με την αληθινή ελευθερία».

Η Diane λέει ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει επίσης την καθημερινή της ζωή. «Είναι όλο και πιο δύσκολο για μένα να περπατάω για μεγάλες αποστάσεις. Μπορώ να αντέξω για 20-25 λεπτά πριν ξεκινήσει ο πόνος και αρχίσω να σέρνω το σώμα μου. Ελπίζω να δω μια θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε αυτή τη ζωή – κάτι που θα αντιστρέψει τη ζημιά, ώστε να μπορώ να είμαι ενεργή ξανά. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσω να παλεύω και να συνεχίσω να ζω τη ζωή με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News