Enimerotiko.gr
Κόσμος

Μηδέν κρούσματα εδώ και 1 μήνα: Τα κατάφεραν και καταργούν μάσκες, ανοίγουν εστίαση, γάμους και πανεπιστήμια

COVID-19: Μία νέα καθημερινότητα ανατέλλει για την πολιτεία της Βικτώριας στην Αυστραλία. Τα μέτρα αποφασίστηκε να γίνουν πιο χαλαρά. Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής τόνισε ότι στόχος είναι το 2021 να είναι τελείως διαφορετικό από το 2020.

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον COVID-19 να παραμένουν στο μηδέν για 23 διαδοχικές ημέρες. Η Πολιτεία βρίσκεται πολύ κοντά στο ορόσημο των 28 ημερών. Αυτό θεωρείται ευρέως ως κρίσιμη καμπή για την εξάλειψη του ιού σε μια περιοχή. Φυσικά, όσο υπάρχει ο ιός παγκοσμίως, μια τέτοια κατάσταση, της πλήρους εξάλειψης, δεν μπορεί να επιτευχθεί πρακτικά. Αυτό, διότι θα επανέλθουν κάποια στιγμή και τα ταξίδια. Επομένως, θα επανέλθει και ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων.

COVID-19: Τα μέτρα

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι πολίτες της Βικτώριας θα μπορούν να υποδεχθούν 15 άτομα στα σπίτια τους. Αντίθετα, από τις 13 Δεκεμβρίου ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται στους 30, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βικτώριας, Daniel Andrews. Εξήγησε, όμως, ότι ο αριθμός των καλεσμένων ισχύει για όλη την ημέρα,. Επιπλέον, τόνισε πόσο κρίσιμο είναι να τηρήσουμε αυτές τις οδηγίες.

Όπως είδαμε πρόσφατα στην Αδελαΐδα, ο πιο επικίνδυνος χώρος για την εξάπλωση του ιού είναι από τις συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, από εκείνες που γίνονται μέσα στα σπίτια μας». Σε εξωτερικούς χώρους, στα πάρκα και στις παραλίες θα επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί μέχρι 50 άτομα. Στους αριθμούς αυτούς συγκαταλέγονται και τα παιδιά. Εξαιρούνται τα βρέφη μέχρι δώδεκα μηνών.

COVID-19: Μη υποχρεωτικές μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στους υπαίθριους χώρους, όσο μπορούμε να κρατάμε τις αποστάσεις. Όμως, ο Andrews τόνισε ότι θα πρέπει να τις έχουμε πάντα μαζί μας στην περίπτωση που βρεθούμε μέσα σε πλήθος. Για παράδειγμα, εάν χρειαστεί να περιμένουμε σε ουρές, όπου δεν είναι δυνατόν να τηρούμε τις αποστάσεις, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική. Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ανεξαιρέτως, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές. «Οι μάσκες», τόνισε, «έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην Πολιτεία».

Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Andrews, το τεστ για τον COVID-19 παραμένει το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον ιό. Επιπλέον, έκανε έκκληση σε όποιον έχει ακόμα και τα πιο ήπια συμπτώματα να προβεί άμεσα σε κλινική για να εξεταστεί. «Μην αναβάλλεται το τεστ ούτε μέρα, εάν έχετε συμπτώματα». Επίσης, από τις 30 Νοεμβρίου ξεκινάει η σταδιακή επιστροφή του εργατικού δυναμικού στον χώρο εργασίας. Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να υποδεχτούν το 25% του προσωπικού τους. Το μέτρο αυτό ισχύει για τις ιδιωτικές εταιρείες. Οι δημόσιες θα συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Σκοπός είναι να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα να επανέλθει χωρίς κινδύνους.

Οι επιχειρήσεις εστίασης

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να υποδεχθούν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 300 πελάτες, με 100 άτομα το πολύ στους εσωτερικούς χώρους. Θα ισχύουν όμως οι απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης με ένα άτομο στα τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Αλλά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, τα καφέ, οι παμπ για παράδειγμα, όπου κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο, θα επιτρέπεται να υποδεχθούν στον εσωτερικό χώρο μέχρι 50 άτομα, με τη δυνατότητα να βρίσκονται σε δύο τετραγωνικά μέτρα απόστασης ο ένας από τον άλλον.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με αυτόν τον τομέα. Σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε ότι κατανοούν πλήρως τις νέες οδηγίες. Όμως, είμαστε και ανοιχτοί στις προτάσεις τους» δήλωσε ο κ. Andrews.

COVID-19: Οι γάμοι, οι κηδείες και τα πανεπιστήμια

Θρησκευτικές λειτουργίες επανέρχονται σε πιο νορμάλ επίπεδα. Αυτό, διότι από τη Δευτέρα, 23 Νομεβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 300 άτομα σε εξωτερικό. Όμως, για τους γάμους και τις κηδείες, το όριο στον αριθμό των καλεσμένων είναι 150 άτομα,. Δεν αλλάζει ακόμα και αν πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο. Επίσης, στην περίπτωση που ένας γάμος πραγματοποιηθεί στο σπίτι, ισχύει το ίδιο μέτρο με την υποδοχή επισκεπτών στο σπίτι που είναι 15 άτομα από τις 23 Νοεμβρίου και 30 άτομα από τις 13 Δεκεμβρίου.

Το όριο των 150 ατόμων εσωτερικά και 300 άτομα εξωτερικά ισχύει επίσης για τα Γυμναστήρια (ανά ομάδες των 20 ατόμων), τις πισίνες, τους κινηματογράφους, τις βιβλιοθήκες και άλλα κοινοτικά κέντρα καθώς και τις μικρές πινακοθήκες. Στα μεγαλύτερα κέντρα, όπως για παράδειγμα είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, ή τα μεγάλα αθλητικά στάδια, επιτρέπεται να υποδεχθούν το 25% της χωρητικότητάς τους. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, ισχύουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης του ενός ατόμου ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Χαρμόσυνο νέο για του φοιτητές, είναι ότι το Πανεπιστήμιο και άλλες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν να τους υποδεχθούν όταν ξεκινήσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα των σπουδών τους. Φυσικά, θα υπάρχουν νέα μέτρα προφύλαξης κατά τον COVID-19. Περισσότερα αναμένεται να ανακοινωθούν για το επόμενο βήμα στον “οδικό χάρτη” προς μια COVID κανονικότητα σε συνέντευξη τύπου που έχει οριστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

Αποφυγή καταστροφής στης Νότια Αυστραλία

Αποφεύχθηκε η καταστροφή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Steven Marshall την Κυριακή, αναφερόμενος στην έξαρση του COVID-19 στην Αδελαϊδα που ξέσπασε πριν από μία εβδομάδα. Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα που να σχετίζονται με την εστία του Parafield, από τα 77.000 τεστ του κοροναϊού που έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα, και η Πολιτεία κατέγραψε μόνο ένα νέο κρούσμα, το οποίο όμως πρόκειται για ταξιδιώτη που βρίσκεται ήδη σε καραντίνα.

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου χαλάρωσαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην Πολιτεία, και στόχος των Αρχών είναι να επανέλθουν στην κανονικότητα που απολάμβαναν οι πολίτες πριν την έξαρση του COVID-19. Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας, Nicola Spurrier, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους, η Νότια Αυστραλία βρισκόταν προ των πυλών για ένα σημαντικό δεύτερο κύμα, πριν επιβληθεί το lockdown. Χωρίς τα περιοριστικά μέτρα, δήλωσε, υπήρχε πιθανότητα να αυξηθούν τα νέα κρούσματα σε διακόσια ημερησίως.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News