oi-perissoteroi-den-xeroyn-oti-to-echoyn-amp-8221-32chroni-eiche-ponokefalo-epi-5-meres-alla-i-alitheia-itan-poly-cheiroteri-153198
20:27

Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι το έχουν”: 32χρονη είχε πονοκέφαλο επί 5 μέρες, αλλά η αλήθεια ήταν πολύ χειρότερη

20:27
Φώτης Γαλανόπουλος

Η 32χρονη Amanda Lenza πάσχει από μια σπάνια πάθηση που προκαλεί διόγκωση ή αποδυνάμωση των αρτηριών της και αυτό πιθανότατα την οδήγησε σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

32χρονη είχε πονοκέφαλο επί 5 μέρες, αλλά η αλήθεια ήταν πολύ χειρότερη

Τον Ιανουάριο, η Amanda Lenza πονούσε στο κεφάλι. Ο πόνος ξεκινούσε από το πίσω μέρος του κεφαλιού της στο μπροστινό μέρος του προσώπου της για πέντε ημέρες. Μια μέρα, σηκώθηκε όρθια, ταλαντεύτηκε και ξαφνικά παρουσίασε διπλωπία.

Advertisement

“Αυτό πραγματικά με αιφνιδίασε”, λέει η 32χρονη συγγραφέας από το Lorain του Οχάιο στο TODAY.com. “Άρχισα να στέλνω μήνυμα στον σύζυγό μου. Έλεγα, ‘Αυτό είναι πραγματικά περίεργο. Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά”.

Advertisement

Στη συνέχεια έχασε την αίσθηση στην αριστερή της πλευρά. Ο σύζυγός της επέστρεψε στο σπίτι και κάλεσε ασθενοφόρο. “Ρώτησα (τους τραυματιοφορείς) σχεδόν κατάμουτρα, ‘Έχω εγκεφαλικό επεισόδιο γιατί νιώθω ότι αυτά είναι συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου'”, θυμάται.

Advertisement

Κάθε σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα σε 15 λεπτά

Η Lenza και η κόρη της έβλεπαν κινούμενα σχέδια όταν παρατήρησε ότι είχε χάσει την ισορροπία της. Στη συνέχεια άρχισε να βλέπει διπλά τα πάντα. Αφού έστειλε μήνυμα στον σύζυγό της για βοήθεια, τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν. Δεν μπορούσε πλέον να καθίσει και έπεσε στον καναπέ. Η ομιλία της φαινόταν αλλοιωμένη. Όταν προσπάθησε να κουνήσει το αριστερό της χέρι, δεν μπορούσε. Στη συνέχεια, το πρόσωπό της πονούσε στην αριστερή πλευρά. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, τα συμπτώματά της κορυφώθηκαν.

“Δεν μπορούσα να μιλήσω καθόλου”, λέει. “Δεν μπορούσα να κουνήσω καθόλου αυτή την πλευρά του σώματός μου … Άρχισα να έχω δυσκολία στην αναπνοή”.

Οι γιατροί στα επείγοντα έκαναν αξονική τομογραφία και παρατήρησαν ότι οι σπονδυλικές αρτηρίες της ήταν φραγμένες. Για να τη βοηθήσουν, της έδωσαν ένα πολύ ισχυρό είδος φαρμάκου που διαλύει τους θρόμβους αίματος που φράζουν τις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ αυτό συχνά βοηθάει, δεν το έκανε για τη Lenza.

Advertisement

“Χειροτέρεψα, πολύ χειρότερα”, λέει.

Οι γιατροί την έστειλαν στην  Cleveland Clinic με ελικόπτερο. “Δεν μπορούσα πραγματικά να δω ευθεία ή να καθίσω, αλλά είχα επίγνωση”, λέει. “Όλη η εγκεφαλική μου βλάβη ήταν στον εγκεφαλικό φλοιό και σε μέρος του εγκεφαλικού στελέχους, οπότε, σωματικά, με επηρέαζε. Διανοητικά, εξακολουθούσα να έχω πλήρη επίγνωση”.

Ένιωθε τρομοκρατημένη και ήθελε να δει την κόρη της. Αφού το προσωπικό επιβεβαίωσε ότι έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, ανησύχησε ότι θα πέθαινε ή ότι δεν θα συνέρρεε ποτέ.

“Απλώς αναρωτιόμουν πώς αν τα κατάφερνα, πόση από τη σωματική μου λειτουργία θα έπαιρνα πίσω; Θα μπορούσα ποτέ να μιλήσω ξανά; Θα μπορέσω να φροντίσω το μικρό μου παιδί;”, λέει η Lenza. “Ήμουν φοβισμένη”.

Advertisement

Οι γιατροί την έβαλαν εσπευσμένα στο χειρουργείο για να τοποθετήσουν στεντ στις σπονδυλικές αρτηρίες της, τις δύο αρτηρίες που περνούν από το πίσω μέρος του λαιμού προς τον εγκέφαλο. Μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τη μία. Είναι σπάνιο για τους ανθρώπους να παρουσιάζουν ρήξεις και στις δύο.

“Η αριστερή είναι εντελώς μπλοκαρισμένη. Έχει υποστεί μόνιμη βλάβη”, λέει. “Έβαλαν τρία στεντ στη δεξιά σπονδυλική μου αρτηρία”.

Αφού οι γιατροί έβγαλαν τον αναπνευστικό σωλήνα, μπόρεσε να καθίσει, να κινηθεί και να μιλήσει ξανά. Μια μέρα αργότερα μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει, αν και χρειάστηκε χρόνος για να νιώσει σιγουριά στην κίνηση.

“Μου πήρε μερικές εβδομάδες για να μάθω ξανά να περπατάω εντελώς”, λέει.

Οι γιατροί θέλησαν να καταλάβουν γιατί η Lenza υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο σε τόσο νεαρή ηλικία και ανακάλυψαν ότι πάσχει από ινομυϊκή δυσπλασία, “η οποία επηρεάζει τις κύριες αρτηρίες του σώματός σας”. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας λένε ότι η πάθηση προκαλεί ασυνήθιστη ανάπτυξη κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών που συμβάλλουν στη συστολή ή τη διόγκωση των αρτηριών.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με αυτό και δεν γνωρίζουν ποτέ ότι το έχουν”, λέει. ” Στην περίπτωσή μου, (οι αρτηρίες μου είναι) πολύ αδύναμες”.

Οι γιατροί υποψιάζονται ότι μια πρόσφατη ασθένεια είχε συμβάλει στα προβλήματα της Lenza, εξηγεί η ίδια. Στις αρχές Ιανουαρίου, ήταν άρρωστη για τρεις εβδομάδες. Είχε ξαπλώσει και έβηχε έντονα με γυρισμένο το κεφάλι, γεγονός που πιθανότατα προκάλεσε τη ρήξη.

“Ένιωθα σαν να είχε σκιστεί ένας μυς στο πίσω μέρος του λαιμού μου, γι’ αυτό και το αγνόησα”, λέει η Lenza. “Δεν θα σκεφτόμουν καν ότι επρόκειτο για βλάβη στην αρτηρία μου. Σκέφτηκα ότι απλώς τσίμπησα κάτι στον αυχένα μου”.

Αμφίπλευρη διατομή και εγκεφαλικό επεισόδιο

Η εμπειρία διατομής και στις δύο σπονδυλικές αρτηρίες είναι “ασυνήθιστη”, λέει ο Dr. Shazam Hussain, ο οποίος περιέθαλψε τη Lenza.

“Έχουμε δύο αρτηρίες που ανεβαίνουν στο πίσω μέρος του λαιμού μας και ονομάζονται σπονδυλικές αρτηρίες, οι οποίες ανεβαίνουν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου”, λέει ο διευθυντής του Εγκεφαλοαγγειακού Κέντρου στην Cleveland Clinic στο TODAY.com. “(Είχε) δάκρυα και στις δύο πλευρές, τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά. Βασικά, όταν βλέπουμε αυτά τα δάκρυα που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία των ανθρώπων, υπάρχει πιθανώς κάποια υποκείμενη ευθραυστότητα στα αιμοφόρα αγγεία τους”.

Οι γιατροί της κατάλαβαν ότι μπορεί να υπάρχει ένας υποκείμενος μηχανισμός που να προκαλεί το εγκεφαλικό της επεισόδιο και έτσι διαπίστωσαν ότι είχε ινομυϊκή δυσπλασία. Τα δάκρυα στις αρτηρίες της τις προκάλεσαν να “καταρρεύσουν προς τα κάτω”, γεγονός που περιορίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό της. Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό συμβαίνει στη μία πλευρά, ώστε να εξακολουθούν να λαμβάνουν κάποιο αίμα στον εγκέφαλό τους.

“Και τα δύο δάκρυα περιόρισαν τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί … εγκεφαλικό επεισόδιο”, λέει ο Hussain.

Ενώ κατάφεραν να ανοίξουν τη μία πλευρά, η άλλη θα παρέμενε κλειστή.

“(Με τη μία) να παρέχει ροή αίματος … είσαι μια χαρά”, λέει. “Η άλλη πλευρά, ήταν ήδη κλειστή. Δεν επρόκειτο να τη βοηθήσει να προσπαθήσει να την ανοίξει – και αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο”.

Λέει ότι όταν πρόκειται για ανατομή οι άνθρωποι συχνά βιώνουν έναν “πολύ έντονο πόνο”.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι αρκετά επώδυνο”, λέει. “Δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουν πραγματικά βιώσει στο παρελθόν”.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η ινομυϊκή δυσπλασία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστη κυτταρική ανάπτυξη στα τοιχώματα των αρτηριών που μπορεί να τους προκαλέσει συστολή ή διόγκωση. Η σπάνια ασθένεια αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους σε εγκεφαλικά επεισόδια ή υψηλή αρτηριακή πίεση