ochi-oi-talimpan-pote-den-ekopsan-to-kefali-athlitrias-tis-ethnikis-omadas-volei-toy-afganistan-19985
07:32

Όχι οι Ταλιμπάν, ποτέ δεν έκοψαν το κεφάλι αθλήτριας της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν

07:32
Νίκη Μουλά

Αναθεώρηση άρθρου στις 23 – Οκτωβρίου – 2021:

Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με τίτλο Οι Ταλιμπάν έκοψαν το κεφάλι αθλήτριας της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν

Advertisement

Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 23 – Οκτωβρίου – 2021 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο Οι Ταλιμπάν έκοψαν το κεφάλι αθλήτριας της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν, είναι   ψευδές

Ο τίτλος μας άλλαξε σε – Όχι οι Ταλιμπάν, ποτέ δεν έκοψαν το κεφάλι αθλήτριας της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν

Advertisement

Τι συνέβη πραγματικά

Advertisement

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το altnews.in, πρώην μέλος του IFCN στην Ινδία, η Mahjabeen Hakimi βρέθηκε νεκρή πριν οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ.

Στο άρθρο παρουσιάζονται πηγές που αναφέρουν ότι η Αφγανή ήταν μέλος του Σώματος Καταδρομών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν και ότι μέχρι το 2016 δεν είχε παίξει για την εθνική ομάδα της χώρας, αλλά έπαιζε σε ερασιτεχνική τοπική ομάδα.

Επιπρόσθετα, στο προαναφερθέν άρθρο, εντοπίζονται δύο δημοσιεύσεις που έκανε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο Skandar Hakimi, αδερφός της Mahjabeen, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο θάνατός της επήλθε τον Αύγουστο του 2021. Η 1η δημοσίευση κοινοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021, όταν ανέβασε μία μαύρη εικόνα, κάτω από την οποία δέχτηκε συλλυπητήρια μηνύματα. Η 2η δημοσίευση έγινε στις 9 Αυγούστου 2021, όταν ανέβασε μία φωτογραφία της αδερφής του δηλώνοντας ότι πάντα θα είναι περήφανος γι΄ αυτή.

Advertisement

To altnews.in επικοινωνήσε με μέλος της οικογένειας της, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο θάνατός επήλθε στις 6 Αυγούστου 2021. Ο συγγενής απέστειλε φωτογραφία από την ταφόπλακα στην οποία αναγράφεται το όνομα Mahjabeen Hakimi (μπλε πλαίσιο), η ημερομηνία του θανάτου της σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο που είναι 15-5-1400 (πράσινο πλαίσιο), το όνομα του πατέρα της Mohammad Sarwar (ροζ πλαίσιο), και η ηλικία 25 ετών (κόκκινο πλαίσιο). Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Mahjubeen Hakimi πέθανε στις 6 Αυγούστου 2021.

Πηγή: altnews.in

Την ίδια ημερομηνία θανάτου εντόπισε ο ινδικός οργανισμός διασταύρωσης ειδήσεων και σε κοινοποίηση που έκανε στο Facebook χρήστης που φαίνεται να ήταν φίλη με την θανούσα.

Advertisement

Πηγή: altnews.in

Ακολουθεί φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο άρθρο του altnews.in και συγκρίνει φωτογραφία που έλαβε από συγγενή της Mahjabeen Hakimi και την πρόσκληση που έστειλε η οικογένεια σε φίλους και συγγενείς για την τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2021.

Πηγή: altnews.in

Το Aamaj News, που έχει έδρα την Καμπούλ, σε tweet που έκανε στις 20 Οκτωβρίου 2021 ανέφερε ότι η Mahjabeen Hakimi δεν αποκεφαλίστηκε από τους Ταλιμπάν και ότι σκοτώθηκε μυστηριωδώς μία εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ.

Στιγμιότυπο από την κοινοποίηση που έκανε το Aamaj news στο Twitter.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Aamaj News, Matiullah Shirzad, μας δήλωσε ότι συγγενείς της θανούσας του ανέφεραν ότι το βόλεϊ ήταν ένα από τα χόμπι που είχε και ότι εργαζόταν στις ειδικές δυνάμεις. Επίσης, μας απέστειλε τις ακόλουθες φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι δεν αποκεφαλίστηκε.

Photo credit: Matiullah Shirzad. Μπορείτε να δείτε την αρχική, μη επεξεργασμένη εικόνα εδώ. Προσοχή! Σκληρές εικόνες.

Photo credit: Matiullah Shirzad. Μπορείτε να δείτε την αρχική, μη επεξεργασμένη εικόνα εδώ. Προσοχή! Σκληρές εικόνες.

Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021. Τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκαν στο BBC και στον Guardian άρθρα με δηλώσεις γυναικών που ασχολούνταν με τον αθλητισμό στο Αφγανιστάν και ανέφεραν ότι φοβούνται για τη ζωή τους μετά την αλλαγή του καθεστώτος.

Συμπέρασμα

Η Mahjabeen Hakimi βρέθηκε νεκρή στις 6 Αυγούστου 2021, μία εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν. Οι φωτογραφίες που μας έστειλε ο διευθυντής του Aamaj News, Matiullah Shirzad, δείχνουν ότι δεν αποκεφαλίστηκε. Εργαζόταν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και το βόλεϊ ήταν ένα από τα χόμπι που είχε.

Για περισσότερες πληροφορίες που αποδεικνύουν την ΜΗ εγκυρότητα του άρθρου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Οι Ταλιμπάν, δεν έκοψαν το κεφάλι αθλήτριας της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν

Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr

Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr

Οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν την αθλήτρια Mahjubin Hakimi, μέλος της εθνικής ομάδας βόλει του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, στις αρχές του Οκτώβρη, και η οικογένεια φέρεται να σιώπησε κάτω από σοβαρές πιέσεις.

Προπονητής της ομάδας, με το ψευδώνυμο Suraya Afzali, επιβεβαίωσε το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι κανείς πέραν της οικογένειας της αθλήτριας δεν γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η δολοφονία.

Η αθλήτρια αγωνιζόταν στο παιδικό τμήμα της εθνικής ομάδας, πριν την κατάρρευση της προηγούμενης Αφγανικής κυβέρνησης και ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες της χώρας.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει ο προπονητής της ομάδας και μεταδίδει το Times of India, η δολοφονία έγινε στις αρχές του μήνα, αλλά παρέμεινε κρυφή, ύστερα από απειλές κατά της οικογένειας.

Υπό διαρκή απειλή οι γυναίκες στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Σύμφωνα με τον Afzali, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, πολλές αθλήτριες απειλούνται συχνά, ενώ οι Ταλιμπάν φέρεται να τις καταδιώκουν και να εισβάλλουν στα σπίτια τους.

Δύο από τις συναθλήτριες της δολοφονημένης Mahjubin Hakimi, τόσο με παγκόσμιες όσο και με τοπικές διακρίσεις, κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό, την ώρα που τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας βρίσκονται υπό διαρκή απειλή.

“Όλα τα μέλη της ομάδας και οι υπόλοιπες γυναίκες αθλήτριες είναι σε πολύ κακή κατάσταση, σε απόγνωση και πανικό. Όλοι έχουν αναγκαστεί να μεταφερθούν σε άγνωστα μέρη. Οι προσπάθειες να κερδίσουν την υποστήριξη παγκόσμιων οργανισμών και χωρών, προκειμένου να καταφέρουν να διαφύγουν, προς το παρόν αποτυγχάνουν”, επεσήμανε ο προπονητής.

Με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η ασφάλεια των διάσημων γυναικών, από τον χώρο του αθλητισμού μέχρι και την πολιτική, βρίσκεται συνεχώς υπό απειλή.