protomagia-pagkosmia-imera-ton-ergazomenon-99647
13:10

Πρωτομαγιά: Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων

13:10
Newsroom

Πρωτομαγιά: Σήμερα (Τετάρτη, 1 Μαΐου), όπως και κάθε χρόνο, η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στους εργαζομένους, καθώς αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων. Μάλιστα, το 1937 η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως «Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας».

Πρωτομαγιά: Τα πρώτα εργατικά κινήματα της Ελλάδας

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888. Στην πόλη της Δράμας, οι καπνεργάτες, με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εργάζονταν από 12 έως και 13 ώρες ημερησίως.

Advertisement

Πρωτομαγιά: Η πρώτη συγκέντρωση στην Ελλάδα

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος. Μάλιστα, έγινε από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα. Η συγκέντρωση έληξε με 10 συλλήψεις. Επίσης, τον Αύγουστο ακολούθησε, η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Advertisement

Πρωτομαγιά: Το πρώτο θύμα διαδήλωσης στην Ελλάδα

Το 1936 κορυφώνονται οι διαδηλώσεις από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στον Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Οι εργατικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στην πόλη τον Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών, που πνίγηκε στο αίμα από την δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά, με συνολικά δώδεκα νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης, στη διασταύρωση Εγνατία και Βενιζέλου. Η φωτογραφία που απαθανάτισε την μητέρα του Τάσου Τούση να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, δημοσιεύθηκε στον Τύπο και αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για την συγγραφή της συλλογής του Ο Επιτάφιος.

Advertisement