simera-17-04-pagkosmia-imera-aimorrofilias-100256
11:11

Σήμερα 17/04: Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας

11:11
Newsroom

Σήμερα (Τετάρτη, 17/04) έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, η οποία καθιερώθηκε το 1989, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH). Σκοπός είναι η ανάδειξη του προβλήματος των αιμορροφιλικών ατόμων.

Η διεξαγωγή της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου. Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πραγματοποιηθεί με βάση την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας, Φρανκ Σνάμπελ.

Ο ορισμός της αιμορροφιλίας:

Η αιμορροφιλία είναι μία κληρονομική αιμορραγική διαταραχή, που εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς και εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος.

Advertisement

Τα αίτια της αιμορροφιλίας:

Κύριος κίνδυνος αποτελεί η ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία, η οποία ξεκινά αυτόματα ή κατόπιν κάποιου τραυματισμού.

Προσοχή! Για να διαβάσετε περισσότερες ειδήσεις από το enimerotiko.gr, πατήστε ΕΔΩ.

Advertisement

Η θεραπεία της αιμορροφιλίας:

Η αιμορροφιλία θεραπεύεται μέσω της αντικατάστασης του αντιαιμορροφιλικού παράγοντα που λείπει από το αίμα.

Advertisement

Αιμορροφιλία: Ο χαρακτηρισμός «Βασιλική»

Η αιμορροφιλία χαρακτηρίζεται συχνά και ως βασιλική νόσος. Ο λόγος είναι πως πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης προσβλήθηκαν από αιμορροφιλία, κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Βικτώρια, δεν είχε προγόνους με τη νόσο, αλλά μετά την γέννηση του όγδοου παιδιού της, του Λεοπόλδου, το 1853, κατέστη προφανές ότι ο τελευταίος έπασχε από αιμορροφιλία (σ.σ. απεβίωσε σε ηλικία 31 ετών και ονομαζόταν Λεοπόλδος).

Δύο από τις κόρες της Βικτωρίας, οι πριγκίπισσες Αλίκη και Βεατρίκη, ήταν φορείς της αιμορροφιλίας. Μέσω αυτών των γυναικών, η νόσος μεταδόθηκε σε διάφορες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτές τις οικογένειες, ήταν εκείνες της Ισπανίας και της Ρωσίας. Ο πιο διάσημος αιμορροφιλικός ήταν ο γιος του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου Β’, Αλέξιος. Η ασθένεια του Αλέξιου θεωρήθηκε η αιτία για να εισχωρήσει στα ενδότερα της βασιλικής οικογένειας, ο καλόγερος Ρασπούτιν. Στη συνέχεια, ο Ρασπούτιν απέκτησε μεγάλη επιρροή, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για την άλλοτε μεγάλη δυναστεία.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες ειδήσεις από το enimerotiko.gr, πατώντας ΕΔΩ.

Advertisement