psychosavvato-pentikostis-gia-poio-logo-yparchei-amp-8211-syntagi-gia-kollyva-93914
13:01

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Για ποιο λόγο υπάρχει – Συνταγή για κόλλυβα

13:01
Newsroom

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Τα Ψυχοσάββατα και τα μνημόσυνα αποτελούν τα ουσιαστικότερα μυστήρια της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησία. Αυτό συμβαίνει, διότι φανερώνουν τον πραγματικό λόγο της ύπαρξης της Εκκλησίας του Χριστού. Μάλιστα, κάποτε ο Ιησούς Χριστός είχε προσευχηθεί προς τον πατέρα του για τους ανθρώπους: «να είναι ένα όπως εμείς (Πατήρ καί Υἱός) είμαστε ενωμένοι και να ενωθούν μαζί μας για να πιστεύσει ο κόσμος ότι Συ με έστειλες».

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Για ποιο λόγο υπάρχει

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα Ψυχοσάββατα, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα κυκλοφορούσαν ελεύθερα επάνω στη γη. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι τα Ψυχοσάββατα πραγματοποιούνται και για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να ταφούν και να διαβαστούν, μετά το θάνατό τους. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιον, ο οποίος σκοτώθηκε σε ναυάγιο και δεν βρέθηκε ποτέ.

Advertisement

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Συνταγή για κόλλυβα

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Υλικά συνταγής

1 κιλό στάρι

150 γρ. καρύδια

200 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο

350 γρ. αμύγδαλα

400 γρ. φουντούκια

250 γρ. σταφίδες

2-3 ρόδια

μισό ματσάκι δυόσμο ή μαιτανό ψιλοκομμένο

2,5 κουταλιές της σούπας κανέλα

1,5 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

1-2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

Ξηρούς καρπούς της αρεσκίας μας

Advertisement

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Υλικά για τη διακόσμηση

500 γρ. άχνη

κουφετάκια ασημένια

Advertisement

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής: Εκτέλεση συνταγής

– Η έναρξη της διαδικασίας αρχίζει την προηγούμενη μέρα. Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε το στάρι.

– Έπειτα, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσει και παρατηρούμε αν έβρασε.

– Στη συνέχεια σουρώνουμε το στάρι σε στραγγιστήρι και το ξεπλένουμε.

– Ακολούθως, όταν το στάρι φουσκώσει, το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε. Μετά, βάζουμε ένα σεντόνι ή ένα τραπεζομάντηλο σε μια μεγάλη επιφάνεια. Τέλος, τοποθετούμε χαρτί κουζίνας και το απλώνουμε πάνω το στάρι.