tarakoynise-to-moro-viaia-kai-stamatise-na-anapneei-i-istoria-enos-moroy-thymatos-toy-syndromoy-anataraxis-112677
19:20

«Ταρακούνησε το μωρό βίαια και σταμάτησε να αναπνέει»: Η ιστορία ενός μωρού θύματος του συνδρόμου ανατάραξης

19:20
Newsroom

Αληθινή ιστορία: Πρόκειται για μία πέρα για πέρα πραγματική ιστορία. Αυτή έχει να κάνει, με ένα μωρό. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μωρό υπήρξε θύμα από το σύνδρομο της ανατάραξης. Διαβάστε στη συνέχεια όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αναλυτικότερα:

Αληθινή ιστορία: Πώς ξεκινά

«Η Miley γεννήθηκε τον Μάιο του 2013. Ήταν ένα απόλυτα υγιές και όμορφο μελαχρινό μωράκι. Ήταν ζωηρή, χαρούμενη και έκλαιγε σπάνια. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα οι ζωές των οικογενειών μας άλλαξαν για πάντα. Ήμουν στη δουλειά όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον γαμπρό μου, ο οποίος εκείνη την ημέρα πρόσεχε τις δυο μου εγγονές, την Miley και την αδερφή της, Blakely. Μου είπε πως η Miley πνιγόταν. Δεν είχε αέρα και σταμάτησε να αναπνέει. Αμέσως άφησα τα πάντα και έφυγα. Ευτυχώς, το σπίτι είναι κοντά στη δουλειά. Τον βρήκα να κρατά την μικρή και την αδερφή της, που ήταν λίγο μεγαλύτερη να κάθεται δίπλα τους. Πίστεψα πως το μωρό είχε πεθάνει.

Advertisement

Την πήρα στα χέρια μου και τον ρώτησα τι συνέβη. Είπε πως την έβαλε για ύπνο, όταν εκείνη άρχισε να κλαίει. Πήγε στο δωμάτιο, την είδε κάτω από το κρεβάτι και αντιλήφθηκε πως το μωρό δεν είχε αέρα. Κάλεσα αμέσως το 100. Στο διπλανό σπίτι έμενε μία νοσοκόμα και ζήτησα τη βοήθειά της. Ξαπλώσαμε τη Miley στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μου. Μπορούσαμε να την ακούμε να παλεύει να αναπνεύσει, οπότε ξέραμε ότι ήταν ζωντανή. Περιμέναμε το ασθενοφόρο, όταν παρατήρησα μια μελανιά στο αυτί της και ένα χτύπημα στο πηγούνι της. Τον ρώτησα τη συνέβη. Μου είπε πως χτύπησε καθώς έπαιζαν στην κούνια. Εγώ ήξερα πως εκείνος την είχε χτυπήσει.

Αληθινή ιστορία: Η συνέχεια

Το μωρό μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε εσωτερική, εγκεφαλική αιμορραγία στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου της. Υπήρχε, επίσης, μία πιο μικρή αιμορραγία στη δεξιά πλευρά, η οποία οι γιατροί υπολόγιζαν ότι συνέβη πριν περίπου 24 ώρες. Το μωρό επίσης, υπέφερε από αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή αιμορραγούσε πίσω από τα μάτια, το σώμα της ήταν γεμάτο μώλωπες και είχε ένα κάταγμα στο πόδι της. Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να καταλάβουν οι γιατροί ότι επρόκειτο για σύνδρομο ανατάραξης.

Advertisement

Μας είπαν ότι το μωρό είχε 20% πιθανότητες να επιζήσει. Τα τραύματα στο κεφάλι της ήταν τόσο σοβαρά, μάλιστα, που δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι θα βγάλει το βράδυ στην εντατική. Δεν μπορούσε να ανοίξει τα μάτια της και όταν τελικά τα κατάφερε, δεν μπορούσε να εστιάσει σε τίποτα ούτε να κινηθεί. Κοιτούσε απλώς σε ένα σημείο και τα μάτια της έμεναν ακίνητα. Δεν της άρεσε όταν την ακουμπούσαμε, δεν ανεχόταν τον ήχο ή το φως και η γλώσσα της κρεμόταν έξω από το στόμα της. Το πρόσωπό της είχε πρηστεί και φαινόταν σαν χαμένη.

Advertisement

Διαγνώστηκε με ισχαιμική, υποξική, εγκεφαλική βλάβη, η οποία προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Δεν ξέραμε πόση ώρα ο εγκέφαλός της δεν λάμβανε οξυγόνο, αλλά ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια τόσο σοβαρή βλάβη.

Αληθινή ιστορία: Τι γίνεται μετέπειτα

Μας είπαν πως θα έμενε σχεδόν τυφλή και ότι είχε χάσει το ¼ του εγκεφάλου της. Αν αυτό συνέβαινε σε κάποιον ενήλικα θα είχε μείνει εντελώς τυφλός και θα έχανε ολοκληρωτικά τον έλεγχο των κινήσεών του. Η ηλικία της ήταν ένα προτέρημα, αφού ήταν μικρή και άλλα σημεία του εγκεφάλου της θα αναπτύσσονταν και θα κάλυπταν τις περιοχές που είχαν πληγεί. Γιατροί και νοσηλευτές έρχονταν διαρκώς για να ελέγξουν την εξέλιξη της υγείας της μέχρι που μια μέρα ξεκίνησε να έχει κρίσεις. Σταμάτησε να αναπνέει και για άλλη μία φορά πιστέψαμε ότι θα την χάναμε. Οι κρίσεις δεν σταμάτησαν για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Έπειτα από μία ακόμη εξέταση φάνηκε ότι εξαιτίας της βλάβης που είχε προκληθεί πολλά σημεία του εγκεφάλου του μωρού δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά. Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο. Κάθε λειτουργία του κορμιού μας ελέγχεται από αυτόν. Οπότε, όταν αυτός καταστρέφεται το άτομο χάνει τη δυνατότητα να ορίζει τα διάφορα σημεία του σώματός του.

Advertisement

Η Miley δεν μπορούσε να καταπιεί, χωρίς να πνιγεί. Δεν έβλεπε καλά και δεν μπορούσε να ορίσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού της. Δεν τρώει καλά, ενώ απορρίπτει πολλές τροφές λόγω της υφής τους. Μία ακόμη παρενέργεια των παιδιών που υποφέρουν από σύνδρομο ανατάραξης είναι αυτή – αποκτούν προβλήματα με τις υφές των φαγητών. Επίσης, έχει μεγάλη ευαισθησία στις μυρωδιές. Δεν έχει σημασία αν είναι φαγητό ή όχι. Εκείνη το μυρίζει.

Το τέλος της αληθινής ιστορίας

Έπρεπε να μάθει εξαρχής να κάθεται, να μπουσουλάει και δούλεψε πολύ σκληρά με τους θεραπευτές της για να μάθει να περπατά. Έχει σίδερα στα πόδια της που τη βοηθούν να τα κρατά σταθερά και ίσια. Θα κάνει εγχείριση στα μάτια της, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει κατά έναν βαθμό το πρόβλημα με την όρασή της, ενώ μας είπαν να αποφεύγει κάθε τύπο άσκησης και αθλήματος που θα μπορούσαν να την κάνουν να χτυπήσει ξανά στο κεφάλι. Αυτό μπορεί να κατέστρεφε εντελώς τον εγκέφαλό της ή και να την σκότωνε.

Για να καταφέρει να ξεπεράσει όλες αυτές τις δυσκολίες το μωρό δούλεψε με λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, οφθαλμίατρους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς και πολλούς ακόμα ειδικούς. Τώρα πηγαίνει στον παιδικό συνεχίζει τις θεραπείες. Πλέον, μαθαίνει να κάνει ποδήλατο και άλλα πράγματα που κάθε 5χρονο παιδί κάνει χωρίς πρόβλημα.

Η Miley ξόδεψε 18 μήνες από τη ζωή της σε ένα νοσοκομείο εξαιτίας μιας αχρείαστης πράξης βίας. Ο πατέρας της, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για αυτό που της συνέβη, κρίθηκε ένοχος για παιδική κακοποίηση και καταδικάστηκε σε φυλάκιση από 1 έως 15 έτη. Η κόρη του καταδικάστηκε για μια ζωή. Παραδέχθηκε πως ταρακούνησε το μωρό πολύ δυνατά και μετά την έβαλε στη μπανιέρα για να την συνεφέρει. Μετά την ταρακούνησε ξανά, πίεσε το κεφάλι της και την έβαλε στο κρεβάτι. Δεν ξέρουμε πόση ώρα πέρασε μέχρι να με ειδοποιήσει.

Μάλλον πίστεψε πως το μωρό ήταν νεκρό και προσπαθούσε να βρει κάποια δικαιολογία για τον εαυτό του. Πλέον, δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω στα παιδιά του. Το κλειδί για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων είναι η γνώση και η πρόληψη. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με την εγγονή μου. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργεί μεγαλώνοντας. Αλλά ξέρω ότι η Miley είναι ηρωίδα. Να θυμάστε ένα και μόνο κούνημα αρκεί για να καταστρέψει τη ζωή ενός μωρού…».

Advertisement