Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

«Το τέλος του κορωνοϊού είναι κοντά, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει»: Το αισιόδοξο μήνυμα νομπελίστα βιοφυσικού

12:02
Newsroom

O Νομπελίστας φυσικός Μάικλ Λέβιτ έχει καταγωγή από το Ισραήλ. Ο ίδιος είναι βιοφησικός και μάλιστα διακεκριμένος. Αυτό, διότι το 2013 πήρε βραβείο Νόμπελ Χημείας. Παρά το Νόμπελ, ο ίδιος δεν διαθέτει εξειδίκευση στην επιδημιολογία. Όμως, ο ίδιος ήταν ακριβής στις προβλέψεις του για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού τον Φεβρουάριου. Αναλυτικότερα, όσα είχε αναφέρει:

Advertisement

Νομπελίστας φυσικός: Το συμπέρασμά του

«Όταν μας απάντησαν, περιγράφοντάς πόσο περίπλοκη ήταν η κατάσταση, αποφάσισα να επεξεργαστώ τους αριθμούς με την ελπίδα να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Ο ρυθμός της μόλυνσης στην επαρχία Χουμπέι αυξανόταν κατά 30% καθημερινά – αυτή είναι μια τρομακτική στατιστική. Δεν είμαι ειδικός της γρίπης αλλά μπορώ να αναλύσω αριθμούς και αυτή είναι εκθετική αύξηση».

Νομπελίστας φυσικός: Πτώση αριθμού κρουσμάτων

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άρχισε να πέφτει και δεν σταματούσε. Μια εβδομάδα αργότερα, το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των θανάτων. Αυτή η δραματική αλλαγή στην καμπύλη των κρουσμάτων σηματοδότησε το σημείο καμπής και επέτρεψε την καλύτερη πρόβλεψη του πότε θα τερματιστεί η πανδημία. Με βάση αυτά, συμπέρανα πως η κατάσταση σε όλη την Κίνα θα βελτιωθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων. Και πράγματι, πλέον δεν υπάρχουν παρά πολύ λίγα κρούσματα».

Advertisement

Νομπελίστας φυσικός: Το μήνυμα του Μάικλ Λέβιτ

«Επιπλέον, η ιταλική κουλτούρα είναι ζεστή, οι Ιταλοί έχουν έντονη κοινωνική ζωή. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό ο κόσμος να μην συναθροίζεται και οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με υγιείς. Αυτό είναι το μήνυμά μου: Πρέπει να θεωρήσετε τον κορονοϊό μια πιο βαριά γρίπη. Είναι τέσσερις με οκτώ φορές ισχυρότερος από την κοινή γρίπη, κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι θα παραμείνουν υγιείς και η ανθρωπότητα θα επιβιώσει».

Advertisement
TAGS:
Advertisement