Enimerotiko.gr
Σχέσεις

Τι πραγματικά κρύβει η “επανάσταση” των παιδιών και πόσο τα βοηθάει για να είναι επιτυχημένα στο μέλλον

Τα πεισματάρικα παιδιά μπορεί να είναι ένας εφιάλτης. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μας ακούνε και συμπεριφέρονται άσχημα. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που τα ενθαρρύνουν να αμφισβητήσουν την εξουσία μας και κάποιες από τις ενέργειές τους μας κάνουν να νομίζουμε ότι είμαστε κακοί γονείς. Αλλά μην ανησυχείτε πάρα πολύ, υπάρχει κάτι θετικό σε όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με έρευνα της ResearchGate, τα πιο επίμονα και επαναστατικά παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες στο μέλλον.

Συνθέσαμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης για να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από την επαναστατική συμπεριφορά των παιδιών σας.

Τι λέει η επιστήμη για τα επαναστατικά παιδιά

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, πιστεύουμε ότι πρέπει να εκπληρώσουν ορισμένες προσδοκίες, όπως να πάρουν καλούς βαθμούς, να έχουν εξαιρετική συμπεριφορά και να είναι υπάκουα, να σέβονται και να είναι ήρεμα για να έχουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτή η μελέτη, η οποία έχει συγκεντρώσει πληροφορίες από το 1968, βασίστηκε αρχικά σε μια ανάλυση της συμπεριφοράς περίπου 3.000 παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών και περιλαμβάνει πληροφορίες, εκπαιδευτικά μέτρα, προσδοκίες, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οικογενειακό υπόβαθρο και ερωτηματολόγιο για τις σχολικές και καθημερινές δραστηριότητες, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συνήθειες των μαθητών.

Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια παρακολούθησης, η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που συνήθως αψήφισαν την εξουσία είχαν την τάση να αμφισβητούν τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους και να σκέφτονται πέρα από τα όρια που είχαν καθοριστεί για αυτά. Αυτό τους δίνει κάποιο δημιουργικό πλεονέκτημα όσον αφορά νέες ιδέες ή επιχειρηματική εκτόξευση. Εκείνοι που θεωρούνταν επαναστάτες, ανυπάκουοι, επιθετικοί και πεισματάρηδες μπόρεσαν να τοποθετηθούν σε σημαντικές θέσεις στο χώρο εργασίας, κερδίζοντας περισσότερα χρήματα από εκείνους που είχαν καλύτερους βαθμούς και ήταν περισσότερο πειθαρχημένοι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους.

Η νοημοσύνη, η ευθύνη και η δέσμευση είναι σημαντικές.

Τα χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά των μαθητών παίζουν σημαντικό ρόλο. Η επιτυχία υπερβαίνει την ύπαρξη καλών γνωστικών πόρων και το να είναι κάποιος μέλος μιας πλούσιας οικογένειας ανώτερης τάξης. Η ποιότητα της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής κατάρτισης, εκτός από το ενδιαφέρον και την ευθύνη που αναπτύσσει το παιδί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που χρησιμοποιούν για την επίτευξη καριέρας και οικονομικής επιτυχίας.

Σύμφωνα με τις μεταβλητές που αναλύθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η επιτυχία των επαναστατικών παιδιών στην ενήλικη ζωή τους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του εγωισμού και της ικανότητάς τους να θέσουν πρώτα τα συμφέροντά τους. Επειδή δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που τους επιβάλλονται, γίνονται εμπειρογνώμονες κατά τη διαπραγμάτευση και υπεράσπιση του μισθού που θέλουν και η μη συμμόρφωσή τους οδηγεί πάντα να αναζητούν την πιο ελκυστική και ευνοϊκή επιλογή για τον εαυτό τους.

Αυτό που θεωρήθηκε ανυπακοή συμπεριφορά πριν από 50 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είναι σήμερα και η επιτυχία των επαναστατικών παιδιών θα μπορούσε να έχει άλλη μια εξήγηση.

Ο τρόπος ζωής που υπήρχε πριν από πολλά χρόνια πιθανώς δεν έχει μεγάλη ομοιότητα με τον σημερινό τρόπο ζωής μας. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό ότι σε μερικές περιπτώσεις οι άνθρωποι που ήταν επαναστατικοί δεν κατάφεραν να πετύχουν με τον πιο ηθικό τρόπο ή ίσως δεν εφαρμόστηκε πολύ στις σπουδές τους και έπρεπε να περάσουν περισσότερο χρόνο στο σχολείο. Εάν περάσουν περισσότερο χρόνο στο σχολείο, αυτό θα μπορούσε να έχει αυξήσει τη δυνατότητα για αυτούς να απορροφήσουν τις γνώσεις που απαιτούνται για να πάνε στο πανεπιστήμιο και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν περισσότερο αυτό που ήθελαν για το μέλλον τους. Εάν το παιδί σας είναι επαναστατικό ή πεισματάρικο, δεν πρέπει να ανησυχείτε, επειδή υπάρχει πιθανότητα το παιδί σας να γίνει ένας πολύ επιτυχημένος ενήλικας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News