dimosthenis-sarigiannis-min-geliomaste-den-mporoyme-na-pame-sta-choria-kai-na-eimaste-prosektikoi-97726
11:49

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Μην γελιόμαστε! Δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά και να είμαστε προσεκτικοί»

11:49
Νίκη Μουλά

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αποφάσεις για το Πάσχα λέγοντας ότι θα υπάρξει παράταση του 3ου κύματος της πανδημίας.

Σαρηγιάννης – «Μην γελιόμαστε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας ώστε να δούμε τους συγγενείς μας και παράλληλα να είμαστε προσεκτικοί»

Μιλώντας στο  Newsbomb.gr, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν κάνουμε Πάσχα στο χωριό τότε ίσως να υπάρξει παράταση του 3ου κύματος της πανδημίας ακόμα και μέχρι τον Ιούλιο και το λέω αυτό διότι ας μην γελιόμαστε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας ώστε να δούμε τους συγγενείς μας και παράλληλα να είμαστε προσεκτικοί. Τα self test σίγουρα αποτελούν ένα όπλο αλλά το ποσοστό σιγουριάς ότι είμαστε αρνητικοί στο 57%. Από ‘κει και πέρα τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ανά τρεις ημέρες για να είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε αρνητικοί».

Advertisement

Επιπλέον ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά – σιγά στη Θεσσαλονίκη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες, τα μέτρα προστασίας, τις μάσκες και τις αποστάσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test δηλώνοντας: «Στα 250.000 self test που έγιναν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες».

Advertisement

Τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό – Τι θα ανοίξει στις 19 Απριλίου

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν υπάρξουν επαρκείς ποσότητες self test, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που υπολογίζεται να έχουν φτάσει στο 20% του πληθυσμού, δεν αποκλείεται να υπάρξει το πολυπόθητο «ναι» από την επιτροπή των ειδικών.

Advertisement

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία αλλά τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη 21 Απριλίου, στη συνεδρίαση που θα έχει η επιτροπή όπου και θα κληθεί να κάνει την τελική της εισήγηση και για το Πάσχα.

Οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε άνοιγμα στις 19 Απριλίου οι εξής τομείς:

Εμπορικά Κέντρα

Advertisement

Κέντρα Αισθητικής

Φροντιστήρια (Για μαθητές Λυκείου και μόνο)

Προς την κανονικότητα μετά το Πάσχα

Advertisement