metakinisi-ektos-nomoy-antistrofi-metrisi-gia-ta-nea-metra-amp-8211-aytes-einai-oi-dyo-megales-allages-39111
18:35

Μετακίνηση εκτός νομού: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα – Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αλλαγές

18:35
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Μετακίνηση εκτός νομού: Λίγες μόνο μέρες απομένουν για να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι σημαντικές αλλαγές που έρχονται στα ταξίδια είναι δύο.

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι δύο μεγάλες αλλαγές

Τα νέα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί και φέρνουν δύο πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι. Από 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022, το rapid test γίνεται «διαβατήριο» για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Ειδικότερα:

Advertisement

  1. Για το ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο απαιτείται πλέον rapid test 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τις 13 Σεπτεμβρίου, αυτό που αλλάζει είναι ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, αλλά θα πρέπει να πάνε σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο. Το κόστος για τα rapid test θα είναι 10 ευρώ και η δαπάνη θα βαραίνει τους ίδιους.
  2. Για το ταξίδι με ΚΤΕΛ ή τρένο από τις 13/9, θα είναι επίσης υποχρεωτικό το rapid test 48 ωρών, κάτι που δεν ίσχυε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που ήταν απαραίτητη μόνο η χρήση μάσκας.

Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδεύουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Όσοι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, ταξιδεύουν με πιστοποιητικό νόσησης που ισχύει για έξι μήνες.

Μετακίνηση εκτός νομού

Advertisement

Πώς ταξιδεύουν τα παιδιά

Τα παιδιά 12-17 ετών θα πρέπει και αυτά να έχουν rapid test για τις μετακινήσεις εκτός νομού με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Advertisement

Τι ισχύει για το ΙΧ

Το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέσο μεταφοράς για το οποίο δεν απαιτείται να έχει κάνει rapid test όποιος δεν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, παραμένουν κάποια μέτρα και στη μετακίνηση. Το όριο επιβατών στα ΙΧ είναι τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Advertisement