panagiotopoylos-to-emvolio-tis-astrazeneca-esose-zoes-giati-stamataei-i-chorigisi-stoys-kato-ton-60-eton-71851
22:53

Παναγιωτόπουλος: «Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε ζωές» – Γιατί σταματάει η χορήγηση στους κάτω των 60 ετών

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος: Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης 15 Ιουνίου ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απόφαση των ειδικών να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος: Όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση των ειδικών να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, στην ηλικιακή ομάδα που χορηγούταν κατ’ αποκλειστικότητα το τελευταίο διάστημα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «το δια ταύτα αλλάζει γιατί οι συνθήκες αλλάζουν». Στη συνέχεια επεσήμανε πως για τα εμβόλια ποτέ δεν μιλάμε απόλυτα, κρίνοντας από την ασφάλεια ή τον πολύ μικρό εν προκειμένω, κίνδυνο. «Ο κίνδυνος από την νόσο, όταν κυκλοφορεί ο ιός είναι μεγαλύτερος κι έτσι αυτό στην ζυγαριά βαραίνει περισσότερο. Ο ιός κυκλοφορεί λιγότερο άρα ο κίνδυνος μικραίνει».

Advertisement

Σε ερώτηση για το λόγο που δεν άλλαξαν τα ηλικιακά όρια προ μερικών εβδομάδων, όταν το ζήτημα είχε τεθεί και πάλι επί τάπητος και ειδικότερα το λόγο που δεν ακολουθήθηκε η γραμμή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ήδη χορηγούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών ήδη από τον Απρίλιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε πως τίποτα δεν κρίνεται εν κενώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΣΚΑΙ, στο εξωτερικό καταγράφηκε αντίστοιχη αλλαγή στα ηλικιακά όρια των πολιτών αναφορικά με σκευάσματα, όταν η πανδημία έδειξε σημάδια πτωτικής τάσης. Στη συνέχεια, εκτίμησε χαρακτηριστικά πως: «Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 12.000 θανάτους στην χώρα μας. Εάν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 30-60 το προηγούμενο διάστημα θα είχαμε περισσότερους ανθρώπους-θύματα από την νόσο».

Advertisement

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ:

Advertisement

Πηγή: newsit.gr