pote-tha-lixei-i-pagkosmia-pandimia-koryfaios-epidimiologos-provlepei-to-telos-toy-koronoioy-47143
11:47

«Πότε θα λήξει η παγκόσμια πανδημία»: Κορυφαίος επιδημιολόγος προβλέπει το τέλος του κορωνοϊόυ

11:47
Newsroom

Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει σοβαρές πιθανότητες να τελειώσει ως τον Ιούνιο, αποφάνθηκε εχθές Πέμπτη ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας.

Κορονοϊός: «Η πανδημία θα λήξει μέχρι τον Ιούνιο»

O Zhong Nanshan είναι ο γιατρός που βοήθησε καθοριστικά στην θεραπεία του SARS και εκτιμά ότι ο κορονοϊός θα λήξει μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα, ο γιατρός και σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για ιατρικά θέματα, είχε προβλέψει την κλιμάκωση του ιού στην Κίνα στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.

Advertisement

Η εξάπλωση του κορονοϊού θα έχει αναχαιτιστεί στην Κίνα μέχρι τον Απρίλιο

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε πως όσο οι χώρες παίρνουν το ξέσπασμα σοβαρά και προετοιμάζονται λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα, ο κορονοϊός θα τερματιστεί εντός μηνών.

Advertisement

«Είμαι πολύ χαρούμενος», είπε χαρακτηριστικά, «που βλέπω ότι έχουν ληφθεί μέτρα στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται ήδη. Αν παραμείνει αυτό, τότε εκτιμώ ότι η επιδημία θα τελειώσει τον Ιούνιο», δήλωσε ο Zhong.

Advertisement

Πανδημία ο covid-19

Ο κορονοϊός θεωρείται πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 117 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 121.000 κρούσματα, και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 4.373.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, τόνισε ότι η λέξη «πανδημία» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα». «Είναι μία λέξη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος να πολεμούμε πια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους».

Advertisement

Ταυτοχρόνως, ο ΠΟΥ δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του για τους κινδύνους που επιφυλάσσει ο ιός. Έτσι, επισημαίνει ότι δεν θα αλλάξουν οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Οργανισμός, αλλά ούτε πρέπει να αλλάξουν οι πρακτικές που ακολουθούν οι πληττόμενες και μη χώρες.

Κλιμάκιο Κινέζων επιστημόνων μεταβαίνει στην Ιταλία

Εννέα Κινέζοι επιστήμονες/εμπειρογνώμονες μαζί με 31 τόνους ιατρικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του πλάσματος ανακτημένων ασθενών με κορονοϊό, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας μετέβησαν στην Ιταλία.

Η Κίνα αρωγός της Ιταλίας

Η Κίνα προέβει στην κίνηση αυτή για να βοηθήσει την Ιταλία να πολεμήσει τον ιό, αφού η ευρωπαϊκή χώρα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε μια μέρα.

Το Πεκίνο προσέφερε βοήθεια στο Ιράν και στο Ιράκ

Το Πεκίνο έχει παράσχει παρόμοια βοήθεια στο Ιράν και το Ιράκ για να περιορίσει την εξάπλωση του αναπνευστικού ιού που ξέσπασε στην κεντρική Κίνα. Περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 117.000 μολυσμένοι – οι περισσότεροι από αυτούς στην Κίνα – από τότε που ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο.

Advertisement

Η επταμελής ομάδα

Η επταμελής ομάδα περιλαμβάνει έναν εμπειρογνώμονα από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και δύο ειδικούς αναπνευστικής νόσου από το νοσοκομείο της Δυτικής Κίνας του πανεπιστημίου του Σιτσουάν, σύμφωνα με την επίσημη Sichuan Daily. Έρχεται μετά την ενημέρωση των ιατρών εμπειρογνωμόνων, όπως του Τζονγκ Νανσάν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού στη χώρα – συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης, της θεραπείας, των παθολογικών χαρακτηριστικών, της αποκάλυψης πληροφοριών και των κυβερνητικών ελέγχων – σε ένα σεμινάριο που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία.