to-limeniko-stamata-me-kathe-tropo-varkes-metanaston-apo-to-na-eiselthoyn-sta-ellinika-chorika-ydata-48520
11:23

Το Λιμενικό σταματά με κάθε τρόπο βάρκες μεταναστών από το να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα

11:23
Newsroom

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει από χθες στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκικά πλευρά επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι Τούρκοι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα προς την Ελληνική πλευρά ενώ συνεχίζουν απροκάλυπτα να αναφέρονται στο Διεθνές Δίκαιο σπέρνοντας ψευδείς ειδήσεις.

Πρόσφυγες και μετανάστες ακολουθώντας το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν να συρρέουν καθημερινά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ενώ με φουσκωτά επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα

Εκατοντάδες βρίσκονται στις Καστανιές Έβρου ή και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα, καθώς από προχθές έχουν πεισθεί ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ανοικτά. Βλέπουν ότι έχουν σφραγιστεί από την Ελληνική αστυνομία, παρόλα αυτά επιμένουν να μην φεύγουν, μένουν και θεωρούν ότι με την πίεση που ασκούν και με τα επεισόδια που γίνονται ενδεχομένως η Ελλάδα να αναγκαστεί να ανοίξει τα σύνορα.

Τα Fake news του Ερντογάν για νεκρούς- Αυστηρή απάντηση ΥΠ.ΕΞ στην Τουρκία

Advertisement

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα, λέγοντας πως σκοτώθηκαν δύο μετανάστες και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, κάτι που η ελληνική πλευρά διέψευσε, αντιδρώντας σε έντονο ύφος. Ο Ερντογάν ανέφερε πως Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να κρατούνται με το ζόρι σε μία χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι με τη δική τους ελεύθερη βούληση θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας».

24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου

Συνολικά, αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, ενώ έχουν γίνει 183 συλλήψεις, με τους συλληφθέντες να έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Τα άτομα που δικάστηκαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Advertisement

Οι απειλές της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και οι αυξημένες ροές στα ελληνικά νησιά

Άμεση απειλή για την Ελλάδα συνιστούν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η χώρα τους θα αναστείλει τη συμφωνία του 2014 με την ΕΕ για την επανεισδοχή των μεταναστών. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας έρχονται στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας για τις κυρώσεις από την ΕΕ σε σχέση με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, σε μια χρονική συγκυρία που οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Advertisement

Βίντεο του Sky News

Ένα βίντεο δημοσίευσε αργά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ο δημοσιογράφος του Sky News και ανταποκριτής του σταθμού στη Μέση Ανατολή Μαρκ Στόουν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Όπως γράφει ο ίδιος που ανήρτησε το σχετικό βίντεο στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «οι τουρκικές αρχές μάς έστειλαν αυτό το βίντεο το οποίο ισχυρίζονται ότι γυρίστηκε στις 07.26 σήμερα το πρωί στην Αλικαρνασσό. Παρουσιάζει την ακτοφυλακή της Ελλάδας, η οποία εκτελεί ‘’απωθήσεις’’ μεταναστευτικών πλοίων. Βολές από όπλα εκτοξεύονται επίσης στο νερό».

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε σε νέο tweet του πως οι απωθήσεις που κάνει η ελληνική πλευρά είναι παράνομες.