stin-dr-marie-thomas-afieromeno-to-doodle-tis-google-simera-109784
00:52

Στην Dr. Marie Thomas αφιερωμένο το Doodle της Google σήμερα

00:52
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 125α γενέθλια της Dr. Marie Thomas, μιας από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς στην Ινδονησία.

Γεννημένη αυτήν την ημέρα το 1896 στο Ινδονησιακό χωριό Likupang, η Marie Thomas έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα εξειδικευμένη στη γυναικολογία και μαιευτική.

Advertisement

Η Marie Thomas μετακόμιζε συχνά στην Ινδονησία καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας πριν αποφοιτήσει από ένα ευρωπαϊκό σχολείο που εδρεύει στο Manado. Τότε η Charlotte Jacobs, μία από τις πρώτες γυναίκες φαρμακοποιούς της Ολλανδίας, την υποστήριξε με ένα ταμείο υποτροφιών για επίδοξες Ινδονησιακές γυναίκες γιατρούς. Το 1912, η Τόμας έγινε δεκτή στη ΣΤΟΒΙΑ (Σχολή Εκπαίδευσης Εγγενών Ιατρών), η οποία πριν από την εγγραφή της, ήταν ένα ίδρυμα αποκλειστικά για τους άνδρες.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Marie Thomas κέρδισε το διδακτορικό της, ένα επίτευγμα με τόσο διεθνή επίδραση που ακόμη και μια ολλανδική εφημερίδα ανακοίνωσε την αποφοίτησή της. Χωρίς να χάνει το ρυθμό, πήγε αμέσως να εργαστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Batavia (σύγχρονη Τζακάρτα). H Thomas μετακόμισε αργότερα στην Παντάνγκ, όπου συνέχισε την καριέρα της ως ένας από τους πρώτους γιατρούς που εισήγαγαν νέες μεθόδους αντισύλληψης, όπως το IUD, σε γυναίκες σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος.

Advertisement

Φημισμένη για τη γενναιοδωρία της, η Τhomas συχνά αντιμετώπιζε εκείνους που δεν μπορούσαν να της προσφέρουν τη φροντίδα χωρίς κόστος. Εκδήλωσε περαιτέρω το πάθος της για τη φροντίδα των ασθενών, ιδρύοντας το πρώτο σχολείο της Μαμάρας στη Σουμάτρα μόνο το δεύτερο του είδους του στην Ινδονησία εκείνη τη στιγμή.

Advertisement

Δείτε το Doodle

Dr. Marie Thomas’ 125th Birthday

Advertisement