ston-aera-amp-8230-i-eurovision-entoni-anisychia-me-ti-symmetochi-kleismeni-sto-domatio-kai-den-vgainei-i-tragoydistria-256929
17:03

Στον αέρα… η Eurovision: Έντονη ανησυχία με τη συμμετοχή – Κλεισμένη στο δωμάτιο και δεν βγαίνει η τραγουδίστρια

17:03
Γιώτα Κορώνα

Συναγερμός έχει εκδηλωθεί στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου φιλοξενείται ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.

Παρά το εντυπωσιακό σόου που η Σουηδία έχει υποσχεθεί από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, καθώς φιλοξενεί τον πρώτο ημιτελικό μέχρι τον τελικό, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει ανησυχία στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Σουηδίας, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της κοινότητας.

Advertisement

Η κοινότητα, περίπου 1.200 μελών, φοβάται ότι ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, όταν το Ισραήλ θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, και ξανά στην ημέρα του τελικού, στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμο.

Advertisement

«Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».

Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), οργανισμός που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, έχει αντισταθεί στις πιέσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν.

Τα μέτρα προστασίας

Να σημειωθεί ότι η πόλη του Μάλμε, η τρίτη κατά μέγεθος πόλη της Σουηδίας, φιλοξενεί μια σημαντική μουσουλμανική κοινότητα, με τα περισσότερα μέλη της να προέρχονται κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία.

Advertisement

Σύμφωνα με αναφορές του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet, ο αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας αξιωματούχων που επισκέφθηκε το Μάλμε με σκοπό να συντονίσει τα ασφαλιστικά μέτρα για την συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Shin Bet εκφράζει την άποψη ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία ενδέχεται να εκτεθεί σε “προκλητικές” ενέργειες. Προηγουμένως, την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε μια ενημερωμένη ταξιδιωτική προειδοποίηση, κατατάσσοντας την πόλη του Μάλμε στο επίπεδο απειλής 3 – ήτοι μέτριας απειλής.

Η ειδοποίηση που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρθηκε σε “σοβαρή απειλή”, εκφράζοντας φόβους ότι οι “τρομοκράτες” θα μπορούσαν να επιχειρήσουν επιθέσεις κατά Ισραηλινών παρευρισκόμενων στον διαγωνισμό της Eurovision.

Οι αρχές της Σουηδίας δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα ασφαλείας για την εκδήλωση που θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών δυνάμεων με υποπολυβόλα, ενισχύσεις από τη Δανία και τη Νορβηγία. Αυτό οφείλεται στον φόβο πιθανών αντιδράσεων, όπως διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Advertisement

Τότε 39, σήμερα 60άρα και παραμορφωμένη από τις πλαστικές: Με άλλο πρόσωπο η Σερτάμπ 21 χρόνıα μετά τη Eurovision

Η Έλενα Παπαρίζου θα βρεθεί στη σκηνή της Eurovision, σε μία εντυπωσιακή συνύπαρξη με Sertab Erener, στον Β’ Ημιτελικό της διοργάνωσης.

Η σουηδική δημόσια τηλεόραση (SVT) ανακοίνωσε σήμερα, Μ. Τετάρτη, Πρωτομαγιά, δύο από τα interval acts που θα απολαύσει το τηλεοπτικό κοινό στους δύο ημιτελικούς και τα ονόματα που αποκαλύφθηκαν προκαλούν ήδη ενδιαφέρον.

Στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision, το κοινό θα απολαύσει τον Benjamin Ingrosso, παλαιότερο εκπρόσωπο της Σουηδίας (2018, 7η θέση), ο οποίος θα ερμηνεύσει ένα medley από πρόσφατες επιτυχίες του.

Χαμό ετοιμάζουν Έλενα Παπαρίζου και Sertab στη Eurovision

Τη βραδιά του Β’ Ημιτελικού, όπου θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα από τη Μαρίνα Σάττι, το SVT, σε συνεργασία με την EBU, εξασφάλισε για τους τηλεθεατές μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία, η οποία θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή του διαγωνισμού.

Η συνύπαρξη στη σκηνή της Eurovision της Έλενας Παπαρίζου με δύο ακόμη νικήτριες

Τρεις πρώην νικήτριες της Eurovision, Έλενα Παπαρίζου (Ελλάδα 2005), Sertab Erener (Τουρκία 2003) και Charlotte Perelli (Σουηδία 1999) θα ξεσηκώσουν το κοινό σε ένα μοναδικό sing-along πάρτι.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της EBU, όποιος επιθυμεί θα μπορεί να πάρει μέρος στο interval act από το σπίτι του, μέσω ενός videowall, που θα έχει στηθεί επί σκηνής και θα μεταδίδει ζωντανά την εικόνα από τους Eurofans σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για να συμμετάσχουν στο euro-karaoke, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τις κατάλληλες οδηγίες, μέσα από τα επίσημα κανάλια της Eurovision στα social media, καθώς και από την αντίστοιχη εφαρμογή, τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο φετινός 68ος μουσικός διαγωνισμός της Eurovision πραγματοποιείται στο Μάλμε της Σουηδίας, στις 7 (Α’ Ημιτελικός με τη συμμετοχή της Κύπρου), 9 (Β’ Ημιτελικός με τη συμμετοχή της Ελλάδας) και 11 Μαΐου (Μεγάλος Τελικός).

Η Sertab είναι σήμερα 59 ετών και η νίκη της, πριν 21 χρόνια, στη Eurovision, τη βοήθησε να κάνει μια μεγάλη καριέρα.

H Tουρκάλα, το 2003, στη Ρίγα της Λετονίας, βάζει σκηνοθεσία στη χορογραφία με τα πέπλα και λικνίζει όλη την Ευρώπη στους ρυθμούς του “Every Way that I can” και κερδίζει την πρωτιά στον μουσικό διαγωνισμό.

Μπορεί η Τουρκία να μην συμμετέχει πλέον στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού, αλλά εκείνη η συμμετοχή έχει μείνει αξέχαστη.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που βλέπουν ομοιότητα ανάμεσα στη Sertab και τη Madonna.

Η Μαντώ, η οποία εκπροσωπούσε την Ελλάδα, εκείνη τη χρονιά, αποκάλυψε ότι «αυτό που θυμάμαι ήταν ότι είχαν χαθεί όλα τα πράγματα της Sertab και ήρθε η καημένη στο πλατό ξυπόλυτη, δεν είχε ούτε παπούτσια να φορέσει. Της βγήκε τελικά γούρικο αυτό, γιατί πήρε και την πρώτη θέση. Επίσης, εγώ στη Λετονία ήμουν εφτά μέρες άρρωστη με φαρυγγίτιδα. Και ως εκ θαύματος άνοιξε η φωνή τη μέρα που ήταν να τραγουδήσω».

Μετά τη Eurovision, κυκλοφόρησε το ομότιτλο άλμπουμ της σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, ενώ συνέχισε να ηχογραφεί τραγούδια, τόσο στα Τουρκικά, όσο και στα Αγγλικά.

Το επόμενο της single «Here I Am» έγινε επιτυχία και έξω από τα σύνορα της χώρας της.

Στο Διαγωνισμό Congratulations για τα 50 έτη της Eurovision, η Σερτάμπ με το «Every Way That I Can» κατέλαβε την 9η από τις 15 θέσεις.

Από τότε έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ και έχει κάνει αρκετά ντουέτα με πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Ρίκι Μάρτιν, την Ρουσλάνα και την Μαντώ.

Η τραγουδίστρια έχει κάνει πολλές πλαστικές στο πρόσωπό της και δύσκολα την αναγνωρίζει κάποιος.

Σχετικά με την καριέρα της, μπορεί να μην απολαμβάνει πλέον την ίδια δόξα, αλλά δεν εγκαταλείπει το τραγούδι και τη μουσική και με κάθε ευκαιρία συμμετέχει σε συναυλίες, σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Έλενα Παπαρίζου και Sertab στη Eurovision