11-fyta-poy-den-chreiazontai-polli-peripoiisi-kai-antechoyn-gia-kairo-choris-poly-potisma-105717
11:32

11 φυτά που δεν χρειάζονται πολλή περιποίηση και αντέχουν για καιρό χωρίς πολύ πότισμα

11:32
Newsroom

Εκτός από το ότι προσδίδουν στα σπίτια μας μια πιο καλλιτεχνική εμφάνιση, η προσθήκη φυτών στους εσωτερικούς μας χώρους έχει και άλλα οφέλη όπως τη μείωση του στρες και την αύξηση της παραγωγικότητάς μας. Ενώ θέλουμε να φροντίσουμε τα φυτά μέσα στο σπίτι μας, ίσως αφήνουμε αυτήν την ιδέα στην άκρη γιατί νομίζουμε ότι απαιτούν υπερβολική φροντίδα.

Θέλουμε να αποκτήσετε τα φυτά που πάντα επιθυμούσατε και για αυτό φτιάξαμε μια λίστα με αυτά που απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και μπορείτε να τα τοποθετήσετε στους εσωτερικούς σας χώρους.

Advertisement

1. Κάκτος Χριστουγέννων

Advertisement

Πού να το τοποθετήσετε:  Βάλτε τον κάκτο Χριστουγέννων σε ένα φωτεινό μέρος, αλλά μακριά από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Advertisement

Πότισμα: Πρέπει να το ποτίζετε μόνο όταν το πάνω μέρος του χώματός του είναι εντελώς στεγνό.

Το φυτό αυτό είναι δύσκολο να μαραθεί, αλλά εάν θέλετε να έχετε έναν ανθισμένο κάκτο  κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ίσως χρειαστεί να κάνετε έναν κόπο παραπάνω κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όπως  για παράδειγμα να το τοποθετήσετε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για τουλάχιστον 12 ώρες μια μέρα.

Advertisement

2. Καφεόδεντρο

Πού να το τοποθετήσετε: Βάλτε το καφεόδεντρο σας κοντά σε ένα παράθυρο με παντζούρια ή σκιά.

Πότισμα: Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και φροντίστε το χώμα να μην στεγνώσει εντελώς.

Μεταξύ των ποικιλιών του καφεόδεντρου, το Coffea arabica είναι καταλληλότερο για εσωτερικούς χώρους. Τα καφεόδεντρα είναι ανθεκτικά και όμορφα, και ναι, μπορούν να παράγουν κόκκους καφέ, αν και ενδέχεται να μην αρκούν για κατανάλωση.

Advertisement

3.Καλαθέα

Πού να το τοποθετήσετε: Βάλτε τις καλαθέες σε ένα φωτεινό δωμάτιο, αλλά μακριά από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Πότισμα: Σε αυτά τα φυτά δεν τους αρέσει να είναι στεγνά και προτιμούν να έχουν υγρό χώμα (αλλά όχι υπερβολικά πολύ νερό).

Το φυτό αυτό ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, οπότε αν ο καιρός είναι λίγο ξηρός, μπορείτε απλά να διατηρήσετε ένα δοχείο νερού κοντά στο φυτό, ώστε η εξάτμιση του να βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας.

4.Φιλόδεντρο

Πού να το τοποθετήσετε: Τοποθετήστε το φιλόδεντρο σε ένα δωμάτιο με έμμεση ηλιακή ακτινοβολία ή σε ένα σημείο όπου το φως του ήλιου φιλτράρεται από μια κουρτίνα.

Πότισμα: Μία φορά την εβδομάδα και λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Το φιλόδεντρο ή Monstera deliciosa ή αλλιώς “ελβετικό τυρί” ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία, αλλά επιβιώνει και στους ξηρούς εσωτερικούς χώρους. Εάν του δείξετε μεγάλη προσοχή και μέριμνα, τα φύλλα του μπορεί να φτάσουν έως και τα 90 εκατοστά σε πλάτος.

5. Ορχιδέα σκόρος

Πού να το τοποθετήσετε: Οι ορχιδέες σκόρου προτιμούν να βρίσκονται κοντά σε ένα αρκετά φωτεινό περβάζι ή σε παρόμοιο περιβάλλον.

Πότισμα: Κάθε 7 έως 10 ημέρες.

Οι ορχιδέες σκόρου ανθίζουν συνήθως στα τέλη του χειμώνα έως την άνοιξη. Μπορεί να χάσουν την άνθισή τους όταν η εποχή αλλάξει και μπαίνει το καλοκαίρι, αλλά μην ανησυχείτε, αυτό είναι φυσιολογικό. Οι ορχιδέες πρέπει να διατηρούνται σε γλάστρες με καλή αποστράγγιση.

6.Ζεμπρίνα

Πού να το τοποθετήσετε: Τα φυτά αυτά ευδοκιμούν σε μέρη με λίγη σκιά, αλλά επιβιώνουν και σε ηλιόλουστες περιοχές όταν το χώμα τους διατηρείται υγρό.

Πότισμα: Περίπου δύο φορές την εβδομάδα και λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα φυτά είναι αρκετά ανθεκτικά και μαραίνονται δύσκολα, αρκεί να έχουν σταθερή έκθεση στο φως του ηλίου. Είναι επίσης εντάξει στη μέση υγρασία των εσωτερικών χώρων και γενικά προτιμούν υψηλές θερμοκρασίες.

7.Βρομελιοειδή

Πού να το τοποθετήσετε: Τοποθετήστε τα βρομελιοειδή λίγα μέτρα μακριά από ένα παράθυρο, σε απόσταση από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Πότισμα: Κάθε 3 έως 4 εβδομάδες και κάθε 5 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ενώ προτιμούν ένα υγρό περιβάλλον, οι βρομελιάδες είναι πραγματικά ανθεκτικές στην ξηρασία. Αυτό τις κάνει πιο εύκολες στη φροντίδα σε σύγκριση με άλλα φυτά. Εάν το σπίτι σας έχει πολύ υγρασία, μπορείτε να επιλέξετε μια πήλινη γλάστρα ή μια γλάστρα από τερακότα, καθώς απορροφούν την επιπλέον υγρασία. Διαφορετικά, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε πλαστική γλάστρα με οπές αποστράγγισης.

8.Σεφλέρα

Πού να το τοποθετήσετε: Η σεφλέρα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο με άφθονο έμμεσο φως ηλίου.

Πότισμα: Μπορείτε να την ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα, με λιγότερο νερό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η σεφλέρα καλείται επίσης και φυτό ομπρέλα επειδή τα φύλλα της σχηματίζουν το σχήμα μιας ομπρέλας. Τα φυτά αυτά είναι ανθετικά και δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα, αλλά δεν είναι καλό να είναι πολύ βρεγμένα ή πολύ στεγνά. Εάν παρατηρήσετε ότι το φυτό χάνει φύλλα, ελέγξτε το χώμα καθώς μπορεί να έχει γίνει πολύ ξηρό ή πολύ υγρό.

9. Ανθούριο

Πού να το τοποθετήσετε: Τοποθετήστε τα ανθούρια σε ένα ζεστό, έντονα φωτιζόμενο σημείο, μακριά από το άμεσο  φως του ηλίου.

Πότισμα: Τόσο συχνά ώστε το χώμα να έχει υγρασία αλλά να μην είναι υγρό. Περίπου μισό φλιτζάνι νερό μία φορά την εβδομάδα.

Μπορούν να αναπτυχθούν με λιγότερο ηλιακό φως, αλλά θα έχουν λιγότερα άνθη και η συνολική ανάπτυξή τους θα είναι πιο αργή. Εάν τα λουλούδια μαραθούν και θέλετε να τα αφαιρέσετε, μπορείτε απλά να κόψετε τη βάση του στελέχους που βρίσκεται πλησιέστερα στη βάση του φυτού.

10. Φτέρη Βοστώνης

Πού να το τοποθετήσετε: Οι φτέρες της Βοστώνης είναι προτιμότερο να τοποθετούνται σε μέρη με έμμεσο ηλιακό φως, αλλά είναι ανθεκτικές και στο άμεσο ηλιακό φως, εφόσον δεν είναι κατά τις ώρες της ημέρας όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή.

Πότισμα: Μία ή δύο φορές την εβδομάδα με χλιαρό νερό.

Σε σύγκριση με άλλα είδη φτέρης, οι φτέρες της Βοστώνης θεωρούνται ευκολότερες στη συντήρηση. Οι φτέρες της Βοστώνης δεν χρειάζονται τόσο λίπασμα και χρειάζεται να το ανανεώνετε μόνο μερικές φορές το χρόνο. Είναι επίσης πολύ ανθεκτικά φυτά, οπότε αν ανακαλύψετε ότι το φυτό σας σχεδόν μαραίνετε, δώστε του λίγο περισσότερη φροντίδα και θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα σε χρόνο μηδέν.

11. Κάκτος Παρωδία

Πού να το τοποθετήσετε: Τοποθετήστε τους κάκτους παρωδίας σε σημείο όπου μπορεί να φτάσει το φως του ήλιου νωρίς το πρωί, αλλά αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία τις πιο ζεστές ώρες του απογεύματος. Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικό για αυτό το φυτό.

Πότισμα: Μπορείτε να τα ποτίζετε κάθε 2 εβδομάδες, και ακόμη λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι κάκτοι παρωδίας ονομάζονται επίσης κάκτοι μπάλα λόγω του σχήματος τους. Ευδοκιμούν εύκολα αρκεί να βρίσκονται σε σημείο με χαμηλή υγρασία. Μόλις το τοποθετήσετε στο ιδανικό σημείο, δεν θα χρειαστεί την φροντίδα για τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι δηλαδή να το ξαναποτίσετε.