9-kakes-kathimerines-synitheies-poy-echoyme-oloi-mas-kai-prepei-na-tis-stamatisoyme-oso-noritera-ginetai-72568
16:04

9 κακές καθημερινές συνήθειες που έχουμε όλοι μας και πρέπει να τις σταματήσουμε όσο νωρίτερα γίνεται

16:04
Νίκη Μουλά

9 λάθος καθημερινές συνήθειες που έχουμε και πρέπει να τις σταματήσουμε όσο νωρίτερα γίνεται

Ανυπομονείτε για ένα φλιτζάνι ζεστό και αρωματικό καφέ κάθε πρωί; Δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία χωρίς να φάτε αλμυρό ποπ κορν; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν είστε οι μόνοι.

Advertisement

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να διαμορφωθεί μια συνήθεια. Όμως η Philippa Lally και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου απέδειξαν ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 66 μέρες για να μετατραπεί μια δράση σε κάτι που κάνετε χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείτε. Και το να απαλλαγούμε από μια συνήθεια που έχει ήδη διαμορφωθεί θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Αλλά σίγουρα αξίζει να εξετάσετε ποιες από τις συνήθειες σας είναι υγιεινές και ποιες μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Ανακαλύψαμε κάποιες κοινές συνήθειες που θα ήταν καλύτερα να έχουν μείνουν στο παρελθόν. Μην ανησυχείτε αν αναγνωρίζετε κάποια από τα πράγματα που αναφέρονται παρακάτω. Απλά θυμηθείτε – οποιαδήποτε κακή συνήθεια μπορεί να αντικατασταθεί με μια πιο υγιεινή.

Advertisement

9. Μην βάζετε τα πόδια σας πάνω στο ταμπλό.

Advertisement

Οι επιβάτες θέλουν να κάθονται όσο πιο γίνεται πιο άνετα. Σε πολλές ταινίες, οι πιο cool χαρακτήρες φαίνονται συχνά να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου με τα πόδια επάνω στο ταμπλό.

Στην πραγματικότητα αυτή η στάση είναι πολύ επικίνδυνη. Εκτός από αυτό είναι μια φρικτή στάση να βρεθεί κάποιος σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, υπάρχει επίσης ένα μικρότερο κακό που πρέπει να γνωρίζετε – το φρενάρισμα. Κρατώντας τα πόδια σας επάνω στο επίπεδο του προσώπου σημαίνει ότι το πρόσωπό σας θα χτυπήσει με τα γόνατά σας αν το αυτοκίνητο ξαφνικά φρενάρει ή σταματήσει. Η σύγκρουση της γνάθου και των γόνατων σας μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα των οστών και σε μια εξαιρετικά μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να ξεχάσετε αυτή τη συνήθεια και να καθίσετε άνετα με την πλάτη σας επάνω στο κάθισμα, τα γόνατα σας λυγισμένα μπροστά σας, και τη ζώνη ασφαλείας σας στο στήθος σας.

Advertisement

8. Μην κρεμάτε υγρές πετσέτες σε γάντζους και μην συγκεντρώνετε την κουρτίνα της ντουζιέρας στη μία πλευρά.

Είναι σχεδόν μια ακούσια κίνηση για να ανοίξετε την κουρτίνα της ντουζιέρας μετά από ένα ντους, να σκουπιστείτε και κρεμάσετε την υγρή πετσέτα σας. Δυστυχώς, αυτό είναι μια αρκετά ανθυγιεινή συνήθεια. Τα βακτήρια μπορούν να επεκταθούν εύκολα στις υγρές πτυχές της πετσέτας και η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί στις πτυχές της κουρτίνας που έχει μαζευτεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να αφήσετε τις υγρές πετσέτες σας να στεγνώσουν ανοιχτές και να ανοίξετε την κουρτίνα της ντουζιέρας σας μέχρι να στεγνώσει.

7. Μην πίνετε καφέ με άδειο στομάχι.

Advertisement

Πολλοί από εμάς ξεκινούν τη μέρα μας πηγαίνοντας στην κουζίνα και φτιάχνοντας ένα φλιτζάνι καφέ πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι μια πολύ κοινή συνήθεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα – οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ με άδειο στομάχι. Παρά το γεγονός ότι ο καφές έχει τα οφέλη του, έχει και κάποια μειονεκτήματα. Ένας από αυτά είναι ότι εάν πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει καούρα και προβλήματα πέψης.

Όταν είστε πεινασμένοι και σκέφτεστε να φάτε, το στομάχι σας αρχίζει να απελευθερώνει γαστρικό οξύ. Όταν πίνετε καφέ, έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο στομάχι σας, εκτός από το ότι δεν ακολουθείται από στερεό φαγητό. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας γαστρικού οξέος που μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου.

Οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε καφέ μόνο μετά το πρωινό ή στη μέση της ημέρας.

6. Μην τρώτε ποπ κορν.

Ποιος δεν λατρεύει ένα μεγάλο κουβά με αλμυρό και γλυκό ποπ κορν μπροστά στη μεγάλη οθόνη; Είναι μια κοινή παράδοση να αγοράσετε κάποιο αναψυκτικό και ποπ κορν και να παρακολουθήσετε μια ταινία. Αλλά είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά επιβλαβής συνήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να την σταματήσετε.

Οι οδοντίατροι λένε ότι το ποπ κορν μπορεί να βλάψει τα δόντια σας. Μικρά σωματίδια ποπ κορν κολλάνε ανάμεσα στα δόντια σας και είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτά, ακόμα και με τακτική φροντίδα. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι το ποπ κορν κινηματογράφου περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους. Προσπαθήστε να μην παραγγείλετε ποπ κορν την επόμενη φορά που θα πάτε σινεμά και μπορεί να εκπλαγείτε ότι μια ταινία χωρίς ποπ κορν είναι εξίσου ευχάριστη.

5. Μην αφήνετε ένα μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητο.

Εάν είστε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να κρατάτε ένα μπουκάλι νερό μέσα στο αυτοκίνητό σας. Είτε κρατάτε τη φιάλη νερού για χάρη έκτακτων περιστατικών είτε απλά επειδή προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια αρκετά επικίνδυνη συνήθεια – ειδικά το καλοκαίρι.

Το πρόβλημα είναι ότι το νερό στη φιάλη λειτουργεί ως φακός και αν το φως του ήλιου φτάσει σε αυτό, ειδικά εάν η φιάλη είναι σε σκοτεινή επιφάνεια, μπορεί να ξεκινήσει μια φωτιά.

Η πιθανότητα ότι ένα μπουκάλι νερό μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά είναι αρκετά μικρή, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν δεν θέλετε να δημιουργήσετε μια σπάνια περίπτωση πυρκαγιάς που προκαλείται από το νερό, πάρτε τη φιάλη του νερού μαζί σας την επόμενη φορά.

4. Μη σπάτε τα σπυράκια.

Όσοι βγάζουν σπυράκια γνωρίζουν τον κανόνα: μην σπάτε ποτέ ένα σπυράκι.

Ένα σπυράκι εμφανίζεται όταν ένας πόρος φράσσεται με περίσσεια ελαίου. Τότε αρχίζει η διαδικασία φλεγμονής. Εάν ένα σώμα είναι υγιές, στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων. Γι ‘αυτό το μέρος του δέρματος γίνεται κόκκινο. Όταν σπάτε ένα σπυράκι, οι πλευρές του πόρου καταστρέφονται. Ως αποτέλεσμα, γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο στα βακτήρια. Εκτός αυτού, όταν σπάτε τα σπυράκια, κινδυνεύετε να μολύνετε το τραύμα εάν τα χέρια σας είναι βρώμικα.

Εάν ανησυχείτε για την κατάσταση του δέρματός σας, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Αν έχετε σπάνια σπυράκια, χρησιμοποιήστε κάποια ειδική τοπική αλοιφή για να απαλλαγείτε από αυτά.

3. Μην φωτογραφίζετε τα πάντα με το τηλέφωνό σας.

Αυτή η συμβουλή μπορεί να ακούγεται πολύ περίεργη τώρα που χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας για σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε – ειδικά όταν πρόκειται για λήψη φωτογραφιών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης της Linda Henkel από το Πανεπιστήμιο Fairfield έχουν διαπιστώσει ότι η προσπάθεια να απαθανατίσετε τα πάντα στην κάμερά σας θα σας κάνει πραγματικά να χάσετε πολλές σημαντικές λεπτομέρειες.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν τραβάτε μια φωτογραφία, η προσοχή σας επικεντρώνεται στην ίδια τη φωτογραφία αντί για αυτό που φωτογραφίζετε. Ως αποτέλεσμα, θα έχετε μια αξέχαστη φωτογραφία ή ένα βίντεο, αλλά οι πραγματικές εντυπώσεις θα είναι αρκετά θαμπό.

Δύο ομάδες ατόμων συμμετείχαν στη μελέτη. Η πρώτη ομάδα περπατούσε γύρω από το μουσείο και εξέτασε τα εκθέματα με κοιτάζοντάς τα ενώ η άλλη ομάδα έβγαζε μόνο φωτογραφίες. Τελικά, τα μέλη της δεύτερης ομάδας ήταν λιγότερο αποτελεσματικά όταν απάντησαν στο ερωτηματολόγιο για την έκθεση.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν τραβάτε μια φωτογραφία, η προσοχή σας επικεντρώνεται στην ίδια τη φωτογραφία αντί για αυτό που φωτογραφίζετε. Ως αποτέλεσμα, θα έχετε μια αξέχαστη φωτογραφία ή ένα βίντεο, αλλά οι πραγματικές εντυπώσεις θα είναι αρκετά θαμπές.

2. Μην πάρετε βιταμίνες με βιολογικά ενεργά πρόσθετα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να τους προστατεύσει από το κρυολόγημα ή ότι τα βιολογικά ενεργά πρόσθετα (BAA) μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως μια συνταγογραφημένη θεραπεία. Αλλά αν αυτό ήταν αλήθεια, πολλές ιατρικές πρακτικές πιθανότατα θα ξέμεναν από δουλειά.

Εάν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι άσκοπο να λαμβάνετε βιταμίνες, αφού ήδη λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα από αυτές από το φαγητό σας. Επιπρόσθετες βιταμίνες συνιστώνται για άτομα με ανεπάρκεια βιταμινών.

Τα βιολογικά ενεργά πρόσθετα χρησιμοποιούνται ως πηγή δραστικών ουσιών αν το σώμα τα στερείται. Φυσικά, καλό είναι να αποκαταστήσουμε την ισορροπία των ελλιπών ουσιών, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι οι ΒΑΑ δεν είναι φάρμακα. Έτσι, δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένειά σας εάν είστε άρρωστοι.

1. Μην τοποθετείτε ένα τηλέφωνο που φορτίζει κάτω από ένα μαξιλάρι.

Ένα τηλέφωνο που φορτίζει κάτω από ένα μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Το πρόβλημα είναι ότι ένα τηλέφωνο φορτίζει μπορεί να ζεσταθεί. Παρά το γεγονός ότι τα νεότερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων έχουν βελτιωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν smartphones με μπαταρίες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη συνολική θερμοκρασία τους. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή ή το καλώδιο του φορτιστή μπορεί να πάρει φωτιά. Εάν το τηλέφωνο που φορτίζει βρίσκεται κάτω από το μαξιλάρι σας, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε.

Το Πυροσβεστικό σώμα Newton προειδοποιεί όλους όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους να μην βάζουν ποτέ ένα τηλέφωνο που φορτίζει κάτω από ένα μαξιλάρι.