mora-i-ypniki-paralysi-ti-einai-pos-kai-pote-symvainei-amp-8211-ti-pathainei-to-soma-111594
19:00

«Μόρα» ή υπνική παράλυση: Τι είναι – Πώς και πότε συμβαίνει – Τι παθαίνει το σώμα

19:00
Newsroom

Υπνική παράλυση: Ο ύπνος είναι ευχάριστος για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχει και μία κατάσταση, η οποία κάνει ορισμένους να τον μισούν. Αυτή είναι η υπνική παράλυση. Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία ένα άτομο έχει τη συνείδησή του. Όμως, δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει.

Συνήθως, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας από τις 2 μεταβάσεις: όταν κοιμάστε ή ξυπνάτε. Ένα άτομο βιώνει την αίσθηση της παράλυσης και ένα αίσθημα βαρύτητας, σαν κάποιος ή κάτι πολύ βαρύ να κάθεται πάνω του. Συνήθως συνοδεύεται από ψευδαισθήσεις, γεγονός που καθιστά την κατάσταση πολύ πιο τρομακτική.

Υπνική παράλυση: Αίτια

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα εισέρχεται και εξέρχεται από τον ύπνο REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Ο εγκέφαλος στέλνει εντολή στους μυς να χαλαρώσουν και μπαίνουμε σε κατάσταση ατονίας. Αυτή η κατάσταση είναι απαραίτητη για να περιορίσουμε τις φυσικές μας κινήσεις. Λοιπόν, η υπνική παράλυση συμβαίνει όταν το σώμα μας έχει πρόβλημα να κάνει αυτή τη μετάβαση. Είμαστε ξύπνιοι, αλλά οι μύες μας αποτυγχάνουν να βγουν από την ατονία.

Advertisement

Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις σχετικά με τις παραισθήσεις. Μια από αυτές είναι ότι το μέρος του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για τον φόβο και τα συναισθήματα είναι πολύ ενεργό στο REM. Λειτουργεί, ενώ τίποτα γύρω μας δεν δείχνει επικίνδυνο. Έτσι ο εγκέφαλός μας το επινοεί και το προβάλει με ανατριχιαστικές σκιές και ήχους.

Υπνική παράλυση: Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει σε αυτή

– Κακής ποιότητας ύπνος. Αυτό περιλαμβάνει ακαθόριστα ωράρια ύπνου και διάφορες διαταραχές όπως αϋπνία, ναρκοληψία και στέρηση ύπνου. Σημειώνεται επίσης ότι είναι συχνή στους εργαζόμενους με βάρδιες.

– Ύπνος σε ύπτια θέση. Παραδόξως, ο ύπνος με την πλάτη έχει βρεθεί ότι είναι ένας εξέχων παράγοντας στην υπνική παράλυση λόγω της αυξημένης πίεσης στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.

– Γενετική. Η υπνική παράλυση είναι κληρονομική.

– Ψυχικά θέματα. Η σχέση μεταξύ υπνικής παράλυσης και ψυχικής υγείας δεν έχει ακόμη διερευνηθεί, αλλά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με ψυχολογικά τραύματα, διαταραχές μετατραυματικού στρες και διάφορες ανησυχίες τείνουν στην εμφάνισή της.

Advertisement

Υπνική παράλυση: Αντιμετώπιση

– Να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Advertisement

– Όχι καφεΐνη ή παράγωγά της πριν τον ύπνο.

– Αποφύγετε τον ύπνο στην πλάτη ή στο στομάχι σας.

– Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιο.

Advertisement

Τι παθαίνει το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης

– Η υπνική παράλυση, συμβαίνει όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση REM (την ώρα που κοιμάστε πιο βαθιά) παραλύει το σώμα και καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε κίνηση. Όσο και να θέλετε να κινήσετε τα χέρια ή τα πόδια σας ή να σηκωθείτε από το κρεββάτι, είναι αδύνατον.

– Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν παραισθήσεις και “βλέπουν” τεράστια έντομα ή φίδια που έρπονται προς το μέρος τους, όσο εκείνοι μένουν ακίνητοι και αμίλητοι στο κρεββάτι.

– Νιώθετε ότι έχετε ένα μεγάλο βάρος στο στήθος, δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα και αισθάνεστε ότι πνίγεστε. Το σημαντικό στη περίπτωση αυτή είναι να μείνετε ψύχραιμοι και να θυμάστε ότι αυτή η αίσθηση σύντομα θα περάσει.

– Η παράλυση μπορεί να συμβεί και στα πρώτα στάδια του ύπνου, μεταξύ 90 λεπτών και δύο ωρών από την ώρα που θα κοιμηθείτε.

Advertisement

– Όσοι έχουν βιώσει υπνική παράλυση, είχαν την ψευδαίσθηση ότι κάποιος εισβολέας είναι μέσα στο δωμάτιο, έξω από το παράθυρο ή την πόρτα.

– Σύμφωνα με μια έρευνα, που εξέτασε τις πιο συχνές παραισθήσεις του ύπνου, τα άτομα που πάσχουν από παράλυση αναφέρουν ότι βιώνουν περίεργες εμπειρίες, ότι πετούν ή ότι πλέουν έξω από το σώμα τους.