6-kakes-kathimerines-synitheies-poy-einai-to-idio-epikindynes-me-to-kapnisma-kai-irthe-i-ora-na-tis-allaxoyme-18432
17:30

6 κακές καθημερινές συνήθειες που είναι το ίδιο επικίνδυνες με το κάπνισμα και ήρθε η ώρα να τις αλλάξουμε

17:30
Χριστίνα Προφαντή

Υπάρχουν κακές συνήθειες που κάνουμε καθημερινά, χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε ότι είναι εξίσου βλαβερές με το κάπνισμα.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι μια εξάρτηση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το σώμα και τον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επικίνδυνες καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές και μπορεί να αποτελούν μέρος του τρόπου ζωής σας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας.

Advertisement

Κακές συνήθειες: Πόσο κακό κάνει το κάπνισμα;

Advertisement

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και είναι άμεσα υπεύθυνο για μια σειρά νόσων.

Εκτιμάται ότι ένας στους δύο καπνιστές θα πεθάνει εξαιτίας κάποιας ασθένειας που συνδέεται με το κάπνισμα.

Advertisement

Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι από το κάπνισμα από όλους όσους οφείλονται στους παρακάτω λόγους συνολικά:

Αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Χρήση παράνομων ναρκωτικών.

HIV.

Ατυχήματα που συνδέονται με τη χρήση όπλων.

Κατάχρηση οινοπνεύματος.

Advertisement

Η συνήθεια του καπνίσματος μειώνει τη ζωή των ανδρών κατά δώδεκα περίπου χρόνια και των γυναικών μέχρι και κατά έντεκα χρόνια.

Έχοντας υπόψη μας αυτές τις πληροφορίες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι παρακάτω δραστηριότητες μπορεί να είναι το ίδιο βλαπτικές για το σώμα μας.

Κακές συνήθειες: Κατανάλωση αναψυκτικών

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά και οι σόδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης και σιροπιού καλαμποκιού.

Το συστατικά αυτά είναι οι κύριοι ένοχοι για τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών νόσων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Ένα μόνο κουτάκι τη μέρα μπορεί να προσθέσει εφτά κιλά βάρους στο σώμα μας μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Επίσης αυτή η μικρή ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 85%.

Επιπλέον η βιομηχανία αναψυκτικών, αξίας εκατομμυρίων, δεν εστιάζει τη διαφημιστική εκστρατεία της στις πωλήσεις μόνο σε ενήλικες, όπως οι καπνοβιομηχανίες, αλλά σε ολόκληρη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων.

Κακές συνήθειες: Υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος

Όσον αφορά στον ύπνο, μια επαρκής ποσότητα είναι ανάμεσα σε εφτά και εννέα ώρες.

Μελέτες των CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) δείχνουν ότι το να κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες ή περισσότερο από δέκα ώρες κάθε νύχτα μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως:

Καρδιακές νόσους.

Διαβήτη.

Παχυσαρκία.

Κατάθλιψη.

Οι μελέτες συνιστούν επίσης την κατάργηση των επαναληπτικών ξυπνητηριών το πρωί, αφού ο διακοπτόμενος ύπνος μειώνει τις ωφέλειες της ανάπαυσης.

Η συνήθεια αυτή μας αφήνει πιο κουρασμένους από ό,τι αν απλώς σηκωνόμασταν την πρώτη φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι.

Κακές συνήθειες: Καθιστική ζωή

Αν, μετά από οχτώ ώρες στο γραφείο, πάτε σπίτι και χαλαρώνετε βλέποντας κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, η ζωή σας μπορεί να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine, οι ενήλικες που μένουν καθιστοί για περισσότερες από έντεκα ώρες τη μέρα διατρέχουν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να μειώσουν τη ζωή τους κατά τρία χρόνια. Αυτό συγκριτικά με όσους μένουν καθιστοί για λιγότερο από τέσσερις ώρες τη μέρα.

Αν μένετε καθιστοί για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσετε:

Διαβήτη.

Καρκίνο.

Καρδιακές νόσους.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κίνδυνος αυτός δεν μειώνεται ακόμα και αν ασκείστε τακτικά.

Κακές συνήθειες: Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ

Αν και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινάτε μια δύσκολη μέρα με έναν φρέσκο καφέ, το να πίνετε πάνω από τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου σας κατά 56%.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 1979 ως το 1998 εξετάστηκε το ιατρικό και το προσωπικό ιστορικό 40.000 ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια των δεκαεφτά χρόνων της μελέτης, πάνω από 2.500 από αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν.

Αν και η αιτία του θανάτου τους δεν ήταν η υπερβολική κατανάλωση καφέ, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν. Επίσης είχαν λιγότερο υγιή καρδιά και λιγότερο υγιείς πνεύμονες.

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα ναρκωτικό που διεγείρει την απελευθέρωση επινεφρίνης, αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της ινσουλίνης και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Κακές συνήθειες: Σταυρώνετε τα πόδια σας

Όσο άκακο και αν φαίνεται, το σταύρωμα των ποδιών μπορεί να βλάψει την κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει θρόμβους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

Κιρσούς.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Θρόμβωση.

Ένταση στους γοφούς.

Προβλήματα με τη στάση του σώματός σας.

Κακές συνήθειες: Κακή διατροφή

Μια διατροφή γεμάτη πρόχειρες τροφές ή τροφές που περιέχουν υπερβολικά πολλά συντηρητικά είναι εξίσου βλαβερή με το οινόπνευμα, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα μαζί, σύμφωνα με το GLOPAN.

Αντίθετα με το κάπνισμα, που επηρεάζει μονάχα μερικούς ανθρώπους, η κακή διατροφή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επιπλέον καταστρέφει τις οικονομίες των χωρών.

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στα εξής:

Διαβήτη τύπου 2.

Στεφανιαία νόσο.

Καρκίνο.

Υπέρταση.

Αναιμία.

Άλλα προβλήματα υγείας.