myrizoyn-ta-podia-sas-poioi-paragontes-prokaloyn-tin-kakosmia-podion-kai-10-tropoi-antimetopisis-tis-16828
18:30

Μυρίζoυν τα πόδια σας; Ποιοι παράγοντες προκαλούν την κακοσμία ποδιών και 10 τρόποι αντιμετώπισής της

18:30
Newsroom

Κακοσμία ποδιών: Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα πόδια τους. Αυτό, διότι βγάζουν μία έντονη δυσοσμία. Αυτή, τους έχει φέρει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση. Αν αντιμετωπίζεται αντίστοιχο πρόβλημα ή δεν θέλετε να βρεθείτε σε παρόμοια θέση, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που βρίσκονται παρακάτω. Αναλυτικότερα:

Κακοσμία ποδιών: Αίτια

Τα πόδια μας, όπως και τα χέρια είναι τα σημεία του σώματος, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες. Αυτό σημαίνει πως ιδρώνουν πολύ εύκολα, έτσι ώστε να διατηρήσουν το σώμα δροσερό και το δέρμα ενυδατωμένο. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Και μάλιστα το φαινόμενο είναι εντονότερο στους έφηβους και στις εγκύους λόγω των ορμονικών αλλαγών που έχουν.

Advertisement

Εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την παραγωγή ιδρώτα στα πόδια είναι η έντονη ορθοστασία, το στρες και κάποιες ιατρικές καταστάσεις που ενισχύουν την παραγωγή ιδρώτα, σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Ο ιδρώτας όμως, δεν είναι ο παράγοντας, ο οποίος από μόνος του προκαλεί την ανεπιθύμητη «ποδαρίλα». Η συσσώρευση της υγρασίας, ιδιαίτερα στα πόδια, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των βακτηρίων τύπου Kytococcus sedentarius, τα οποία έχουν ως φυσικό τους περιβάλλον τις πατούσες και τα δάχτυλα των ποδιών.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια διασπούν τον ιδρώτα όταν απελευθερώνεται. Εάν όμως τα βακτήρια αυτά σε συνδυασμό με τον ιδρώτα συσσωρευτούν στην επιφάνεια των ποδιών, αναδύουν αυτή την έντονη κακοσμία. Επομένως, αν και στην ουσία ο ιδρώτας είναι άοσμος, η διάσπαση που προκαλείται από τα βακτήρια, παράγει ένα οξύ. Σε αυτό οφείλεται η χαρακτηριστική οσμή που είναι γνωστή ως… ποδαρίλα.

Πέρα από τα παραπάνω, κάποιες φορές η δυσοσμία μπορεί να οφείλεται και στη διατροφή. Υπάρχουν φαγητά που έχουν την τάση να αναδύουν μια άσχημη μυρωδιά όταν κάποιος ιδρώνει. Η εμφάνιση της κακοσμίας αυτής δεν συνοδεύεται απαραίτητα από μύκητες στα πόδια, αλλά ενδέχεται να συμβαίνει και αυτό.

Advertisement

Κακοσμία ποδιών: Τι να κάνετε για να μη μυρίζουν τα πόδια σας

Το συστηματικό πλύσιμο των ποδιών: Μην αμελείτε να πλένετε τα πόδια σας σε καθημερινή βάση, ακόμη και περισσότερες από μία φορά εφόσον χρειαστεί. Μόλις λοιπόν νιώσετε πως έχουν ιδρώσει, χρησιμοποιήστε ένα αντιμυκητιακό σαπούνι για τον καθαρισμό τους. Για καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε μια φορά την εβδομάδα να κάνετε ένα χαλαρωτικό και ευεργετικό ποδόλουτρο.

Advertisement

Σκουπίστε καλά τα πόδια σας για να μην έχουν υγρασία: Το πλύσιμο των ποδιών από μόνο του δεν είναι αρκετό για να περιορίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Είναι πολύ σημαντικό, μετά τον καθαρισμό, να φροντίσετε να αφαιρεθεί οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας από τις πατούσες, αλλά και ανάμεσα από τα δάχτυλά. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε σκουπίζοντας τα σχολαστικά με μια πετσέτα ή ένα βαμβακερό ύφασμα. Από εκεί και πέρα, μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τον αέρα από το πιστολάκι για να έχετε ακόμη καλύτερο στέγνωμα. Επίσης, η εφαρμογή λίγου οινοπνεύματος με τη βοήθεια ενός βαμβακιού ανάμεσα στα δάχτυλα, μπορεί να βοηθήσει στην γρηγορότερη εξάτμιση της υγρασίας.

Πεντικιούρ και αφαίρεση νεκρών κυττάρων: Τα κοντά, καθαρά και περιποιημένα νύχια των ποδιών, καθώς και η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων με τη βοήθεια της ελαφρόπετρας ή κάνοντας απολέπιση ποδιών, μπορούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στα οποία οφείλεται η κακοσμία. Άλλωστε είναι γνωστό πως τα βακτήρια αρέσκονται να κατοικούν κάτω από τα νύχια που έχουν μακρύνει, αλλά και στις περιοχές όπου υπάρχουν σκληρύνσεις.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να μη μυρίζουν τα πόδια σας

Προϊόντα όπως πούδρα, αποσμητικό και αντιμυκητιακά σπρέι για την κακοσμία των ποδιών: Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα που βοηθούν στην απορρόφηση της υγρασίας από τα πόδια, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης δυσοσμίας. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα αντιμυκητιακά σπρέι, οι πούδρες, το ταλκ και τα αποσμητικά ποδιών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα από αυτά τα προϊόντα σε καθαρά και στεγνά πόδια πριν φορέσετε τις καινούργιες σας κάλτσες και τα παπούτσια. Μειώνουν την εφίδρωση και καταπολεμούν τα βακτήρια και τους μύκητες, αποτρέποντας έτσι τα πόδια από το να μυρίσουν.

Advertisement

Πλύσιμο παπουτσιών που έχουν μυρίσει ή των εσωτερικών τους πάτων: Αν παρατηρήσετε πως τα παπούτσια σας μυρίζουν, μην τα ξαναφορέσετε αν δεν τα πλύνετε, διότι θα μεταφερθεί η δυσοσμία και στα πόδια σας. Το πλύσιμο των παπουτσιών γίνεται συνήθως με νερό και σαπούνι στο χέρι ή το πλυντήριο. Ωστόσο υπάρχουν και παπούτσια που δεν πλένονται. Αυτά καλό θα είναι να τα αποφεύγετε. Σε περίπτωση που η δυσοσμία επιμένει, ακόμη και μετά από την εφαρμογή για κάποιο διάστημα των παραπάνω συμβουλών, είτε συνοδεύεται από κοκκινίλες, ερεθισμούς ή σημάδια στα νύχια των ποδιών, συνιστάται να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για να σας δώσει την ιδανική θεραπεία για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κακοσμία ποδιών: Θεραπείες

Ποδόλουτρο με αλάτι: Το αλατόνερο έχει την ικανότητα να διώχνει την άσχημη μυρωδιά. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει τις τοξίνες και εξισορροπεί τα επίπεδα των οξέων που παράγονται στα πόδια από τον ιδρώτα και δημιουργούν την ενοχλητική δυσοσμία. Απλά ρίξτε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό 3 κουταλιές της σούπας αλάτι και βυθίστε μέσα τα πόδια σας. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 λεπτά περίπου και μετά σκουπίστε τα σχολαστικά με μια καθαρή πετσέτα.

Ποδόλουτρο με μαγειρική σόδα: Υλικά: 1/4 της κούπας μαγειρική σόδα, Το χυμό ενός λεμονιού, Ζεστό νερό (όσο χρειαστεί). Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και βυθίστε τα πόδια σας. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Μετά σκουπίστε τα πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα.

Θεραπεία με μηλόξυδο: Υλικά: 1 μέρος μηλόξυδο, 2 μέρη ζεστό νερό. Εκτέλεση: Αφού βάλετε τα 2 υλικά σε μια λεκάνη, μουλιάστε τα πόδια σας για 15-20 λεπτά. Έπειτα, φροντίστε να τα σκουπίσετε πολύ καλά για να μην μείνει ίχνος υγρασίας.

Οι υπόλοιπες θεραπείες:

Μαύρο τσάι: Υλικά: 4-5 φακελάκια μαύρο τσάι, Νερό. Εκτέλεση: Αφού φτιάξετε ένα δυνατό μαύρο τσάι και πάρει μια χλιαρή, ανεκτή θερμοκρασία για να κάνετε το ποδόλουτρο σας, βυθίστε τα πόδια σας σε αυτό. Αφήστε τα μέσα για 30 λεπτά μέχρι να δράσει το ποδόλουτρο και έπειτα ξεπλύντε τα. Τέλος, σκουπίστε τα πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα.

Φασκόμηλο: Υλικά: 10 αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου, 1 λίτρο νερό. Εκτέλεση: Αφού βράσετε τα φύλλα του φασκόμηλου για 10 λεπτά περίπου και αφήσετε το υγρό να κρυώσει ελαφρώς, μουλιάστε τα πόδια σας για 15 λεπτά. Μετά ξεπλύντε τα και σκουπίστε τα πολύ καλά.

Φασκόμηλο, με δεντρολίβανο: Υλικά: 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο, 1-2 κουταλάκια του γλυκού φασκόμηλο, Νερό. Εκτέλεση: Κάντε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό και τα παραπάνω βότανα, βυθίζοντας τα πόδια σας για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα και σκουπίστε σχολαστικά. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα μπορέσετε να περιορίσετε στο ελάχιστο ή να απαλλαγείτε εντελώς από την κακοσμία των ποδιών και δεν θα νιώσετε ποτέ ξανά άβολα να βγάλετε τα παπούτσια σας ενώ βρίσκεστε με κόσμο.

Advertisement