Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη κι αν εργάζεσαι, το παίρνεις: Το «άγνωστο» επίδομα 240 ευρώ της ΔΥΠΑ που σε αφορά – Αίτηση & προϋποθέσεις

16:27
Φώτης Γαλανόπουλος

Όποιος επιδοτούμενος άνεργος προσληφθεί σε ιδιωτική επιχείρηση ενώ εξακολουθεί να λαμβάνει επιδότηση από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), έχει δικαίωμα σε ένα επίδομα τουλάχιστον 240 ευρώ, πέραν του μισθού του.

Το άγνωστο επίδομα 240 ευρώ που αφορά και εργαζόμενους

Παρά το γεγονός ότι η καταβολή του 50% του επιδόματος ανεργίας σε επιδοτούμενους άνεργους που προσλαμβάνονται μέσα στη διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος είχε ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2022 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα εργασίας ήταν διαθέσιμη από τον Φεβρουάριο του 2023, ο αριθμός των πρώην ανέργων που επωφελούνται αυτής της προνοιακής ρύθμισης είναι περιορισμένος (περίπου 10.000 άτομα) σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας Εργατείας, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του οργανισμού.

Advertisement

ΔΥΠΑ – Επίδομα 240 ευρώ: Ενίσχυση εξαιτίας των χαμηλών μισθών

Τρεις είναι βασικοί λόγοι για το χαμηλό πλήθος όσων παίρνουν το “επίδομα εργασίας”, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές:

Advertisement

ΔΥΠΑ – Επίδομα 240 ευρώ: Τι προβλέπεται από το νόμο

Αναλυτικά, ο νόμος “Δουλειές Ξανά” (Απρίλιος 2022) προβλέπει σε σχέση με το επίδομα εργασίας πως εκείνος ο εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα της ΔΥΠΑ ο οποίος αναζητά εργασία, λαμβάνει το τακτικό επίδομα ανεργίας, προσλαμβάνεται σε θέση μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης πριν από τη λήξη της ανώτατης διάρκειας που προβλέπεται για το επίδομα ή την ενίσχυση που λαμβάνει εξακολουθεί να λαμβάνει τις αντίστοιχες παροχές μειωμένες κατά το ήμισυ μέχρι τη λήξη της αντίστοιχης ανώτατης διάρκειας του επιδόματος ή της ενίσχυσης. Οι παραπάνω παροχές δεν συνεχίζουν να καταβάλλονται σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίον είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την έναρξη λήψης του επιδόματος ή της ενίσχυσης.

Advertisement

Εάν, πριν από τη λήξη της ανώτατης διάρκειας του επιδόματος ή της ενίσχυσης, λήξει ή λυθεί η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, το επίδομα χορηγείται πλήρες μέχρι τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειάς του.

Παραπέρα, με ανακοίνωση της η ΔΥΠΑ, τονίζει πως οι επιδοτούμενοι άνεργοι που προσλήφθηκαν από τις 29.12.2022 και μετά, κατά τη διάρκεια της επιδότησής τους θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματός τους για το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της περιόδου επιδότησής τους.

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας ή βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων . Το επίδομα εργασίας δεν μπορεί να χορηγηθεί πάνω από μία φορά εντός της ίδιας τριετίας.

Advertisement

Για την καταβολή της παροχής, οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση του gov.gr  και υποβάλλουν μια απλή δήλωση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Η καταβολή του επιδόματος ξεκινά μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο της ΔΥΠΑ για την πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησής του.

Επίσης, από πλευράς ΔΥΠΑ αποσαφηνίζεται πως δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα εργασίας όσοι είναι:

Advertisement
TAGS:
Advertisement