Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού: Ποιοι πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα του επιδόματος

Επίδομα παιδιού: Σε έξι διμηνιαίες δόσεις, θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ το επίδομα στους δικαιούχους. Θα υπάρξει επανυπολογισμός του επιδόματος των δικαιούχων, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2020, που θα γίνει μέσα στο 2021.

Επίδομα παιδιού: Ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος

Η πρώτη δόση πληρώθηκε στους δικαιούχους στις 31 Μαρτίου. Οι υπόλοιπες δόσεις πηγαίνουν ως εξής:

Advertisement

Τονίζουμε πως πρέπει να γίνει οριστική υποβολή της αίτησης, ώστε να εκγριθεί και να χορηγηθεί το επίδομα. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, για να πληροφορηθούν για το Επίδομα.

Επίδομα παιδιού: Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet. Θα υπάρξει επανυπολογισμός του επιδόματος των δικαιούχων, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2020, η οποία θα γίνει μέσα στο 2021.

Advertisement

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ γράφει:

Advertisement

Σύμφωνα με το άρθρο 214 του νόμου 4512 του 2018 θεσπίζεται το «Επίδομα Παιδιού», που καταβάλλεται από 1/1/2018 και αντικαθιστά το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων – Πολυτέκνων. Το νέο επίδομα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα» κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την λεγόμενη κλίμακα ισοδυναμίας.

Η κλίμακα ισοδυναμίας προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας, ως εξής:

α) πρώτος γονέας: στάθμιση 1,

Advertisement

β) δεύτερος γονέας: στάθμιση 1/2 (ήταν 1/3 στο προηγούμενο σύστημα)

γ) κάθε εξαρτώμενο τέκνο: στάθμιση 1/4 (ήταν 1/6 στο προηγούμενο σύστημα)

Ειδικά για τις μονογονεικές οικογένειες ισχύει ευνοικότερη στάθμιση, καθώς το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/2 και κάθε επόμενο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/4.

Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής:

Advertisement

α) Α κατηγορία: έως 6.000 ευρώ,

β) Β κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ,

γ) Γ κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την Α κατηγορία:

70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:

42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:

28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Προϋποθέσεις & κατηγορίες δικαιούχων

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ως εξαρτώμενα νοούνται τα τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο έτος, αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» τω Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κν.), το επίδομα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα, νοούνται τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το ορφανό ή ορφανά που αποτελούν ιδία οικογένεια όταν έχει επέλθει θάνατος και των δύο γονέων.

Ποιοι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα

Υπάρχουν και οι δικαιούχοι που μπορεί τώρα που υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2019 όμως όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τα όρια εισοδήματος.

Έτσι, όσοι έλαβαν χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε θα πρέπει να τα επιστρέψουν καθώς οι χορηγηθείσες δόσεις θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και θα πρέπει να επιστραφούν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477) με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας.

TAGS:
Advertisement