Enimerotiko.gr
Κύριες ειδήσεις Οικονομία

«Καταιγίδα» φοροελαφρύνσεων: 15 ευνοϊκά μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Τι αλλάζει και από πότε

«Καταιγίδα» φοροελαφρύνσεων: 15 φοροελαφρύνσεις, αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα με εφαρμογή 15 αντίστοιχων ευνοϊκών διατάξεων. Πρόκειται να δώσουν ανάσα ανακούφισης, σε εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι νέες διατάξεις, θα είναι στην βουλή, εντός του 2019.

«Καταιγίδα» φοροελαφρύνσεων: Θα οδηγηθούν στην βουλή σε δύο δόσεις

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι εν λόγω φοροελαφρύνσεις θα νομοθετηθούν σε δύο δόσεις:

  1. Η πρώτη δέσμη ευνοϊκών μέτρων θα οδηγηθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος φορολογικού νομοσχεδίου.
  2. Η δεύτερη φάση των φοροελαφρύνσεων αναμένεται να «καταφθάσει» στη Βουλή το φθινόπωρο, με ένα δεύτερο, μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο.

Εξέχουσα θέση σε αυτό το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, έχει η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να ευνοήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ομάδα του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα έχουν ήδη δώσει πληροφορίες για το πακέτο φοροελαφρύνσεων. Επιπλέον, έχουν δώσει πληροφορίες για τα εννέα νέα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν τον Αύγουστο.

«Καταιγίδα» φοροελαφρύνσεων: Τα τρία μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ

Οι τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», φανερώνουν τις δυο δόσεις στις οποίες θα χωριστούν οι φοροελαφρύνσεις.

Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι φοροελαφρύνσεις που θα περιληφθούν σε κατεπείγον φρρολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύουν άμεσα είναι οι εξής:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 κατά 30% για κάθε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά 25% μεσοσταθμικά για ακίνητη περιουσία αξίας από 60.001 έως 100.000 ευρώ, κατά 20% για ακίνητη περιουσία αξίας από 100.001 έως 1.000.000 ευρώ και κατά 10% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

2) Βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία, με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες, μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνονται οι ρυθμιζόμενες οφειλές από το 5% στο 3%, διεύρυνση των όρων και των προϋποθέσεων για την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις και πλήρη απαλλαγή των υπαγόμενων στη ρύθμιση οφειλετών από τις κατασχέσεις και τα λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

3) Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13% (να μην προβλέπεται π.χ. συντελεστής 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).

«Καταιγίδα» φοροελαφρύνσεων: Τι θα περιληφθεί στο δεύτερο νομοσχέδιο

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας, δρομολογούν τη ψήφιση 12 επιπλέον ευνοϊκών μέτρων μέχρι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στη δεύτερη δόση των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνονται οι εξής διατάξεις:

1) Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αρχίσει να ισχύει από τα εισοδήματα του έτους 2020, θα προκύψει από τις ακόλουθες μεταβολές:

  • Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στο επίπεδο των 8.600-8.700 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
  • Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.
  • Εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων με κύριο στόχο τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

2) Φοροελάφρυνση για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

3) Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2019, που θα φορολογηθούν το 2020, και στο 20% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2020, που θα φορολογηθούν το 2021.

4) Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5% για τη χρήση του 2019.

5) Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.

«Καταιγίδα» φοροελαφρύνσεων: Επιπλέον

6) Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

7) Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).

8) Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια.

9) Έκπτωση φόρου ίση με το 40% – 50% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.

10) Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

11) Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

12) Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος Golden Visa για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.

Διαβάστε Επίσης:

ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου: Αλλαγές στον τρόπο καταβολής – Από έλεγχο περνούν οι δικαιούχοι

ΔΕΗ – Κοινωνικό Τιμολόγιο: Βήμα βήμα πώς θα κάνετε αίτηση. Οι 2 επιλογές και τα κριτήρια

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων με επίδομα 2.800 ευρώ – Δικαιούχοι και κριτήρια

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News