Enimerotiko.gr

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσημα το κοινωνικό μέρισμα – Ποιοι και πόσοι οι δικαιούχοι, παραδείγματα

Tags:

Ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, έδωσε επίδομα θέρμανσης νωρίς και μειώνει την προκαταβολή του φόρου κατά 50%.

Αυτό που έγινε σαφές και στις συζητήσεις στις Επιτροπές της Βουλής είναι ότι πέρα από την καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» την περασμένη άνοιξη, για την οποία απαιτήθηκαν περίπου 830 εκατ. ευρώ, ο φετινός Προϋπολογισμός κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης, αυξημένου κατά 10 εκατ. ευρώ, της μείωσης της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων κατά 5%, της εξυπηρέτησης πληρωμών (μέσω αποθεματικού) για νοσοκομεία-συγκοινωνίες και της εξόφλησης χρεών 150 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας προηγούμενων ετών.

Επιπροσθέτως, κρίθηκε αναγκαίο να κρατηθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα των περίπου 440 εκατ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες «αβαρίες» κυρίως από την εκτέλεση του ΠΔΕ τον Δεκέμβριο.

Κοινωνικό μέρισμα: Περίπου 200.000 θα το λάβουν

«Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι κινήσεις θα γίνουν ακόμα πιο στοχευμένα σε σχέση με τη «δεξαμενή» των περίπου 250.000 δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Και με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ! Ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας. Έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα του συνεδρίου και τόνισε πως επί δύο παραγωγικές ημέρες, οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Ν.Δ υπηρέτησαν απόλυτα το στόχο του, δηλαδή “έθεσαν στο κέντρο του προβληματισμού μας τα μεγάλα ζητήματα της εποχής”, πρόσθεσε.

«Το συνέδριο μας ήταν σύγχρονο, καινοτόμο, δημιουργικό. Όπως ταιριάζει σε μια παράταξη μου αντικρίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Η σύγκριση με άλλες κομματικές συναθροίσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο ήταν καταλυτική. Εμείς συνομιλούμε με όλη την κοινωνία και ανοίγουμε τις πόρτες μας στις φωνές που έρχονται από το αύριο. Δεν ανακυκλώνουμε το φθαρμένα υλικά του χθες» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος.

Ζέτα Δούκα: Το τρυφερό στιγμιότυπο με την οικογένειά της – Βίντεο από το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

«Αυτός, ακριβώς, είναι ο μεγάλος πλούτος της παράταξής μας.Βλέπει κατάματα την Ιστορία και στρέφεται στα νέα ζητούμενα. Ανανεώνει, με τόλμη και ριζοσπαστισμό, τα ιδεολογικά της εργαλεία. Και δεν διστάζει να ενσωματώνει στη σκέψη της και άλλες ιδέες, που φυσούν και πέρα από τα δικά της κομματικά σύνορα. Κατορθώνει, έτσι, να συντονίζεται με ευρύτερες πλειοψηφίες. Να απευθύνεται στις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αλλά και να υιοθετεί τα μηνύματα της κοινωνίας που συχνά κινείται πιο γρήγορα απ’ τις πολιτικές δυνάμεις» υπερθεμάτισε, φέρνοντας ως παραδείγματα την ψήφο των Αποδήμων και το προφανές και πάνδημο αίτημα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια και στις γειτονιές, που τώρα βρίσκει απάντηση.

«Οι Έλληνες υποδέχονται μέτρα ώριμα από καιρό, όπως η πολιτική μας κατά του καπνού. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το αυτονόητο. Έχει βιώσει το παράλογο και έχει διαπιστώσει πως αυτό γρήγορα μετατρέπεται σε ανεύθυνο. Και όταν γίνεται, πλέον, καθεστώς, τότε κακοφορμίζει. Και καταλήγει αυθαίρετο και άδικο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πού θα κατευθυνθεί το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο υπολογίζεται σε 700-800 ευρώ, αν «κλειδώσει» το κονδύλι για το μέρισμα στα 150 εκατ. ευρώ;

Κοινωνικό μέρισμα: Σε μακροχρόνια άνεργους

1. Στους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805.000 ανέργων (β’ τρίμηνο 2019), το 70,8%, δηλαδή 570 χιλιάδες, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες. Από αυτούς, οι 280 χιλιάδες είναι, μάλιστα, εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 4 χρόνια και είναι προφανές ότι αυτοί θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

Κοινωνικό μέρισμα: Σε πολύτεκνες οικογένειες

2. Κοινωνικό μέρισμα στις πολύτεκνες οικογένειες. Με βάση το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, πέρυσι υποβλήθηκαν 27.304 φορολογικές δηλώσεις από πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή από οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Πόσα από αυτά τα νοικοκυριά δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ; 10.096 οικογένειες με 4 παιδιά, 2.161 οικογένειες με 5 παιδιά και 975 οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, δηλαδή συνολικά 13.232 νοικοκυριά.

Κοινωνικό μέρισμα: Σε οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ

3. Κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ. Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν τους ειδικούς κωδικούς 005-006 του Ε1, οι οποίοι αφορούν σε εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω, ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος για αυτές τις οικογένειες δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News