Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρύπα 242 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚΑ: Διαψεύδει το σενάριο το υπ. Εργασίας

Τρύπα 242 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚΑ: Δεν υπάρχει τρύπα εσόδων στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τρύπα 242 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚΑ: Τι υποστηρίζει η Καθημερινή

Σε δημοσίευμά της η Καθημερινή υποστηρίζει πως, παρουσιάζεται στον ΕΦΚΑ «τρύπα» 242 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2019.

Advertisement

Αναφέρει πως τον Απρίλιο παρατηρήθηκε θεαματική πτώση των εσόδων του Ταμείου κατά 12% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018. Είχαν εισπραχθεί 710 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 807 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν ένα χρόνο πριν. Τον Μάρτιο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση των εσόδων ήταν περίπου 10%.

Οπως αναφέρουν πηγές, η εισπραξιμότητα των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες έχει πέσει ξανά στα επίπεδα προ ΕΦΚΑ, ήτοι περίπου 54%, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο κυμαινόταν στο 65%-67%.

Advertisement

Μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας, προκαλεί το γεγονός ότι μειώνονται και οι εισπράξεις από εισφορές μισθωτής εργασίας. Τους συγκεκριμένους μήνες είχε  αυξηθει ο κατώτατος μισθός, υπήρξε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Μάρτιου 2019 από τη μισθωτή απασχόληση ήταν μειωμένα κατά 18 εκατομμύρια ευρώ περίπου, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και τον Απρίλιο.

Advertisement

Τρύπα 242 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚΑ: Η απάντηση του υπ. Εργασίας

Σε ανακοίνωσή του το υπ. Εργασίας τονίζει πως το δημοσίευμα «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν αποτυπώνει την αληθή εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

1. Ο Ε.Φ.Κ.Α. έχει δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις 30/04/2019 στις 03/05/2019, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση υστέρησης εσόδων στο 1ο τετράμηνο του 2019, τα οποία θα συμπληρωθούν τον επόμενο μήνα.

2. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο Ε.Φ.Κ.Α. έχει κάνει σημαντικά μεγαλύτερες αποδόσεις από ό,τι εισπράξεις υπέρ τρίτων, οι οποίες επίσης θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Advertisement

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία «τρύπα» στα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η προσωρινή υστέρηση εσόδων λόγω παράτασης στην υποβολή των ΑΠΔ θα αποκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα όπως και η διαφορά εισπράξεων – αποδόσεων υπέρ τρίτων.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α. θα ολοκληρωθεί σε απόλυτη συμφωνία με τις προβλέψεις του. Η θετική πορεία των οικονομικών του Ε.Φ.Κ.Α., ήδη από το πρώτο έτος της λειτουργίας του, το 2017, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας αποτελούν πυλώνες μακροπρόθεσμης σταθερότητας του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Διαβάστε Επίσης:

Προνοιακά επιδόματα Ιουνίου: Εγκρίθηκαν από τον ΟΠΕΚΑ

ΟΑΕΔ Προγράμματα: 6 νέα προγράμματα για 21.130 ωφελούμενους

Φορολογικές δηλώσεις 2019 – taxisnet: Ποιες αλλαγές πρέπει να προσέξετε – Πότε λήγει η παράταση

Advertisement
TAGS:
Advertisement