8-simadia-oti-eisai-poly-pio-exypnos-apo-oso-nomizeis-90090
18:12

8 σημάδια ότι είσαι πολύ πιο έξυπνος από όσο νομίζεις

18:12
Newsroom

Οι συνήθειες που θεωρούνται άσχημες, όπως το δάγκωμα των νυχιών σας, τα παράπονα με σεβασμό και το μάσημα τσίχλας, είναι στην πραγματικότητα σημάδια ότι είστε πιο έξυπνοι από τους περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος νοημοσύνης, καθώς η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη είναι επίσης σημαντική. Φαίνεται να υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μοιράζονται πολλοί έξυπνοι άνθρωποι και  τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους καθώς  λάμπουν από ευφυΐα.

Έχουμε ερευνήσει μερικά σημάδια υψηλού δείκτη νοημοσύνηυς για να προσδιορίσετε εάν έχετε κάποιο από αυτά.

Advertisement

1. Παραπονιέστε με σεβασμό.

Advertisement

Το να μιλάτε με σεβασμό όταν  παρατηρείτε ότι κάτι δεν είναι σωστό, είτε στο χώρο εργασίας είτε έξω και γύρω από αυτόν, είναι ένα σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης. Παρόλο που φαίνεται ότι σας αρέσει να διαμαρτύρεστε, δείχνει στην πραγματικότητα ότι γνωρίζετε και λαμβάνετε υπόψη το περιβάλλον σας. Καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα αρνητικά σχόλια σε άλλα άτομα, και όχι μόνο στον εαυτό σας, κάνοντας σας να νιώθετε ότι πρέπει να υποβάλετε τα παράπονά σας.

Advertisement

2. Μιλάτε στον εαυτό σας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν τεράστια οφέλη από την ακρόαση του εαυτού σας να μιλάει. Το να λέτε κάτι στον εαυτό σας έχει διαφορετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλό σας από το να το διαβάζετε ή να το σκέφτεστε. Στην πραγματικότητα έχει συνδεθεί με το να είσαι ταπεινός, να αντιμετωπίζεις καλύτερα τα συναισθήματα και να είσαι πιο ικανός να σταθμίζεις αποφάσεις και άλλες προοπτικές. Αυτό, με τη σειρά του, δείχνει υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη.

Advertisement

3. Έχετε καλό αυτοέλεγχο.

Το να είσαι σε θέση να αντισταθείς σε πειρασμούς και να έχεις υπομονή είναι ένα σημάδι νοημοσύνης, ειδικά μεταξύ των εφήβων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι από τον μέσο όρο έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, ειδικά όσον αφορά τη διατροφή τους. Στην πραγματικότητα, ο αυτοέλεγχος έχει βρεθεί ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε μια υγιή ζωή, και όσο πιο γρήγορα τον υιοθετήσετε, τόσο το καλύτερο.

Advertisement

4. Μπορείς να είσαι μόνος.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι γενικά καλά με το να είναι μόνοι με τις σκέψεις και τις ιδέες τους και δεν χρειάζεται να κοινωνικοποιούνται όλη την ώρα για να είναι ευτυχισμένοι. Επειδή μπορούν να δώσουν προτερεαιότητα στο δικό τους πρόγραμμα, δεν φοβούνται ότι χάνουν κάτι όταν δεν παρακολουθούν κοινωνικές εκδηλώσεις. Αντ ‘αυτού, έχουν μόνο μερικούς στενούς φίλους και απολαμβάνουν τον χρόνο που περνούν μόνοι τους.

5. Δεν νομίζετε ότι είστε πολύ έξυπνοι.

Το φαινόμενο Dunning-Kruger υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλότερη ικανότητα συχνά υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Ωστόσο, άτομα με υψηλότερη νοημοσύνη δεν υποτιμούν αλλά ούτε υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης ξέρουν καλύτερα τι δεν γνωρίζουν και, επομένως, δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως ιδιαίτερα έξυπνο.

Αυτό είναι πιθανώς κάτι που έχετε παρατηρήσει σε πολύ έξυπνα άτομα, τα οποία ποτέ δεν ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα πάντα και είναι πάντα περίεργα και πρόθυμα να μάθουν.

6. Δαγκώνετε τα νύχια σας.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το δάγκωμα των νυχιών μπορεί στην πραγματικότητα να μην αποτελεί ένδειξη άγχους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι καθησυχαστικές συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών σας και το ξεφλούδισμα του δέρματός σας αφορούν την τελειομανία και τα συναισθήματα δυσαρέσκειας. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που έχουν ακραίες τελειομανικές τάσεις ενδέχεται να έχουν υψηλότερη νοημοσύνη από εκείνους που δεν έχουν.

7. Μασάτε τσίχλα.

Η τσίχλα φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την καλύτερη απόδοση στα καθήκοντα και την μνήμη, σύμφωνα με έρευνα. Η μνήμη, η προσοχή σας, καθώς και η εκτελεστική και η πνευματική λειτουργία μπορεί να αυξηθούν με την τσίχλα. Ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν κάποιες δυσκολίες και διαφωνίες για να το αποδείξουν αυτό , καθώς μπορεί επίσης να επηρεάσει και αρνητικά την απόδοση των εργασιών.

8. Έχετε μόνο μερικούς φίλους.

Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν λιγότερους φίλους και μικρότερους κοινωνικούς κύκλους, επειδή είναι πιο ανεξάρτητοι. Σύμφωνα με τη θεωρία Savanna, στο παρελθόν, οι άνθρωποι έπρεπε να βρίσκονται σε μεγαλύτερες ομάδες για να κυνηγήσουν και να λύσουν μαζί τα προβλήματα. Ωστόσο, σήμερα, είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι, ιδιαίτερα πολύ έξυπνοι άνθρωποι, μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους.