giati-ta-christoygenna-mporei-na-einai-epikindyna-gia-ta-katoikidia-zoa-91015
16:17

Γιατί τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα

16:17
Newsroom

Τα Χριστούγεννα είναι μια υπέροχη στιγμή για να χαλαρώσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας, όσο και με τα τετράποδά σας. Αλλά μπορεί να είναι μια τρομακτική και επικίνδυνη στιγμή για τα κατοικίδια ζώα.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Το φαγητό, τα δώρα, οι διακοσμήσεις, ακόμα και οι επισκέπτες των σπιτιών μας μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει κίνδυνοι. Οι κτηνίατροι αναφέρουν συνήθως την εορταστική περίοδο ως μια από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους του χρόνου.

Το να ξέρεις τους κινδύνους είναι το κλειδί. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε όλους στο σπίτι τι είναι ασφαλές και τι όχι για τα κατοικίδια ζώα. Άλλωστε, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Advertisement

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ενημερωθούν για τις συνήθειες των κατοικιδίων σας. Ορισμένα κατοικίδια ζώα μπορεί να απογοητευηθούν από τις τυχόν αλλαγές στη ρουτίνα τους και άγχος εξαιτίας της παρουσίας άγνωστων ανθρώπων. Δυστυχώς, αυτό έχει επιδεινωθεί από την πανδημία. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αφήνετε τα σκυλιά χωρίς επίβλεψη γύρω από ενθουσιασμένα ή άγνωστα παιδιά, καθώς τα δαγκώματα είναι πραγματικός κίνδυνος. Η παροχή στο κατοικίδιο ζώο σας ενός ασφαλούς, ήσυχου χώρου μπορεί να είναι σημαντική για την προστασία τόσο των επισκεπτών σας όσο και του κατοικίδιου ζώου σας.

Advertisement

Τα γιορτινά τρόφιμα είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Μια νόστιμη απόλαυση για εμάς μπορεί να είναι θανατηφόρα για ορισμένα κατοικίδια ζώα, οπότε προσέξτε όταν μοιράζεστε τα εορταστικά γεύματά σας με τα κατοικίδια ζώα σας. Ορισμένα ζώα θα είναι ευαίσθητα ακόμη και σε μικρές διατροφικές αλλαγές, ίσως δείχνοντας σημάδια πεπτικής διαταραχής και δυσφορίας.

Τα σκυλιά τείνουν να κάνουν λιγότερες διακρίσεις στις διατροφικές τους επιλογές από τις γάτες. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά μας μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώνε πράγματα που δεν πρέπει, αλλά πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και με τις γάτες.

Η παγκρεατίτιδα είναι μια επώδυνη και οδυνηρή κατάσταση που παρατηρείται συχνά σε σκύλους που έχουν καταναλώσει λιπαρά τρόφιμα. Αποφύγετε να δώσετε υπολείμματα στα κατοικίδια ζώα σας για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο. Τα μαγειρεμένα κόκαλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν σημαντικό τραυματισμό, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν μπορούν να μπουν στους κάδους για να κλέψουν αποκόμματα.

Advertisement

Το χριστουγεννιάτικο κέικ και οι πουτίγκες είναι γεμάτες σταφίδες και ζάχαρη – τα οποία είναι τοξικές τροφές για τα σκυλιά. Τα σταφύλια και η σταφίδα είναι επίσης επικίνδυνα για τα σκυλιά και είναι κρυμμένα σε πολλές εορταστικές συνταγές. Και τα καρύδια είναι ένας κίνδυνος για την υγεία, προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμέτου, της δυσκαμψίας και της κατάθλιψης. Άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού.

Το οινόπνευμα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στην κατανάλωση μόνο για τον άνθρωπο. Τα σάπια μήλα έχουν προκαλέσει ακόμη και δηλητηρίαση από αλκοόλ σε σκύλους, οπότε κρατήστε τα απόβλητα τροφίμων και τα υπολείμματα μακριά τους. Η πρόσβαση σε ζύμη ωμού ψωμιού, μπλε τυρί και διακοσμητικά ζαχαροπλαστικής και ζαχαρόπαστες πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ασθένειες.

Ομοίως, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σχοινόπρασο περιέχουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τις γάτες και τους σκύλους – και το μαγείρεμα δεν τα κάνει ασφαλέστερα. Μόλις μια κουταλιά φασκόμηλο ή λίγο κρεμμύδι μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Οι γλυκές λιχουδιές δεν είναι ασφαλέστερες. Η σοκολάτα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και οι διακοπές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο τοξικότητας σοκολάτας λόγω των παιδιών. Ακόμη και τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ξυλιτόλη – η οποία χρησιμοποιείται συνήθως στην τσίχλα – θα πρέπει να αποφεύγονται.

Advertisement

Δεν βλάπτουν μόνο οι τροφές

Περιτυλίγματα από γλυκά και σοκολάτες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο εάν καταναλωθούν. Πράγματι, για το πεπτικό η κατάποση ξένων σωμάτων είναι ένα κοινό πρόβλημα για σκύλους και γάτες, συχνά απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Εάν καταναλωθούν, τα παιχνίδια, τα δώρα και οι διακοσμήσεις μπορούν να προκαλέσουν εντερική απόφραξη και βλάβη.

Να είστε, επίσης, ενήμεροι για τους κινδύνους των φυτών. Βελόνες από χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να διεισδύσουν στα πόδια, προκαλώντας πόνο και μόλυνση. Άλλα εορταστικά φυτά όπως τα γκι και τα Αλεξανδρινά είναι τοξικά εάν καταναλώνονται. Τα φύλλα, τα πέταλα και η γύρη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τις γάτες.

Το αντιψυκτικό που βάζουμε στα αυτοκίνητα είναι ένας άλλος κίνδυνος για τις γάτες με την κατάποση μικρών ποσοτήτων δυνητικά θανατηφόρων. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι το αντιψυκτικό χρησιμοποιείται συνήθως στα οχήματά μας και μπορεί να συμβούν διαρροές. Περιστασιακά βρίσκεται επίσης σε ορισμένες διακοσμήσεις, όπως οι χιονόμπαλες, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την πρόληψη της ακούσιας πρόσβασης από τα κατοικίδια ζώα μας.

Σε κάθε περίπτωση, αν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει φάει ή  εκτεθεί σε κάτι δυνητικά δυσάρεστο, είναι καλύτερο να ζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό. Με λίγη προσοχή κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μπορούμε όλοι να βεβαιωθούμε ότι είναι μια ασφαλής και ξεκούραστη στιγμή για εμάς, τα κατοικίδια ζώα μας και τους κτηνιάτρους των κατοικίδιων ζώων μας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας bignewsnetwork.com.